Kada brat i sestra dijele sobu: saznajte kako urediti zajednički prostor

Uređenje dječje sobe naoko nam se čini jednostavan dizajnerski zadatak. No, zahtjeva je puno više nego što možemo zamisliti. Od svih prostorija u domu, dječja soba mora zadovoljiti čak nekoliko osnovnih potreba….

 

Dječje sobe zbog odabira boja, šarmantnog i veselog nereda koji ostavljaju brojne igračke kao i zidnih i podnih obloga (tepiha, tapeta, murala…) djeluju vrlo jednostavne za urediti. No, dizajneri dobro znaju da se oko uređenja ove prostorije treba dobro pomučiti. Dječja soba je istovremeno soba za spavanje i odmor, učenje, igranje, pohranu odjeće, školskog pribora, igračaka i drugih stvari potrebnih djetetu.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Pored toga, u prostor treba unijeti vedre boje a istovremeno i postići smirujuću atmosferu. Zato dizajneri moraju dobro izbalansirati sve te funkcije i stvoriti lijep, lepršav i praktičan prostor, primjeren dobi djeteta. Stoga nije loše krenuti od toga da se soba podijeli na zone, kako bi se zadovoljile sve potrebe. Priča se dodatno usložnjava ako sobu koristi dvoje djece različitog spola. Tada je i potreba za stilskim balansiranjem još veća.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Dobro rješenje svakako je stavljanje zavjese ili nekog čvrstog paravana pored kreveta. No, mnogi roditelji ipak će se najčešće odlučiti za varijantu kreveta na kat, naročito ako su male sobe u pitanju – štedi se na prostoru, a djeca ipak imaju privatnost. Radni stolovi neka, kao i stolci, budu identični (eventualno druge boje).

 

Foto: Darko Mihalić

 

Dobro rješenje su i kreveti na izvlačenje, ali morate imati na umu da za njega treba imati mjesta u sobi, da se može izvući drugi ležaj. Koloristička osnova neka bude neutralna, a onda ćete detaljima u kontrastnim bojama začiniti prostor da izbjegnete monotoniju. Birajte siguran, čvrst i kvalitetan namještaj koji će izdržati dječje skakanje i igre s prijateljima.

 

Pogledajte u nastavku pet prijedloga ovakvih dječjih soba i inspirirajte se!

 

Komentari