SUPER IDEJE: najbolji savjeti za one koji prvi put uređuju svoj dom

Kako volimo miris novih početaka! Mnogi će se već početkom godine ohrabriti i krenuti s promjenama – tako će neki kupiti stan, drugi će iznajmiti novi, a treći će poželjeti promjenu u vlastitom domu. Imamo nekoliko super savjeta prije nego li krenete…

 

Uređenje doma od samog početka može vam zadati pravu glavobolju, no činjenica je da će se mnogi u 2020. naći u novom domu. Pakiranje, spremanje i selidba može izazvati stres, no uz naše savjete bit će lakše.

Krenimo s osnovama.

1. VELIKO ČIŠĆENJE

Vrijeme je da eliminirate stvari koje više ne koristite. Odvojite sve ono što je slomljeno i što više nema svrhu, te sanirajte u odlagalištima otpada ili odvezite na reciklažu.

Ono što nosite sa sobom u novu godinu i u novi dom, spremite i organizirate – u kutije posložite sezonske stvari i one koje ne koristite često. Obavezno napišite na kutije što se u njima nalazi kako bi se kasnije lakše snašli.

Foto: Brandable Box / Unsplash

2. IZMJERITE PROSTOR

Metar je vaš saveznik! Ukoliko mijenjate namještaj ili želite razmjestiti postojeće komade u interijeru, prvo sve izmjerite. To će vam u konačnici uštedjeti vrijeme i gubljenje živaca ako ste na primjer bili sigurni da će ormarić koji vam smeta u dnevnoj sobi idealno pristajati u hodniku.

Foto: akiHAUS

 

3. NAMJEŠTAJ BIRAJTE PREMA VELIČINI PROSTORA

Imajte na umu da se namještaj mora prilagoditi dimenzijama sobe, jedino ćemo tako postići balans. Kao što smo već savjetovali – prvo sve izmjerite i onda posložite raspored. Ono na što još treba paziti su prolazi između komada namještaja kako bi bilo lakše kretati se kroz sobu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

4. BOJANJE ZIDOVA

Prije nego uselite u novi dom, prvo pobojajte zidove i postavite tapetu (naravno, ako je u stilskom planu), te očistite podove i sve ostatke boje. Tada će biti lakše unijeti novi namještaj, a sve će biti brže gotovo.

Ako to ipak nije slučaj, onda odmaknite namještaj od zidova i zaštitite sve površine kako bi imali što manje čišćenja.

Foto: Cal David / Pexsels

 

5. ZLATNO PRAVILO  – PRVO OSNOVNO

Ako prvi puta useljavate i trebate sve namjestiti ispočetka, onda se prvo fokusirajte na osnovne komade namještaja. Dekoracije će dati toplinu prostoru, no postupno ih dodajte. Složite svoju paletu boja i ubacite ključne ukrase koji su vam dragi, a koji će imati i funkciju.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / foto: Saša Lisjak
Komentari