VRTNI NAMJEŠTAJ: kako ga održavati da što duže potraje

Vrtni namještaj upotpunjuje eksterijere te stvara ugodnu atmosferu. Bilo da je riječ o namještaju od drveta, plastike, metala ili ratana, on se redovito treba čistiti.


Okruženje u kojem se nalazi vrtni namještaj izlaže kiši, suncu, smoli sa drveća i raznim vanjskim faktorima. Stoga je potrebno redovito ga održavati. Međutim, ne održava se sav vrtni namještaj na isti način. Čak i ako su sofe, fotelje i vrtni stolovi namijenjeni za život na otvorenom, potrebno ih je očistiti kako bi im se produžio vijek trajanja.

Da biste ga ispravno očistili, potrebni su vam pravi proizvodi. Vjerojatno ih već imate u svojoj kuhinji ili kupaonici! Doista, mnogi proizvodi za kućanstvo mogu se koristiti za čišćenje vrtnog namještaja.

Foto: Leroy Merlin

DRVENI VRTNI NAMJEŠTAJ

Za održavanje vanjskog namještaja od drveta nije uputno koristiti visokotlačni čistač. S visokotlačnim peračem se čisti brzo i ofanzivno pa to može učiniti vlakna drveta grubljima. Osim toga, ako se perač koristi nepravilno, ovaj alat može uništiti drvo smanjiti vijek trajanja vrtnog namještaja.

Savjetujemo korištenje meke četke, deterdženta i vode. Mrlje možete očistiti i specijalnim sredstvom za drvo. Neke vrste drveta, poput hrasta ili kestena, nakon pranja trebaju novi sloj zaštite. Preporuča se hraniti ih uljem. Najbolje ih je zagrijati ili pričekati da se sunce vrati jer to pomaže boljem upijanju proizvoda.

Izvor: Cote Maison

PLETENI VRTNI NAMJEŠTAJ

Pletena smola poznata je po svojoj otpornosti i estetici pa komadi od ratana načelno mogu ostati vani tijekom cijele godine. Za njihovo čišćenje preporučuje se korištenje iste metode kao i za drvo, s toplom vodom, sapunom i tvrdom četkom.

Za razliku od drva, moguće je koristiti visokotlačni čistač, jer je tako puno brže, a nema opasnosti od oštećenja materijala. Ovaj alat se koristi za čišćenje nabora vanjskog namještaja, gdje se može stvoriti plijesan. Dovoljno je povremeno vlažnom krpom ukloniti prašinu i sitne mrljice poput soka ili lišća, koji klize između nabora pletenine.

Izvor: Cote Maison

PLASTIČNI VRTNI NAMJEŠTAJ

Lagana i laka za pomicanje, plastika je materijal koji ponovno dolazi u prvi plan za vrtni namještaj, posebno oko bazena. Prilagodljiva je svim stilovima i bojama, ali je manje otporna od drveta, pletene smole ili aluminija. Najbolje se čisti s malo sapuna i spužvom.

Također je moguće jednostavno koristiti crijevo za vodu za ispiranje, za uklanjanje mrlja od smole ili ptičjeg izmeta. Najveći neprijatelj plastičnog vrtnog namještaja je sunce jer uništava boju i čini namještaj bljeđim. Protiv toga je moguće koristiti vodikov peroksid i mekanu krpu. Ovom metodom namještaju se vraća prvobitna bjelina!

Foto: Meblo Trade

METALNI VRTNI NAMJEŠTAJ

Bilo da je čelik ili aluminij, metalni vrtni namještaj nema ista svojstva. Prvi je, na primjer, manje vodootporan i sklon je hrđanju. Stoga se mora pravilno održavati kako bi se to izbjeglo. S druge strane, termo lakirani aluminij ne hrđa, može ostati vani tijekom cijele godine. Što se tiče održavanja, savjetuje se brisanje prašine s namještaja, osobito ako ga koristite nakon što je prezimio vani.

Budući da je metal gladak, lakše se čisti od teksturiranih premaza kao što su drvo ili smola. Malo sapuna i spužva su dovoljni. Krpa je dobra baza jer je prašina glavni neprijatelj metala. U slučaju dubljih mrlja, poslužite se proizvodima za odmašćivanje, kao što su tekućina za pranje posuđa ili čak pjena za čišćenje pećnice!

Izvor: Cote Maison

EKOLOŠKI ČISTAČI IZ KUHINJE

Bez obzira na materijal, vrtni namještaj je moguće očistiti ekološki odgovornim proizvodima. Doista, nakon što se isperu, oni završe u prirodi i ne oštećuju je. Moguće je koristiti i proizvode koje već imate u svom kućanstvu. Preporučuje se crni sapun ili marseilleski sapun koji se može koristiti i za čišćenje terase od drveta. Za ljude koji preferiraju prirodnije proizvode, tu je smeđi prirodni sapun i čvrsta četka.


Foto: ElMueble

Bijeli ocat u mlakoj vodi također je dobra alternativa sapunu kada to nije dovoljno. Njegov se miris može ublažiti dodavanjem nekoliko kapi limunovog soka. U kombinaciji sa sodom bikarbonom, kućanski ocat je vrlo koristan protiv hrđe. To je bakin trik koji mijenja sve! Samo ne zaboravite dobro isprati namještaj nakon završetka čišćenja, kako biste uklonili miris i izbjegli vlažne mrlje.

Foto: Angel Renee / Pexels.com
Komentari