SUVREMENI KLASICI: Ghost Chair by Philippe Starck

Malo se komada u cjelokupnoj povijesti može pohvaliti munjevitim stjecanjem statusa ikone dizajna kao Starckovo remek-djelo Louis Ghost Chair.

Kultna stolica koju je Philippe Starck dizajnirao za talijanski Kartell rođena je prije nepunih 20 godina, a otkad je predstavljena ne prestaje mamiti uzdahe, pohvale i divljenje. Inače, Louis Ghost je zamišljena kao suvremena interpretacija dobro poznatih klasičnih komada namještaja iz doba Luja XV. Starck je zadržao linije stoljećima starih fotelja, ali ih izveo u materijalu koji slovi za svojevrsni simbol današnjice – plastici.

Točnije, riječ je o polikarbonatu u potpuno prozirnoj izvedbi koja ovaj ekscentrični komad namještaja čini toliko privlačnim i odvažnim, ali istovremeno suptilnim i nenametljivim. Ujedno, riječ je o komadu namještaja koji je izveden i izliven iz jednog komada plastike, pa tako Louis Ghost po uzoru na kultne Eamesice, nema nijednog prijelaza, spoja niti nepotrebnog ruba, što njezinu siluetu čini još posebnijom i vizualno atraktivnijom.

KULTNI KLASICI: ovih 10 stolica je obilježilo 20. stoljeće

Louis Ghost Chair
Foto: Sanja Jagatić

Unatoč tome što je jedva punoljetna, Louis Ghost u svojih je osamnaest godina postojanje uspjela steći kultni status i stati uz bok dizajnerskim legendama poput Eamesica DAW i DSW, Jacobsenovih “sedmica”, Tolix A, ikone industrijskog dizajna i drugih.

Charles i Ray Eames: par koji je obilježio dizajn 20. stoljeća

Ono što Ghost Chair čini toliko privlačnom je njena svestranost i nenadmašna prilagodljivost. Ovisno o svom okruženju, “ghostica” može djelovati potpuno neprimjetno i stopiti se s ostatkom interijera zahvaljujući prozirnosti. No, već u drugom interijeru igra glavnu ulogu dajući prostoru notu pariškog stila, eklektike ili čak industrijskog stila.

DEKORACIJA KOJA TO NIJE: 3 neočekivana ukrasna dodatka za dom

Louis ghost chair
Foto: Kartell

Mogućnosti uz ovu stolicu doista su beskonačne, pa njena popularnost ne samo među kritičarima, već i među laicima doista ne čudi. Rezultat jednoglasnog odobravanja obično je instant status kultnog komada, pa tako ova stolica već sada čini i jedan od najprodavanijih Kartellovih komada uopće.

Ujedno, možemo slobodno reći i da je Starckov Ghost Chair već sada definitivno najprepoznatljiviji komad namještaja 21. stoljeća. Prilično impresivno za samo 18 godina, zar ne?

Foto: Sanja Jagatić
Foto: Sanja Jagatić
Foto: Darko Mihalić
Foto via: Urban pixels
Komentari