BRZO I JEFTINO: bojanje jaja sa sastojcima koje već imate u kuhinji!

Sve više cijenimo prirodu, a upravo su nas prirodna rješenja inspirirala da istražimo neke dobro poznate tradicionalne recepte kojima su i naše bake ukrašavale pisanice za Uskrs

 

 

Bit će ovo jedan sasvim drugačiji Uskrs, a kako bi prošao u kreativnom tonu, istražili smo kako možete na jeftin – i ekološki prihvatljiv način – bojati jaja. Zaboravite na kupovne boje, jer sve što vam treba već možete naći u svojoj kuhinji.

Ove godine su ionako u trendu rustikalni elementi, tako da iskoristite grančice iz dvorišta, rascvjetale grane mlade trešnje ili uberite cvijeće iz vrta, s balkona… za dekoracije na uskršnjem stolu. Ako i ne možete nabaviti prave biljke, zašto ne biste sa svojim klincima napravili papirnate dekoracije? Izrežite cvijeće od papira ili nacrtajte proljetne elemente i imat ćete originalne ukrase ovog Uskrsa.

ZA MALE KREATIVCE: uskrsne dekoracije koje će biti sjajna zabava za vaše mališane

Foto: Country Living

No, krenimo redom. Trebat će vam sljedeće:

  • plastične čaše
  • lonac
  • mrežasti filter (mogu poslužiti i stare najlonke)
  • plastične rukavice
  • bijeli alkoholni ocat
  • sol

KAKO BOJATI JAJA?

Foto: Pexels

Dijelimo s vama ovaj jednostavan recept koji će biti osnova u koju ćemo onda dodavati i druge boje.

Potrebno nam je:

  • 1 litra vode
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice octa 
  • 2 žlice voća, povrća ili začina po želji kako biste dobili druge pigmente

 

Evo i koje boje možete dobiti:

Tamnoplavu boju dat će vam borovnice, svijetloplavu možete postići ako koristite crveni kupus, ljubičastu ćete dobiti zahvaljujući crnom vinu, a od cikle ćete dobiti ružičasta jaja.

Ako koristite kavu dobit ćete lijepe bež pisanice, toplu narančastu daje ljuska crvenog luka, a žutu ćete dobiti ako koristite kurkumu. Želite li zelene pisanice, koristite peršin, špinat, a možete čak i zelenu travu.

Foto: Pexels

Sada kada ste odabrali boje, pomiješajte sve sastojke u lonac i stavite na štednjak da zakipi. Mješavina će se kuhati 30 minuta, a zatim se hladiti na sobnoj temperaturi prije nego li u pripremljenu boju ubacimo jaje. Odvojite u čaše boje koje ste izabrali kako se ne bi miješale.

Važno je napomenuti da jaja moraju prije bojanja biti skuhana, tako da ih onda samo ubacite u čašu i ostavite na par sati – ili još bolje preko noći.


POSEBNI UZORCI

Foto: Pexels

Ako želite napraviti uzorke na obojanim pisanicama, iskoristite vosak svijeće. Samo budite oprezni ako radite ovaj projekt s djecom! Osim voska, uzorke možete nacrtati i flomasterima. Zečići, pilići, točkice, cvijeće… vi birate!

Ako želite biti još kreativniji, možete napraviti svoje štambilje koristeći spužvicu ili krumpir tako da ćete izrezati željeni oblik, umočiti u boju i otisnuti na jaje. Bezbroj je mogućnosti, a na vama je da se igrate i kreativno provedete vrijeme.

U galeriji donosimo još nekoliko ideja koje će vas inspirirati.

 

 

Komentari