MAGNETI NA HLADNJAKU: tri razloga zašto se tamo ne bi trebali nalaziti

Ispostavilo se da ovi simpatični suveniri nisu tako bezopasni kako se na prvi pogled čine. Evo zašto magnete ne bismo trebali držati na vratima hladnjaka!

 


Magnet sa fotografijom, motivom ili figurom neke lokalne atrakcije popularan je suvenir i zgodna sitnica koju s odmora možemo ponijeti prijateljima i obitelji. I svoj dom rado ispunjavamo magnetima – oni nam griju dušu, podsjećaju na radosne i ugodne dane provedene na putovanjima i dalekim zemljama.

Tako je danas teško pronaći hladnjak koji nije ugradbeni, a koji na vratima nema takvu dekoraciju. Često su kompletna vrata ispunjena njima!  Međutim, ovi simpatični suveniri, iza kojih se ponekad ne vide ni vrata, nisu baš pametna ideja. Saznajte u nastavku i zašto!

Foto: Maria Capelli / Unsplash

MAGNETSKO POLJE MOŽE OŠTETITI ELEKTRONIKU

Znanstvenici su odavno utvrdili da magnetsko polje može utjecati na elektroniku. Primjerice, rad nekog monitora, pametnog telefona, pacemakera i drugih visokopreciznih uređaja. Stoga veliki broj jakih magneta na vratima hladnjaka može uzrokovati ozbiljne kvarove na elektroničkim upravljačkim modulima ili elektroničkim zaslonima.

To se posebno odnosi na najsuvremenije, visokotehnološke pametne modele s osjetljivim elektroničkim “punjenjem” i ekranom osjetljivim na dodir.

FOTO: DAN CRISTIAN PADURE / UNSPLASH

Ako imate novi moderni hladnjak i magnete kojih se ne želite odreći, najbolje je rješenje nabavka metalne ploče koju ćete objesiti na zid kuhinje ili na vrata i na nju staviti magnete. 

Foto: Titan Magnetics

Druga opcija je bojanje slobodnog zida u magnetsku boju koja će čvrsto držati magente.

Foto: Happily Eva After

MAGNET MOŽE IZGREBATI ZAVRŠNI SLOJ

Obično magneti za suvenire nisu jako jaki i skliznu s površine kada se vrata naglo otvore i zatvore, oštećujući tako površinu hladnjaka. S vremenom se ispod njih mogu pojaviti ogrebotine, žute mrlje koje ne izgledaju baš estetski lijepo, pa čak i korozija.

Foto: Squared One / Unsplash

MAGNETI I NE IZGLEDAJU UVIJEK LIJEPO

Osim toga, ne podudaraju se svi magneti doneseni s različitih mjesta u pogledu boja, stila i dizajna. Njihova šarolikost stvara vizualnu buku u kuhinji te narušava cjelokupni sklad prostora i podsvjesno izaziva iritaciju. Puno magneta može stvarati dojam nereda.

FOTO: JESSICA PAMP / UNSPLASH
Komentari