PRAVO UREĐENJE ILI TEK OSVJEŽENJE: ovo je 6 trendova koje treba isprobati ovog ljeta

Planirate li ove sezone promijeniti izgled svoga doma? Evo nekih trendova s kojima se vrijedi upoznati, a koji će vam dobro doći i ako razmišljate o sitnim osvježenjima.

 


Prije nego što uskladite sve boje i pregledate najnovije kolekcije namještaja i dekora za dom, razmislite svakako i o tome što je u trendu u svijetu interijera. Predlažemo šest trendova o kojima svakako vrijedi razmisliti i uključiti u uređenje doma. Bit će to dobre ideje i za one koji žele unijeti tek poneko osvježenje u svoj životni prostor.

 

FOTO: CROWN

1. AKCENTI NA ZIDU

Iako je bijela za mnoge najsigurniji izbor, zidove ipak treba osvježiti i drugim bojama. Dodavanje boje na bijelu ili drugu neutralnu podlogu, kako bise istaknuo neki dio unutar prostorije – primjerice TV zid, radni kutak ili blagovaonica u otvorenom dnevnom prostoru pored toga je i jednostavan način dodavanja karaktera prostoru. A to je svakako brže i povoljnije od ponovnog bojenja cijele sobe.

FOTO: ELINA MUSINA DESIGN

Bojanje okvira prozora ili sobnih vrata u nijansu koja je u kontrastu s ostatkom vašeg uređenja još je jedan način da dodate dašak boje bez preuređenja cijele prostorije, a posao se može obaviti u jednom danu. Čak se i PVC prozorima bojanjem može dati novi izgled – prethodno ih je potrebno očistiti i koristiti temeljni premaz.

 

FOTO: LUIS DIAZ DIAZ, Acha Zaballa Architects

2. ZAMIJENITE ‘BOLNIČKE’ FRONTE U KUHINJI

Bijela je još uvijek najpopularnija boja za kuhinje, ali minimalističku kuhinju bez ručki zamjenjuju toplije boje i prirodniji stil. Razmislite o kuhinjskim elementima u toplim tonovima puder ružičaste odnosno terakote te brončanim ili kožnim ručkama.

FOTO: KONSTANTIN YUGANOV

3. KORISTITE TAPETU

Veliki printevi na tapetama doživljavaju pravi procvat. Veliki motivi prirode iz klasičnog slikarstva dodaju karakter i dramatičnost sobi, pretvarajući zid u monumentalno umjetničko djelo. Možete kupiti gotove opcije ili naručiti ispis željene veličine prema vašem ukusu ili se možete inspirirati remek-djelima slikarstva i ispisati kopiju kojom ćete ukrasiti zid u svojoj sobi.

FOTO: SERGEJ KRASJUK

Panel ili mural mogu se “uokviriti” ukrasnim letvicama ili letvicama okvira za slike, koje se mogu povoljno kupiti u trgovinama građevinskog materijala i obojiti u skladu ili u kontrastu s bojom zida. Ali fototapete, koje su prije nekoliko godina doživjele ponovno rođenje, više nisu baš aktualne.

FOTO: CHRISTOPHER TUEHER

4. NAMJEŠTAJ S ‘KRIVULJAMA’

Zaboravite na sofe i fotelje jasnih, ravnih oblika – biti četvrtast više nije u modi. Zaobljeni oblici i glatke krivulje ugodni su na dodir, stvaraju mekoću i toplinu u prostoru i usto neće dobiti modrice na stolici sa zaobljenim linijama.  Ovalni pufovi i stolovi, stolice i sofe u obliku ‘graha’ – sve je to i dalje relevantno u ljeto 2024.

FOTO: IVAN EROFEJEV
Foto: Kare Hrvatska

5. GOZBE UMJESTO TV-A U DNEVNIM BORAVCIMA

Obiteljske gozbe, koje su tijekom pandemije stekle popularnost, i dalje su aktualne. Nedjeljno slobodno vrijeme više nije ograničeno na zajedničko gledanje TV serija, već je uobičajeno da se cijela obitelj okupi oko lijepo postavljenog stola. Ako nemate vremena kuhati previše, možete dio pripremiti, a dio naručiti – tako ćete običnu večeru lako pretvoriti u obiteljski događaj.

A ako vaš stol za blagovanje služi i kao radni prostor tijekom dana, navečer ga prekrijte stolnjakom. To je brz način da označite kraj radnog dana i stvorite drugačije raspoloženje za opuštanje.

Foto: ElMueble

 


6. ZAMIJENITE UZGLAVLJE

U svojoj spavaćoj sobi svi žele pronaći mir za vrijeme popodnevnog odmora, ili navečer imati dobar san. To osigurava prije svega krevet s dobrim madracem. A ako volite čitati u krevetu ili gledati TV, onda je tapecirano uzglavlje dobra pozadina za vaša leđa.

 

FOTO: ALLER DORSET

 

Trenutačni modeli uzglavlja izrađuju se u velikim veličinama, što ne samo da garantira udobnost i meki naslon, nego je to i dobra vizualna tehnika koja omogućuje da krevet izgleda veći i luksuzniji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

 

 

Komentari