Brzi načini za osvježenje doma

Ako ste željni promjene u vašem domu, ali si trenutno ne možete priuštiti veće izdatke, dobra je vijest da vam katkad za to nije potrebno puno novca. Odredite budžet, pratite naše savjete i dajte priliku svojoj kreativnosti da zasja – a zasjat će i vaš dom.

1. Riješite se nereda
Katkad je za dobar izgled dovoljno riješiti se svega onoga što godinama samo zatrpava prostor. Iako je čišćenje rijetkima pri vrhu ljestvice omiljenih aktivnosti, ovo je dobar početak na putu do novog izgleda doma.

2. Odredite budžet
I čvrsto ga se držite!

3. Angažirajte prijatelje i rodbinu
Ponekad je drugima lakše objektivno sagledati prostor jer ne provode ondje toliko vremena kao vi. Možda čujete doista korisne ideje koje su vam cijelo vrijeme bile pred nosom, ali vam jednostavno nisu pale napamet.

4. Razmjestite dekoracije i ukrase
Premjestite ih na drugo mjesto ili, još bolje, u drugu prostoriju. Možda je vrijeme da ona vaza koja već mjesecima stoji na blagovaonskom stolu pronađe svoje novo mjesto u spavaćoj sobi.

5. Usredotočite se na jednu prostoriju
Nemojte ni pokušavati sve od jednom – kada ste gotovi sa spavaćom sobom, tek tada krenite na dnevni boravak.

6. Odredite vrijeme
Odredite li vremenski limit, baš kao i novčani, spriječit ćete mogućnost da padnete u napast i potrošite više no što ste planirali.

7. Nepravilnosti i različitosti
Grupirajte pojedine dekoracije na pojedinim mjestima u domu. Pobrinite se da budu različite – kako svojim izgledom, tako i visinom. Ljudsko oko voli raznolikost, pa će tako grupirane i iskombinirane bolje izgledati.

8. Ne kupujte samo da biste nešto kupili
Jedno zlatno pravilo uređenja kaže da ne biste smjeli kupiti ništa št vam nije doista predivno i što ne možete na neki način iskoristiti.

9. Maknite suvišne stvari
Kada pomislite da ste gotovi, maknite nekoliko sitnica. Isto je radila slavna Coco Chanel s modnim dodacima, a vi to možete s dekoracijama.

10. Maknite stvari koje vam se ne sviđaju
Ako nešto ima sentimentalnu ili kakvu drugu vrijednost, to ne znači da lijepo izgleda u domu. Nemojte se osjećati primorani zadržati to ako vam se ne sviđa, neće vam se ponovo početi sviđati.

11. Novi razmještaj
Osim ako prostor nije doista malen, zasigurno si možete priuštiti novi tlocrtni raspored u prostoriji. Makar zamijenili samo stolić i kakve dekorativne jastučiće, napravili ste korak.

12. Nove-stare stvari
Prodajte ili poklonite stare komade namještaja, a možete ih pokušati i prenamjeniti za štogod drugo. Internet je prepun jednostavnih DIY ideja.

13. Nove boje
Kantice s bojom čine čuda za vaš dom. Zidovi, stolovi, ormari, police – malo je toga što ne možete obojiti.

14. Miksajte komade namještaja
Izvucite stare stolice s tavana i iskombinirajte ih s postojećima za jedinstven i moderan izgled s daškom retro izgleda.

15. Stvarajte kontraste
Kombinirajte staro i novo, grubo i meko, prirodno i umjetno. Na primjer, staklenu vazu smjestite na drveni komad namještaja, glatku kožnu garnituru upotpunite čupavim jastucima. To je jedna od dobro čuvanih tajni mnogih dizajnera.

Komentari