10 top savjeta za uređenje: kako pretvoriti kuću u dom iz snova

Ove savjete za uređenje interijera morate pročitati! Uz njih će vaš prostor biti stiliziran, funkcionalan i zaista ugodan! Od odabira prave boje i rasvjete do rasporeda namještaja, svaki element ima važnu ulogu.


1. Neka vaš stil bude – vaš

Zapamtite, to je vaš dom i u uređenju interijera nema ispravnih ili pogrešnih stvari jer svatko ima potencijal da oblikuje vlastiti dom. Pri uređenju doma je dobro pratiti trendove, no uvijek dodajte vlastiti osobni pečat nečemu da bude posebno. Vaš dom je mjesto gdje provodite većinu vremena, stoga prostor treba odražavati vas.

Foto: Lela Burris

2. Potražite inspiraciju na mood boardu

Transformirajte svoj interijer od jednoličnog do osvježenog tako da sakupljate inspirativne slike iz časopisa, Instagrama, Pinteresta itd. kako bi imali točnu viziju interijera kakav želite, a u isto vrijeme ćete osloboditi inspiraciju za detalje kojih se možda niste sjetili odmah. Na pluto ploču stavite uzorke, slike, uzorke tkanina, tapeta, namještaja i podnih obloga koje biste mogli koristiti. Na taj način možete vidjeti kako će se sve to slagati unutar prostorije.

Foto: Pinterest

3. Razmislite o bojama i tkaninama

Usredotočite se na boje koje želite koristiti u svom interijeru. Zidovi, tapete, namještaj, zavjese. Odaberite i boje kojima ćete dodati dimenziju prostoru uz razne jastučiće, lampe, prekrivače za krevet pa čak i slike.
Ono čime se puno dizajnera vodi je: tri boje su uvijek bolje od dvije – koristite te boje u cijeloj prostoriji.

Foto: The Shade Store

4. Isprobajte boje i tapete prije kupovine

Boje mogu izgledati drugačije ovisno o osvjetljenju, stoga kupite uzorke boje i isprobajte je na zidovima kako biste vidjeli kako prirodna svjetlost utječe na nijansu. Ovo je posebno učinkovito pri odabiru najbolje bijele boje, jer se jako mijenja pod svjetlom.
Isto vrijedi i za tapete, zalijepite uzorke tapeta na zidove i povucite se malo unatrag i vidite što mislite!

Foto: Remodelista

 


5. Pretvorite staro u novo

Ako imate prazno platno, lakše je, ali češće moramo raditi s postojećim kaučima, tepisima i ostalim većim namještajem. Pogledajte tepih pažljivo i vidite možete li raditi s bojama u njemu. Možda možete presvući stari omiljeni kauč kako biste mu dali novi život? Odlučite jeste li osoba koja voli uzorke ili ravne boje; tradicionalno ili suvremeno. Razmislite koje boje volite i koje boje idu zajedno. Na primjer, ružičaste i crvene sa zelenom, narančasta s plavom nijansom, žuta s sivom i plava.

 

Foto: MyDomaine

6. Procijenite veličinu namještaja

Odlučite o namještaju koji želite imati u svojoj prostoriji. Veliki prostori zahtijevaju veliki namještaj, a većina dizajnera preporučuje da čak i male prostorije imaju jedan veliki komad namještaja koji će privlačiti pažnju, čak i ako je to uzglavlje u spavaćoj sobi. Ravnoteža između velikih i malih komada stvorit će privlačan životni prostor.

 

Foto: Vogue Australia

7. Analizirajte izgled i uzmite si vremena

Sakupljajte komade kako na njih naiđete, na taj način ćete kupovati stvari koje vam se zaista sviđaju, umjesto da se zadovoljite onime što je dostupno u određenim trgovinama ili na internetu u trenutku kada vam nešto treba. Možete provesti vrijeme analizirajući izgled i boje svoje prostorije s pomoću dodataka. Što više vremena posvetite dodavanju stvari u svoj dom, vaše znanje o unutarnjem dizajnu će se proširiti jer ćete moći razumjeti što najbolje funkcionira s određenim karakteristikama.

Foto: Jenna Sue design

8. Budite hrabri u odabiru boja

Doba strogih pravila o bojama je prošlo, ključ unutarnjeg dizajna u moderno doba je prihvatiti ideju boje koja vam odgovara. Više nema pravila o bojanju vrata, okvira prozora, podnožja i stropova u sjajno bijeloj boji – zapravo se neki vrhunski unutarnji dizajneri suprotstavljaju tome!

Foto:Best Interior Designers

9. Zapamtite da je mjerenje ključno

Osigurajte da imate točne mjere prije nego što uopće razmislite o naručivanju roleta ili zavjesa za određene prostorije, isto kao i namještaja! Najčešća pogreška pri opremanju doma je upravo krivo mjerenje prostora i namještaj koji u njega ne stane.

Foto: Behance

10. Dodajte završne dodire

Završni dodiri su najzabavniji dio! Lampice, tepisi, jastuci, slike i biljke mogu napraviti veliku razliku, ali ponekad je teško odabrati ih dok ne obojite ili tapetirate zidove i ne objesite zavjese. Čak i boje knjiga na polici, prekrivač na kauču ili keramičke posude u kuhinji i stolnjaci, stvaraju prilike za naglašavanje boja. Poseban dodatak vašem domu dat će unikatan miris koji će biti prepoznatljiv samo za vas, a ima mogućnost u potpunosti promijeniti dojam prostora.

Foto: Digsdigs

 

 

Komentari