Neka bude crveno: hrabra boja za hrabre interijere

Tražite li način kako prostoriji dati malo topline ili pak želite stvoriti energičnu atmosferu, najbolji ćete dojam stvoriti koristeći nijanse crvene. Odavno poznata kao sinonim za toplinu, akciju, strast i glamur, crvena je pravi dragulj među bojama. Ipak, kada je u pitanju uređenje prostora, mnogima je među posljednjima na listi. Donosimo savjete kako je pravilno koristiti u svakoj prostoriji.


Crvena je vrlo intenzivna boja, pa biste svakako trebali pripaziti na količinu – previše crvene može djelovati napadno i neukusno te vas učiniti nemirnima. Zato je važno pravilno je dozirati i pogoditi nijansu koja odgovara prostoru. Ako je pravilno koristite i pronađete idealnu nijansu, ova boja može djelovati vrlo veselo i prostoriji dati ono nešto.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Osim ako je u pitanju kakav noćni klub, cafe bar ili restoran gdje je s crvenom teško pretjerati, u stanovima i kućama nije uvijek tako. Zato se mnogi odlučuju tek za detalje u ovoj intenzivnoj boji. Spadate li u skupnu onih koji vole igrati na sigurno, birajte dekoracije poput jastučića, vaza i posuda u crvenoj boji. Pripazite da ostatak prostora bude smiren i u netralnim bojama poput bijele, sive, bež i sličnih tonova. Možete je kombinirati i s detaljima u ljubičastim nijansama, narančastom ili pak odabrati više nijansi crvene.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Vjeruje se da crvena boja potiče apetit i ubrzava puls, pa ne čudi stoga što je mnogi najradije koriste u kuhinjama i blagovaonicama – bilo da je riječ o većim površina poput kuhinjskih fronti, čak i cijelih zidova ili tek detaljima koji razbijaju bjelinu, crvena je siguran odabir kada su ove dvije trostorije u pitanju.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Dizajn: Elizabeth Metcalfe
Dizajn: Elizabeth Metcalfe

Osim ako je u pitanju kakav noćni klub, cafe bar ili restoran gdje je s crvenom teško pretjerati, u stanovima i kućama nije uvijek tako. Zato se mnogi odlučuju tek za detalje u ovoj intenzivnoj boji. Spadate li u skupnu onih koji vole igrati na sigurno, birajte dekoracije poput jastučića, vaza i posuda u crvenoj boji.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Pripazite da ostatak prostora bude smiren i u netralnim bojama poput bijele, sive, bež i sličnih tonova. Možete je kombinirati i s detaljima u ljubičastim nijansama, narančastom ili pak odabrati više nijansi crvene.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Volite li starinski štih ili pak orijentom inspirirane prostore, crvena je gotovo nezaobilazna, osobito u kombinaciji sa zlatnom i drugim intenzivnim bojama.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Imate li u prostoru puno različitih uzoraka, crvena boja ima ih moć “spojiti”, pa nekad nepomirljivi uzorci odjednom postaju stylish i chic kombinacija.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Imate li prostoriju kojom dominira plava boja i djeluje hladno, crveni detalji podići će kombinaciju i dati prostoru ono što mu nedostaje.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

U slučaju kupaonica, predlažemo da se držite detalja kako ne biste ionako malu prostoriju učinili još skučnijom i neugodnom. Spadate i među onu većinu čije su kupaonice jednostavne i bijele, nekoliko crvenih detalja bit će dovoljno. S druge strane, crveni zidovi mogu izgledati dobro, no imajte na umu da to “pali” samo za jako velike kupaonice.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Bilo da ste skloniji igranju na sigurno pomoću detalja ili ste odvažniji i spremni na eksperimentiranje, crvena će zasigurno vašem domu dati dozu karaktera.

Volite li crvenu boju u interijerima? Recite nam u komentaru!

Komentari