7 najpopularnijih vrsta keramičkih pločica za zidove i podove vašega doma

Pitate se koje će pločice najbolje funkcionirati u vašem domu, ne samo kupaonici i kuhinji, budući da se one danas nalaze u svakoj prostoriji? Donosimo 7 najpopularnijih vrsta keramike s obzirom na uzorke i oblike!

 


Pločice su jedan od najtrajnijih i najpraktičnijih načina završetka zida ili poda, ne samo u kupaonici ili kuhinji. Danas se one, zbog ovih svojih svojstava nalaze i u dnevnim boravcima, blagovaonicama, spavaćim sobama i naravno, hodnicima! Dodatni razlogu su uzorci koji ih čine estetski vrlo atraktivnima za svaki prostor, bez obzira na stil uređenja.

Kako je odabir keramika odluka koja će trajati godinama, valja pažljivo razmotriti i odabrati bezvremensko rješenje, koje će, unatoč sezonama koje prolaze, uvijek izgledati sjajno!

Imamo popis sedam najpopularnijih vrsta keramike zahvaljujući kojoj ćete urediti prostor u bilo kojem stilu. Inspirirajte se i odaberite savršeno rješenje za svoj dom!

Foto: Foshan Hanse Industrial

1. Mramor

Polaganje pravih mramornih ploča na podove ili zidove često je nedostižna investicija, zbog čega su pločice koje oponašaju ljepotu ovog kamena puno popularnije i ekonomičnije rješenje. Najpopularnije bijele pločice vjerna su reprodukcija čuvenog talijanskog mramora. Zovemo ih calacatta, a odlikuje ih bijela površina s manjim brojem žilica, dok je druga popularna imitacija mramora Carrara prvenstveno siva, s manje bijele površine.

Foto: Cerrad / Home Book

Mramorom unosimo eleganciju, raskoš i glamur u prostor, no lako funkcioniraju i drugim stilskim situacijama. Uzorak mramora na keramici vrlo se lijepo kombinira sa svim drugim uzorcima koje ćemo u nastavku navesti.

Foto: Linda Barker

2. Beton

Na prvu hladan i suzdržan, beton je vrlo zanimljiv uzorak koji postaje sve popularniji. Tome najviše ima zahvaliti povratku industrijskog stila.

Industrijski elementi u interijeru mogu biti vrlo grubi i sirovi ali i vrlo nježni i ugodni, ako se pažljivo kombiniraju s uzorcima i materijalima koji će ih oplemeniti. Tako je i s uzorkom betona.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

Beton donosi profinjenost i pročišćenost u prostor, a takve keramičke pločice vrlo je jednostavno održavati.

Foto: Living Concrete

3. Terazzo

Ovaj materijal (prvotno nastao kao miješanje ostataka keramike), koji je bio aktualan početkom 20. stoljeća opet je popularan.

 

Foto: Home-designing

Razlog popularnosti je vjerojatno taj što unosi dinamiku u svaki prostor, veseo je i, ono što je dodatni adut – daje karakter svakom interijeru. Tome svakako moramo pridodati i atmosferu nostalgije koju terazzo unosi u naš dom – bio je zvijezda terasa i stepeništa 70-ih godina prošlog stoljeća.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

Uzorak terazza na keramici idealan je za razbijanje monotonije i minimalističke interijere, ali i one koji vole imati vidljive utjecaje vinatagea i retra.

Pored toga, terazzo keramičke pločice vrlo su zahvalne jer se na njima prljavština gotovo i ne vidi!

Foto: Floor Nature

4. Drvo

Prije samo nekoliko godina uzorak drveta na keramici činio nam se nemogućim, a danas je to vjerojatno najkorišteniji uzorak. Vrijeme je pokazalo da je to bezvremeno rješenje, vrlo praktično i efektno.

 

Foto: RAK ceramics

Ako tražite pod koji će utopliti prostor te naglasiti njegov rustikalni, industrijskih ili skandinavski karakter – pločice nalik drvu bit će najbolje rješenje. Oni su ne samo lijepe, već su i puno trajnije od originala, te u potpunosti otporne na vodu i ogrebotine , pa se mogu uspješno postaviti u vlažne, često i intenzivno korištene prostore, kao i na otvorenom.

Zahvaljujući brojnim uzorcima sa teksturom drveta – čak i onim sivim, posve bijelima i antracit, možete podove prilagoditi veličini i stilu interijera, kao i svojim životnim navikama.

Foto: Gackowska Design / Home Book

5. Metro oblik

Iako je trend pločica velikih dimenzija, postoji i trend onih posve malih. Pravokutni oblik malih dimenzija keramičkih pločica (dimenzije su obično 10×20 cm) datira od pokretana prve stalne linije njujorške podzemne željeznice. Pločice dizajnirane posebno za ovo mjesta trebale su biti jednostavne za održavanje čistoće i uljepšavanje podzemnog prostora. Ovakve pločice su se sve više koristile u kuhinjama i kupaonicama.

Foto: ESL ceramica

Njihova popularnost ne smanjuje se ni danas, a svestranost ovog modela pločica očituje se u njegovu uspješnom funkcioniranju u interijerima različitih stilova, a ne samo industrijskom.

Foto: Better Homes and Garden

 


6. Heksagonski oblik

Pored metro pločica, postoje još jedne vrlo trendi, a malih dimenzija, i to heksagonalnog oblika. Dolaze u raznim veličinama i bezbroj kombinacija boja te mogu biti različitih uzoraka. Stručnjaci savjetuju njihovo postavljanje na samo jedan zid da ne bi dominirale prostorom uz odabir jednobojnih pločica na ostatak zidova. No, ako želite imati posebniju kupaonicu i malo se poigrati, onda ih stavite na više zidova, i to u različitim bojama.

Foto: SHOKO.Design

Također, heksagonske pločice krase i podove gdje naročito dolaze do izražaja kada se spajaju s drugom podnom oblogom, primjerice parketom tvoreći isprekidanu geometrijsku liniju.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Mario Poje

7. Vintage & patchwork 

Moderni interijeri vole retro elemente koji donose pravu nostalgičnu, vintage atmosferu, kakva je vladala u interijerima prije nekoliko desetaka godina.

Odabir šarenih vintage i patchwork keramičkih pločica stoga možemo vidjeti u mnogim kupaonicama, kuhinjama, blagovaonicama te hodnicima.

 

Foto: Ideal Home

Patchwork, kao i azulejos pločice najviše dolaze do izražaja kada se kombiniraju s drugim jednobojnim pločicama ili materijalima – primjerice, betonom.

Foto: Ideal Home
Komentari