5 savjeta za uređenje male kupaonice. Maksimalno iskorištene, funkcionalne i sa stilom!

Svakom bi u životnom prostoru dobrodošlo nekoliko kvadrata više, zar ne? To naročito vrijedi za kupaonice, najmanje prostorije u domu. Imamo 5 savjeta kako iz skučene površine izvući maksimum!

 


Nedostatak kvadrata jedna je od najvećih boljki suvremenog načina života. Uglavnom živimo u interijerima kojima bi dobrodošao koji četvorni metar više kako bismo mogli imati dovoljno mjesta za sve potrebne segmente i osjećati se ugodno i opušteno.

Za dodatnim prostorom ponajviše vape kupaonice, koje u prosjeku imaju kvadraturu od 4 do 5 četvornih metara. No, nemali je broj kupaonica koje zauzimaju površinu od svega 3 kvadrata. Kako namjestiti takvu kupaonicu sa svim potrebnim, postići dojam prostornosti ali i stilski sklad?

U suradnji s Bauhausom donosimo vam savjete koji će vam u tome biti veliki saveznik!

Foto: Bauhaus

1. TUŠ UMJESTO KADE

Osim što je popularan zbog svoje praktičnosti, tuš je idealan za manje kupaonice. Zauzima manju površinu, a moderne staklene pregrade i ‘walk in’ sistem omogućuju da kreirate oblik mjesta za tuširanje kako najbolje odgovara prostoru.

Foto: Bauhaus

Staklene stijene na tuš kabinama, naročito ako imate prozor pa se svjetlo reflektira na njih, čine da kupaonica izgleda transparentnije a samim tim i dobiva na dojmu prostornosti.

Tome uvelike pridonose i moderne plitke kade – u prostoru nema ‘barikada’ niti ograničenja kakve vizualno stvaraju veće tuš kade ili pak prave kade.

Najpopularniji model tuša trenutno je walk-in, u ravnini poda, koji još pojačava dojam prostornosti, jer se keramika nastavlja i u zoni tuširanja. Dovoljno je samo napraviti dobar pad i odabrati pravu kanalicu za odvod!

Foto: Bauhaus

Ako bi vam staklena stijena smetala, ili ste trenutno za neku iznimno povoljniju opciju, tada razmislite o modelu walk in tuša koji ima zavjese. Ovo je izvrsno rješenje za minijaturne kupaonice u kojima se teško nesmetano kretati.

Zavjese, i kada su navučene, znatno manje će vam smetati da se normalno krećete prostorom.

Foto: Bauhaus

2. ISKORISTITE ZIDOVE ZA SKLADIŠTENJE

Kupaonice, kao i sve ostale prostorije u domu, trebaju mjesto za pohranu stvari – higijenskih i kozmetičkih kao i sredstava za čišćenje, a tu su još i ručnici. Stoga je bitno u ovako maloj kvadraturi iskoristiti svaki centimetar.

Svakako razmislite o opciji da ispod umivaonika imate ormarić ili ladičar u koje ćete smjestiti dosta stvari. Danas na tržištu postoje doista vrlo mali ormari i komode, dizajnirani baš za male prostore.

Dodatni prostor za skladištenje su zidne police ili zidni ormarići – iskoristit ćete izvrsno površinu zida, a ne poda, koji je dragocjen u malim kupaonicama jer na njega treba postaviti sve osnovne elemente.

Foto: Bauhaus

Prostor iznad umivaonika gipsanim pločama obloženima keramikom možete pretvoriti u malu policu kao i plohu na koju je stavljen umivaonik.

Foto: Bauhaus

Moderni podžbukni vodokotlići savršeno izgledaju u svakoj kupaonici jer donose pročišćenost, a u onim malima su idealni. Ne zagušuju prostor, a k tome nude i policu za odlaganje stvari poput ručnika ili toaletnog papira. Također, prostor iznad te police može poslužiti za stavljanje ormarića za pohranu.

Foto: Bauhaus

3. LEBDEĆI ELEMENTI

Elementi odignuti od zraka sve su češći u suvremenim domovima, naročito onima koji ne obiluju kvadratima. Tako u dnevnom boravku i spavaćoj sobi možemo vidjeti viseće komode, bez nogica, a u kupaonicama WC školjke i ormariće ispod umivaonika.

Foto: Bauhaus

Lebdeći elementi, posebno ako su neutralnih svijetlih boja, izvrsni su za male kupaonice. Pažnju će privući svojim dizajnom – linijama ili ručkicama ako je riječ o komodi, a prazan prostor od donjeg ruba namještaja do poda dat će dojam prozračnosti i prostornosti.

Foto: Bauhaus

4. KERAMIKA VELIKIH DIMENZIJA

Za male kupaonice i stvaranje dojma prostornosti bitno je odabrati pravi model keramičkih pločica. U svakom slučaju, dobar odabir su keramičke pločice većih dimenzija i svijetlih nijansi, bez previše uzoraka i naglašenih tekstura.

Velike dimenzije keramike stvaraju dojam kontinuiteta, naročito ako su na spojevima tanke, gotovo nevidljive fuge. Dobiva se dojam jedne velike površine i smanjuje se skučenost.

Foto: Bauhaus

Ako već želite stvarati kontrast i sviđaju vam se pločice manjih dimenzija, one su također dobrodošle u male kupaonice. No, u tom slučaju bilo bi bolje da samo dio zida bude obložen keramikom manjih dimenzija. Tako ćete dobiti i suptilan stilski akcent.

Ako imate pločice pravokutnog oblika, neka budu vodoravno posložene jer se tako širi prostor.

Foto: Bauhaus

 


5. I OGLEDALA NEKA BUDU VELIKIH DIMENZIJA

Možda vam se na prvu možete činiti kao pretjerivanje u veličini, ali ogledalo, bez kojeg ne može niti jedna kupaonica, treba biti veliko. Naročito to vrijedi za male kupaonice jer ćete tako vizualno otvoriti prostor.

Osim na zidu iznad umivaonika, ogledalo je praktično postaviti na neki slobodni zid kupaonice kako biste se mogli vidjeti ‘od glave do pete’. A ako nemate takvog zida, razmislite o vratima na koja ćete postaviti veliko ogledalo.

Foto: Bauhaus

 


PROMO

 

 

Komentari