6 STVARI koje bi svatko trebao izbaciti iz svoga životnog prostora

Makeoveri i generalke obavezno uključuju bacanje namještaja i detalja koji su višak ili su jednostavno odslužili svoje. No, tu su i neke druge stvari kojih bismo se trebali riješiti čim prije… I to da bismo se osjećali bolje i ugodnije!

 


Svaki dom, pa i onaj s minimalno namještaja i detalja je ustvari zatrpan nepotrebnim stvarima. To je jedna od boljki suvremenog načina života i navike koja ide s njim, a to je gomilanje stvari. Živimo u vremenu ovisnosti o shoppingu, pa se ne samo naš garderobni ormar, nego i sve ostali raspoloživi dijelovi doma pretvore u skladište. Nakon nekog vremena shvatimo da nam je većina toga ustvari – suvišna.

Prema feng shuiju, drevnoj istočnjačkoj vještini uređenja doma, neke stvari su nam nepotrebne jer stvaraju negativnu energiju, nelagodu, opterećenje, neraspoloženje te povećavaju razinu stresa. Navodimo vam šest takvih stvari kojih se možete riješiti već ovaj vikend i očistiti svoj dom od negativne energije!

Foto: Food 52

1. SUHO CVIJEĆE I KAKTUSI

Osušeni buketi vrlo su čest i omiljen detalj u našem domu. Žao nam je oprostiti se od svježeg rezanog cvijeća pa ga odlučimo “konzervirati” sušenjem. Ili ga baš donesemo u svoj dom s tom namjerom. No, feng shui je izričito protiv toga! I to zato, kako objašnjava ova filozofija stanovanja, jer simbolizira na raspad i smrt i tako donosi negativnu energiju.

Foto: Ask a french

Pored suhog, osušenog cvijeća, negativno na nas utječu i kaktusi, koji su također, zbog svoje nezahtjevnosti, omiljeno zelenilo u interijerima. Feng shui smatra kako u domu nema mjesta za biljke koje imaju bodlje.

Glavni razlog je jer izazivaju loše raspoloženje pa čak i probleme u ljubavnom životu. Iznimka su jedino ruže jer imaju cvijet koji donosi pozitivnu energiju.

 

Foto: Crocus

2. STARE NOVINE I MAGAZINI

Mnoge domove – ne samo stalke, police na klub stoliću, nego i ormari i komode skrivaju hrpe starih novina i magazina. No, feng shui eksperti savjetuju da se njih trebamo svakodnevno rješavati. Naročito se to odnosi na dnevne i tjedne novine koje bi odmah nakon čitanja trebalo baciti u smeće.

Dopušteni su samo oni primjerci koji za vas imaju neko posebno značenje, ali bi ih trebali pohraniti u ladice i ormariće. Magazine koje skupljate zbog zanimljivih tema i inspiracija zadržite, ali ne zadržavajte na stalcima i podu, nego pohranite na police.

Foto: Domino

3. DAROVI KOJI VAM SE NE SVIĐAJU

Prilikom generalnog čišćenja najveća nam je dvojba trebamo li baciti predmete koje smo dobili na dar, a koji nam se nimalo ne sviđaju ili ne možemo za njih pronaći adekvatno mjesto u domu. Zbog grižnje savjesti da smo nezahvalni i nepristojni, ostavljamo ih. N

o, činjenica da u svome domu imamo nešto što nismo željeli i što nam se ne sviđa donosi nam nezadovoljstvo i smanjuje razinu sreće. Ako ih ne želite baciti, uvijek ih možete pokloniti nekome drugome.

Foto: Martha Stewart

4. STARI KALENDAR

Vjerojatno ste imali kalendar koji vam se zbog motiva i dizajna zadržao još dosta dugo na radnom stolu ili zidu, iako je nova godina već davno počela. Ako vam se sviđaju fotografije, izrežite ih i zadržite, a ostatak kalendara bacite u smeće jer ne samo da više nije aktualan, nego k tome ometa protok energije.

 

Foto: Amerifirst

5. SAT KOJI STOJI

Još jedan mjerač vremena, sat, treba biti u interijeru samo ako je u funkciji, odnosno pokazuje točno vrijeme. Jer ovako ničemu ne služi, stoga svoj stolni ili zidni sat čim prije ponovno upogonite baterijama ili ga se riješite.

Feng shui smatra da držanje sata koji stoji zaustavlja protočnost događanja u našem životu – i on, umjesto da ide dalje, “stoji” u mjestu.

 

Foto: Trendir

6. SLOMLJENI TANJURI, ŠALICE, ZDJELE…

Sve što je pokvareno, potrgano, slomljeno… treba ići van iz našega doma, pa i posuđe – tako tvrde feng shui stručnjaci. Stoga bacite okrhnute šalice, slomljene zdjele i tanjure. To vrijedi i za ostale stvari koje čekaju svoj popravak – od uređaja do komada namještaja.

Gomilanje svih takvih stvari, prema feng shuiju, podsjećaju nas na sve one obaveze koje nismo napravili, što izaziva loše raspoloženje.

 

Foto: The Spruce
Komentari