PRIPREME ZA BLAGDANE BEZ STRESA: kako uštedjeti vrijeme na kućanskim poslovima

Čišćenje doma možda nije među najdražim nam aktivnostima, ali na osjećaj mira, zadovoljstva i radosti u vrijeme božićnih blagdana utječe i činjenica da naš dom blista ne samo zbog lampica i dekoracija, već i zbog čistoće. Ako se još niste bacili na čišćenje doma, nudimo nekoliko trikova koji će vam uštedjeti dragocjeno vrijeme

 

Možda si to ponekad ne želimo priznati, ali čistoća i red i činjenica da je više-manje sve na svome mjestu u našem domu, izaziva u nama osjećaj mira i zadovoljstva. Pored toga, donosi manje stresa i zabrinutosti. Zato je bitno, prije svega zbog nas samih, imati uredan i pospremljen dom i za vrijeme blagdana. No, ponekad je to doista, uslijed brojnih obaveza i stvari koje trebamo napraviti te brojnih ugošćavanja, nemoguće ostvariti. Barem ne onako kako bismo željeli. Electrolux vam donosi nekoliko savjeta kako pojednostaviti stvari i olakšati čišćenje doma za blagdane.

 

SKLONITE DETALJE S VIDLJIVOG MJESTA

Jeste li se ikada zapitali zašto domovi uređeni u minimalističkom stilu izgledaju urednije nego ostali? Odgovor je u reduciranom broju detalja i stvari poslaganih uokolo. Što manje detalja i stvari na vidljivim mjestima – to veći dojam urednosti i čistoće. Doista, i tek površno pospremanje stvari u ladice i ormare, na police i ostala skladišna mjesta često je pola posla.

Ako ne stignete baš sve temeljito očistiti, rasteretite prostor – pospremite s vidljivih mjesta sitnice poput ključeva, šalova, rukavica u hodniku, uređaja i namirnica u kuhinji, nesesera, sredstava za njegu i higijenu u kupaonici, časopisa i upravljača u boravku i sve ih stavite u kutije, košare ili ladice. Smanjite broj jakni i kaputa na vješalicama jer hodnik izgleda preglednije i urednije – sve što možete, uključujući i odjeću za peglanje, stavite u ormare!

Foto: Sidekix Media / Unsplash

 

PODIJELITE ZADUŽENJA

Želite li biti još brži u sklanjanju stvari i ostalog čišćenja – delegirajte poslove na ukućane. Bojimo se često djeci dati neka zaduženja (i to ne samo u vrijeme blagdana!) vezano uz održavanje reda i čistoće, smatrajući da to neće dovoljno dobro napraviti kao mi. Vjerojatno smo u pravu, no nakon određenog vremena djeca i ostali ukućani steći će umijeće i brzinu, a usput preuzeti i neke odgovornosti te dobre navike. Pored zaduženja, uvedite pravilo da svatko stvari koje koristi ostavlja na svoje mjesto. Vaša frustracija i osjećaj da sve morate sami će biti znatno manje!

čišćenje doma za blagdane
Foto: Volha Flaxeco/ Unsplash

 

NABAVITE PRAVO GLAČALO

Ubrzani način života smanjio je količinu rublja koju glačamo. No, postoje stvari koje doista trebamo imati izglačane. I posteljine, kao i kuhinjske duže izgledaju svježe, čisto i uredno ako su prethodno prošle glačanje. O dojmu koji ostavlja ispeglana odjeća da i ne govorimo, pa bila to i trenirka! Nedostatak vremena za ovu mnogima mrsku aktivnost riješite nabavkom pravog glačala, odnosno parne postaje koja je pravo malo čudo u koje se isplati investirati.

One novije generacije, poput Electrolux parne stanice Renew 800 u znatno kraćem vremenu i efikasnije izravnavaju sve nabore na odjeći i rublju nastale u pranju. Običnim glačalima je ponekad nemoguće ispraviti nabore. Tajna kod parnih postaja je u pari koja se stvara u kućištu ispod glačala, ali i snazi glačala. Bez puno truda i u najkraćem mogućem roku vaše košulje, haljine, stolnjaci, posteljina…. izgledaju kao da su glačani u profesionalnom vešeraju!

čišćenje doma za blagdane
Foto: Electrolux

 

KAD PRAŠINA ZAOBILAZI POLICE

Čarobne krpe su doista – čarobne! Obično je riječ o krpama od mikrofibre koje vrlo jednostavno i lako uklanjaju prašinu i nečistoće sa svih površina. Dodatni bonus je što ove krpe u pravilu ne ostavljaju tragove te imaju antistatički efekt koji sprječava ponovno raspršivanje čestica prašine tijekom čišćenja doma. Prašina će se pomno odabranom krpom manje skupljati, pa ćete tjedan dana biti mirni, barem što se tiče polica i komoda. Ako imate namještaj od pravoga drveta, premažite ga politurom koja će donijeti sjaj i obnoviti površinu. Njima lako brišete sve površine u stanu, a dodatni bonus je njihovo svojstvo da odbijaju prašinu.

Isto tako, dobro rješenje su jednokratne vlažne maramice koje je dobro imati na nekoliko pozicija u domu tako da budu nadohvat ruke. Bit će lakše dostupne i stvorit će nam naviku da u prolazu obrišemo nakupljenu prašinu. Vlažne maramice izvrsno su rješenje i za kupaonice. Svako jutro ili navečer u minutu-dvije njima prijeđite sve površine i kupaonica će izgledati čisto i uredno.

Foto: Design Milk

 

PODOVI SE (NE) BRIŠU SVAKI DAN

Brisanje podova svakako možete i preskočiti neki dan, iako ih često stavljate kao prioritet. Iznimka je kada imate malu djecu koja često borave na podu – pužu ili se igraju – tada brisanje podova doista ulazi u svakodnevne poslove. Druga iznimka mogu biti kuhinja i kupaonica, ali ako nemate puno članova u domaćinstvu i ne kuhate svakodnevno, doista ni podove u ovim prostorijama ne morate svakodnevno brisati. Jednom tjedno temeljito čišćenje podova, prije svega usisavanje, bit će dovoljno. Vrijedi isprobati i trik koji mnogi preporučuju – da prilikom usisavanja stana ili brisanja prašine uključite klima uređaj kako bi filteri u njemu usisali prašinu koja se digne i kruži zrakom.

DJELOTVORNI I NEAGRESIVNI: prirodna sredstva za čišćenje doma koja možete napraviti sami

 

Foto: Daily Dream Decor

BRZA RJEŠENJA U KUHINJI

Kada je u kuhinji riječ, ona je, pored boravka i blagovanja, centar događanja za vrijeme blagdana jer se spremaju mnoga jela. Izvrsno rješenje, koje će vam olakšati da neprestano čistite kuhalo i prostor oko njega jest mrežica protiv prskanja koja dolazi kao poklopac na lonce i tave. Ona sprječava da masnoća i tekućina za vrijeme kuhanja prska okolo.

Čišćenje doma ćete ubrzati i tako što ćete sredstva koja nanosite na površine – podove, zidove, namještaj… ostaviti neko vrijeme da djeluju, dok vi radite nešto drugo. Tako su znatno učinkovitija jer bolje razgrađuju masnoće, mrlje i prljavštinu.

Umjesto pamučnih krpa, razmislite o papirnatim ručnicima koji će smanjiti količinu rublja u perilici.

čišćenje doma za blagdane
Foto: Emily Henderson

 

PROMO

Komentari