MALE KUHINJE: kako sve potrebne elemente ugurati u skučeni prostor

Kuhinje skučene kvadrature naša su svakodnevica i njihovo uređenje može predstavljati pravim problem vlasnicima. Potrebno je misliti na funkcionalnost, zadovoljiti sve potrebe i donijeti dozu stila. Evo nekoliko prijedloga koji će vam olakšati opremanje!


 

Male kuhinje uvijek su veliki izazov za opremanje i uređenje njihovim vlasnicima, ali i dizajnerima, a najveći problem predstavlja upravo kako sve potrebne elemente ugurati u postojeću skromnu kvadraturu. Raspored osnovnih elemenata u kuhinji k tome može ograničavati zadanost prostora poput položaja prozora, vrata ili radijatora. Oni k tome uvelike diktiraju dimenzije.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

ISKORISTITE PROSTOR ISPOD PROZORA

Dobro je da osnovni elementi budu jednostavnih, ravnih linija, bez posebnih dodataka. U nedostatku radne plohe uvijek će dobro doći izvlačna ploha skrivena u donjem kuhinjskom elementu. Ona može poslužiti i kao stol za objed. Također, iskoristite prostor ispod prozora, uz radijator i stavite radnu plohu koja će poslužiti i kao stol.

Foto: NEW INTERIOR
Foto: NEW INTERIOR

STOLICE BEZ NASLONA

U maloj kuhinji često se koriste stolice bez naslona ili one na sklapanje koje možete skloniti uz zid kada vam ne trebaju te koristiti za druge prostorije u dom (balkon, dodatno sjedalo u dnevnom boravku, prostor za odlaganje u hodniku). Dobro rješenje su taburei, koje možete maknuti u neku drugu prostoriju kada ih ne trebate.

Foto: Ikea

SKLOPIVI STOL

Stol također može biti sklopiv te pričvršćen jednom stranom za zid te se po potrebi sklopiti uz zid. Ako je prostor iznimno skučen, uvijek postoji varijanta da osnovni elementi budu manjih dimenzija – štednjak s dva kuhala umjesto četiri, mikrovalna pećnica ili mini pećnica umjesto klasične te sudoperi koji će imati samo jedno korito, bez ravne plohe, odnosno ocjeđivača. Kako je perilica posuđa postala neizostavan element u modernim kuhinjama, vrijedi razmisliti i o modelu manjih dimenzija.

Foto: Millimetre Design Sdn Bhd

ŠANK UMJESTO STOLA

Ako vas privlači ideja šanka koji je usto i vrlo atraktivan element u domu i služi kao radna površina, razmislite da on bude kutak za objed. Ovo je sve češća opcija i u većim kuhinjama, kao i kuhinjski otok koji može biti blagovaonski stol.

Foto: Julija Kamanina

 


PRAKTIČNI UREĐAJI

Umjesto klasične, viseće nape predlažem izvlačnu napu skrivenu na dnu gornjeg ormarića. U vrlo malim kuhinjama hladnjak se, radi uštede prostora, može izmjestiti u smočnicu ili hodnik. To je manje praktično rješenje jer je bitno da su osnovni elementi povezani i da je ono nužno nadohvat ruke čime se i optimizira kretanje po kuhinji, no ponekad je potrebno napraviti i takav kompromis. U malim kuhinjama svakako je bolje rješenje ugradbeni hladnjak.

Foto: Jassen Hristov
Komentari