Praktični jesenski saveznici na balkonu, terasi ili u vrtu

Dobar dio jeseni, ako nema kiša i jako niskih temperatura, provodimo na svojim balkonima ili u vrtu. Uživamo u ljepoti prirode i radovima. Pronašli smo saveznike koji će vam olakšati jesenske aktivnosti!

 


Jesen nas na prvu podsjeća na berbu plodova i uživanje u prekrasnim bojama prirode koja se nude dok boravimo na balkonima, terasama ili u vrtovima. U svakom slučaju, jesen treba što bolje iskoristiti – boraviti na svježem zraku, prikupljati plodove za dane, ali i pripremiti svoj eksterijer za hladne dane i nešto zasijati. Pritom je svakako, osim dobre dekice, bitno imati i druge saveznike.

U ponudi Bauhausa pronašli smo komade koji će vam dobro doći u jesenskim radovima oko cvijeća i ostalih nasada. A dobro će vam poslužiti i tijekom godine.

Foto: Bauhaus

POKROV ZA BILJKE

Neke biljne vrste, naročito ako živite u kontinentalnim krajevima, a one pripadaju podnebljima s toplijom klimom (primjerice lavanda), potrebno je tijekom zime, ako ostaju vani, zaštititi od hladnoće, mraza i snijega. I to bez obzira nalaze li se u vrtu ili na balkonu. No, računajte da će uvučeni balkon ili primjerice lođa ipak će donekle zaštititi biljke od hladnoće. Ili ako su biljke posađene u vrt odnosno na veću površinu zemlje. Međutim, ako se nalaze u teglama tada su manje zaštićene i treba im platno kojim ćete pokriti i teglu i vanjski dio biljke, naročito kada temperatura preko noći padne ispod -5.

Foto: Bauhaus

Birajte tkanine od koje su prozračne, malo prozirne i UV otporne (juta), a tegle možete omotati i trskom, tkaninom od kokosa ili primjerice nekom specijalnom folijom. Dovoljno ih je samo podvezati kako se zaštita ne bi odmotala. Svi ovi materijali višestruko su iskoristivi, zato se doista isplati uložiti u njih, a važe biljke preživjet će zimu i dočekati vas svako proljeće žive i zdrave!

Foto: Bauhaus

 


NIŠTA BEZ DOBRIH ALATKI

Svakako bi trebalo pripremiti zemlju za zimu te, ako to imate u planu, zasijati zimske kulture ili one koje će tek niknuti na proljeće, a za to će vam trebati i alatke. Ako vam nedostaju neki komadi alata, sada je pravo vrijeme da nabavite rukavice, grabljice, lopatice, škare, sijačicu… Tako ćete biti spremni za zimu, ali proljeće, kada kreću intenzivniji radovi u vrtu te uređivanje balkona koje uključuje i zelenilo.

Ove alatke dobro će vam doći i za sadnju i presađivanje balkonskog i sobnog bilja.

Foto: Bauhaus

 


SPECIJALISTI ZA DRVEĆE I GRMOVE

Nakon što prestane vrijeme cvatnje i bilje dođe u fazu mirovanja, a prije nego temperature ne padnu ispod minusa, pozabavite se obrezivanjem svojih grmova, drveća i zelenih ograda odnosno živica. Obrezivanjem  sprečavate nekontrolirani rast, ali i pomlađujete svoje grmove i drveće.

No, raspitajte se prije nego krenete u rezidbu grmova koje vrste ne smijete puno skraćivati. Primjerice, kod hortenzija je potrebno maknuti samo cvjetove škarama, a stabljike treba ostaviti jer ćete tako imati još više cvjetova iduće ljeto.

Ostale grmove, koji nemaju debelu stabljiku i ne zauzimaju veću površinu u vrtu, možete orezati velikim škarama.

Foto: Bauhaus

No, ako imate vrt i u njemu puno drveća i grmova, svakako razmislite o nabavci motorne pile kojom će orezivanje biti brže i jednostavnije. Drugi prijedlog je drobilica granja kojom ćete na brzinu riješiti problem velikih grana i imati kompost.

Foto: Bauhaus

SREDITE TRAVNJAK U PAR MINUTA

Travnjak treba spreman i čist dočekati zimu. Ako još niste, možda je sada vrijeme da nabavite kosilicu i tako ju više ne budete morali posuđivati. U jesen mnogi sređuju travnjak i siju travu pa je ovo idealno vrijeme za nabavku kosilice koju ćete trebati dobar dio godine – kasno proljeće, cijelo ljeto i jesen.

Prilikom nabavke potražite model koji snagom i drugim karakteristikama odgovara površini travnjaka i drugim potrebama. U svakom slučaju, bitno je namjestiti kosilicu na visoko rezanje, jer tako štitite tlo od hladnoće.

 

Foto: Bauhaus

 


ZA USPJEŠAN OBRAČUN S OTPALIM LIŠĆEM

Priprema travnjaka uključuje i čišćenje od otpalog lišća ako imate grmove i stabla u vrtu ili dvorištu. Bitno je maknuti lišće s travnjaka kako bi kisik normalno cirkulirao i spriječila se pretjerana osjetljivost trave na štetočine.

Ako imate puno drveća i grmova, pored grablji, koje je uvijek dobro imati, razmislite o usisavaču ili puhaču lišća. U suprotnom, micanje lišća moglo bi potrajati satima, i to nekoliko vikenda za redom.

 


Foto: Bauhaus

 


PROMO

Komentari