PROSTOR ISPOD KREVETA: evo u čemu najčešće griješite prilikom skladištenja stvari na ovo mjesto

Dodatni bonus svake spavaonice je krevet koji ispod ima mjesta za skladištenje – bilo da je riječ o ladicama ili kutijama. No često se dogodi da u njih stavljamo krive stvari i na krivi način…

 

 

Iskoristiti krevet, odnosno prostor ispod njega svakako je poželjno, naročito ako imamo malu spavaonicu ili općenito živimo u životnom prostoru koji ne obiluje kvadratima. U njega pohranjujemo stvari poput popluna, deka i posteljine, stvari koje često ne koristimo kao i sezonsku odjeću i obuću koja trenutno nije aktualna. Dogodi se da tamo spremimo stvari kojima tamo nije mjesto te napravimo i nekoliko drugih “strateških” pogrešaka. O kojim greškama je riječ, saznajte u nastavku!

 


KUTIJA BEZ KOTAČA

Osim što ćete je lakše ukloniti, ako ima kotače, izbjeći ćete da kutija u koju ste spremili neke stvari može ogrebati pod u sobi. Naročito su osjetljivi podovi od parketa ili laminata, a to je i najčešći način oblaganja podova u ovoj prostoriji. Ako već imate kutiju bez kotača koji bi olakšali spremanje i izvlačenje, a i čišćenje odnosno usisavanje, možete staviti nekoliko naljepnica od filca kako biste izbjegli moguće ogrebotine.

 

Foto: ElMueble

 


ODJEĆA IZLOŽENA PRAŠINI

Ono što ne biste trebali napraviti jest odjeću spremati ispod kreveta bez da ste je stavili u kutije. I to u kutiju s poklopcem kako se ne bi oštetila i zaprašila. Neke osjetljivije stvari dobro je stavljati u vrećice, pa tek onda u kutije. Najpraktičnija je kutija koja ima prozirni poklopac s patentom – lakše ćete vidjeti što ste pohranili u nju (jer to nakon nekog vremena i zaboravite), a i lakše ćete otvarati kutiju i izvlačiti stvari. Idealna bi bila takva kutija koja ima i patent s bočnih strana.

Foto: ElMueble

 


VAKUMIRANJE “FINE” ODJEĆE

U nedostatku prostora mnogi vakumiraju krupnije komade odjeće i tekstila kako bi im više stvari stalo ispod kreveta. Nikako to ne radite s balonerima, sakoima i stvarima koje se lako gužvaju i koje nije jednostavno glačati. Nakon vađenja takvi predmeti obično budu jako zgužvani pa je bolje onda na ovaj način pohranjivati deke, poplune, prekrivače, stvari od pamuka… A jakne i kapute je najbolje držati na vješalici, jer će se tako i najmanje oštetiti.

Foto: ElMueble

 


PRAZAN KOFER

Pronađite drugo mjesto za svoj prazni kofer jer će zauzimati dragocjeni prostor. Ili, ako baš nemate mjesta u ormaru ili negdje drugdje, ispunite ga stvarima. U tom slučaju, mogli biste ga staviti ispod kreveta. Iako, računajte na to da ćete ga morati prazniti svaki put kada ga koristite i da ćete za te stvari morati naći neku kutiju. Ako često putujete, ovo doista nije dobra opcija.

Foto: ElMueble


PREDMETI KOJE REDOVITO KORISTITE

Ispod kreveta idu stvari koje ne koristite često ili nisu za aktualnu sezonu. Primjerice, odjeću i opremu za more, skijanje i planinarenje, obuću, igračke koje je dijete preraslo ili će tek koristiti. Što se tiče cipela, čak i ako ih imate u kutijama za skladištenje poput ovih na slici, ako ih stavite ispod kreveta, zakomplicirat ćete si život svaki put kad vam zatrebaju. Bolje je staviti ih, ako ne u ormar u hodniku, onda u garderobni ormar u spavaćoj sobi. I to u zatvorenim kutijama…

Foto: ElMueble

 


STVARI “ZA SVAKI SLUČAJ”

Svatko od nas ima stvari koje pohranjuje s nakanom “za svaki slučaj”. A to je ustvari veliki problem. To su oni predmeti koje čuvamo godinama i za koje na koncu i zaboravimo da ih uopće imamo. I vrlo vjerojatno ih i ne trebamo. Riješite se starih časopisa, poklona za koje mislite da ćete ih upotrijebiti kasnije, odjeće i obuće koju vam je “žao” baciti jer je vjerojatnost da ćete je opet odjenuti vrlo mala. Umjesto toga, osigurajte mjesto za odjeću i obuću koja nije u sezoni, a koju doista nosite, božićne ukrase, jelku…

Foto: ElMueble

 


POSTELJINA

To je doista opcija koju mnogi od nas koriste – da posteljinu stavljate ispod kreveta. Ovaj prostor izložen je prašini i više nego mislite, tako da je bolje držati posteljinu u ormaru ili komodi. Ostalu odjeću nakon vađenja ispod kreveta, obavezno kratko protresite ili iznesite vani da se prozrači.

Foto: ElMueble

 


STVARI KOJE BUDE EMOCIJE

Nerijetko je prostor ispod kreveta prava mala škrinja uspomena. Neke stvari svakako treba sačuvati, naročito one koje su nam od posebne emotivne vrijednosti. Ali svakako ne i školske zadaće iz osnovne škole, sve ulaznice za izložbe, koncerte i kina, putne karte, razglednice, odjeću kada smo mi ili naša djeca bili mali… Ne dopustite da se skladišni prostor ispod kreveta pretvori u muzej stvari koje vam ustvari ne trebaju ili koje su oštećene ili potrgane, ali ne želite ih baciti. Recite im već jednom zauvijek zbogom!

Feng Shui je po pitanju uspomena još stroži. Ovo drevno istočnjačko učenje tvrdi kako predmeti koji nam stvaraju emocije mogu ometati naše snove i mogu čak stvoriti negativnu energiju u sobi.

Pravilo je ovdje vrlo jasno: ako neku stvar više ne upotrebljavate, bacite ju. Potrebni su nam čisti i lagani prostori kako bi se naše tijelo i um osjećali slobodno. Ovo je i prilika da napokon izgubimo strah od bacanja, darivanja ili recikliranja.

 

Foto: ElMueble
Komentari