7 sjajnih ideja kako iskoristiti svaki centimetar u malim dječjim sobama

Dječje sobe imaju znatno više funkcija nego ostale prostorije u domu, a na njih u pravilu otpada najmanje kvadrata. Potrebno je djetetu, s obzirom na njegov uzrast, omogućiti ne samo prostor za spavanje i odlaganje odjeće, nego i igranje, druženje, učenje…

 

Najveći problem s dječjim sobama roditeljima predstavlja njihova skučena kvadratura koju nerijetko dijeli dvoje i više djece. Problem postaje sve veći kako ona rastu, jer pored kutka za spavanje i igranje, potrebno je osigurati i mjesto za učenje i pisanje zadaće. Kako rastu, djeca imaju i sve veću potrebu za privatnošću te provoditi vrijeme u svojoj sobi. Stoga je potrebno, kako bi se našlo mjesta za sve ove sadržaje, pomno isplanirati prostor i savjetovati se s arhitektima i dizajnerima. Namještaj po mjeri pravi je odgovor na planiranje i uređenje ove prostorije u stanu jer će tako najbolje iskoristiti prostor.

Mi vam nudimo sedam ideja kako biste mogli iskoristiti određene komade namještaja i pretvoriti ih u multifunkcionalne komade. Inspirirajte se našim praktičnim i estetski atraktivnim prijedlozima!

 

 

Foto: El Mueble

 

PROSTOR IZA KREVETA može poslužiti kao polica na koju ćdijete odložiti stvari – knjige, noćnu lampu, sat, sitnice, igračke… Također, dobro je iskoristiti i bočni dio pored kreveta za otvorene police, ladice ili uski ormarić u koji se mogu pohraniti mnoge stvari, pa i sitniji komadi odjeće – kape, šalovi, čarape…

 

 

Foto: El Mueble

 

AKO IMATE VEĆE DIJETE za koje ste sigurni da može koristiti ležaj na kat, dobro je onda podići ga na određenu visinu i prostor ispod ležaja namijeniti za igraonicu, radni kutak ili pak, ako krevet nije toliko visok da se dijete ispod njega može kretati – u komodu s ladicama i ormarima. Jedan dio može se iskoristiti kao izvlačni radni stol, koji se potrebi sklapa i rasklapa.

 

Foto: El Mueble

 

ZA POLICE STANDARDNIH DIMENZIJA treba mjesta. No, zato zidovi i prostor iznad vrata i iznad kreveta mogu biti idealno mjesto za uske police po mjeri na koje ćete staviti igračke i knjige. Također, iznad kreveta može biti postavljen most sa zatvorenim ormarićima u koje stane prilično puno stvari a napose odjeće.

 

 

Foto: El Mueble

 

OSIM ŠTO SE PROSTOR ispod kreveta može iskoristiti za ladice (idealne za deke, posteljinu, jastuke, odjeću koja se trenutno ne nosi), isto tako možete učiniti i s prostorom ispod prozora. Dobar trik je i stavljanje ogledala na bočni zid jer će se tako stvoriti iluzija većeg prostora.

 

Foto: El Mueble

 

KREVETI NA KAT mnogima se ne čini dobra ideja jer zagušuju prostor, naročito ako soba inače ne dobiva dovoljno prirodne svjetlosti. Tom dojmu doprinose i brojne sitnice kojima je obično ispunjena dječja soba – jednostavno ne možete očekivati da neće biti dječjih stvari – školskog pribora i igračaka po sobi i da će sve biti uvijek pospremljeno u ormare i na police. U slučaju da zbog ovih razloga ne preferirate krevete na kat i smatrate da to nije rješenje za sobu vaših mališana –  razmislite o izvlačnom ležaju – onaj gornji stavite na samo malo veću razinu od standardne i ugurajte dolje drugi ležaj.

 

Foto: El Mueble

 

BOČNI PROSTOR pored prozora može se iskoristiti i za osmišljavanje mosta – sa strane neka b otvorene i zatvorene police ili ormari za odjeću, a u sredini, ispod prozora – klupa s jastucima za sjedenje i mjesto za skladištenje ili pak radni stol.

 

Foto: El Mueble

 

Komentari