MALI VRT: 9 savjeta kojima ćete postići da vizualno izgleda veće

Baš kao i svakom malom prostoru, tako je i u eksterijeru potrebno stvoriti dojam da izgleda veći nego što jest. Kako to načinom uređenja možete učiniti u vašem malom vrtu, saznajte u nastavku!

 


Vrijeme je za uređenje eksterijera, u kojima sve više boravimo dolaskom proljeća i lijepog vremena. Balkoni, terase i vrtovi dodaju vrijednost našem domu jer nam u ovim mjesecima služe kao produženi dnevni boravak, stoga želimo da prostor bude opremljen svim potrebnim sadržajima, a da istovremeno bude opuštajući i ispunjen zelenilom.

Problem nekada nastane kada je prostor skromne kvadrature pa je potrebno stvoriti dojam da je vizualno veći. Jer, tako ćete u njega moći staviti potrebne elemente te ga učiniti ljepšim. Kako to možete učniti u malom vrtu, pročitajte u nastavku teksta – nudimo vam devet korisnih i efektnih savjeta!

Ideje i savjeti za male vrtove također mogu jako dobro poslužiti i za druge male vanjske prostore – balkone i terase!

 

Foto: Ideal Home

1. ‘ZAMAGLITE’ GRANICE

Razmišljanjem izvan okvira i uvođenjem nekoliko malih promjena doista možete stvoriti iluziju znatno većeg prostora. Jedna od njih svakako je svojevrsno kamufliranje odnosno zamagljivanje.

Zamagljivanje granica gdje vaš vrt završava i počinje sljedeći prostor jednostavan je način kako će mali vrt izgledati većim. Učinite to tzv. neformalnom sadnjom zelenila na različitim visinama – ona će učiniti nejasnima dokle se granice vašeg vrta uistinu protežu.

Kako biste pojačali učinak, držite kraće zadađene vrste bliže svom radnom ili sjedećem prostoru i dopustite da se visine postupno povećavaju.

Foto: Future PLC/Colin Poole

2. PRERUŠITE VANJSKE ZIDOVE

Koristite boje tipične za vrt (mislimo na zelenilo) kako biste dopustili da zidovi nestanu u pozadini. Jednostavan, ali učinkovit trik je obojiti vanjski zid u zeleno. Vaše oko to neće primijetiti među drvećem, travom i cvijećem, pogotovo ako uza zid zasadite neku penjačicu.

Zid će se uklopiti i tako nema očitog ocrtavanja ‘kraja’ vrt pa se stvara dojam prostornosti.

 

Foto: Future PLC/Lizzie Orme

3. POGIRAJTE SE PROPORCIJAMA

Kao i u interijeru, tako i u vanjskom prostoru proporcije mogu igrati veliku ulogu u tome kako mali vrt vizualno učiniti većim. Jedan od načina da to učinite su ideje za vrtnu šupu. Mala vanjska ostava odnosno šupa, u istom vrtu kao i veliko cvijeće, visoka živica ili penjačice, te velike posude narušit će proporcije prostora.

Šupa će se tako činiti većom nego što zapravo jest za razliku od bližih većih objekata i biljaka.

Foto: Future PLC/Lizzie Orme

 


4. PODIGNITE RASVJETU

Dobro odabrana vrtna rasvjeta pomaže istaknuti najbolje dijelove vašeg vanjskog prostora, kao i prikriti ono što treba biti skriveno. Primjerice, stari namještaj ili nepravilnosti na ogradi ili zidu. No, rasvjeta može utjecati i na to da vaš vaš vrt prostraniji.

Ovjesite svoje lampice na svoju ogradu što je moguće na veću visinu i vaš će se vrt činiti širim i višim. Izbliza, ograda će izgledati višom, a iz daljine će izgledati kao da su svjetla na normalnoj visini.

Foto: Future PLC/Dominic Blackmore

5. SVE POVRŠINE OBOJITE U JEDNU BOJU

Ako imate mjesta za kuhinju na otvorenom, vjerojatno ćete imati dosta površina koje ćete morati osmisliti. Zidovi, ograda, radna ploča, keramika… Obojite ih u istu nijansu, jer će mješavina boja djelovati neuredno i pretrpano, vizualno zatvarajući prostor.

Odaberite svijetlu, hladniju nijansu kako bi se odbijala od svjetla i pomogla da prostor ponovno izgleda još veći.

Future PLC/David Giles

6. DODAJTE OGLEDALO

Ogledala su izvrstan način da svaki prostor izgleda veći, pa tako i vaš vrt. Stoga, stvorite iluziju dodatnog prostora jednostavnim idejama za vrtno ogledalo. Veliko ogledalo će pojačati taj dojam pa razmislite o postavljanju ogledala duž cijele dužine zida kako bi se on udvostručio. Samo pazite da nitko ne uđe u zrcalo 🙂

Foto: Future PLC/David Still

7. IZBJEGAVAJTE GRMOVE

Prilikom sadnje, izbjegavajte glomazno grmlje i općenito bilje velikog volumena koje ide u širinu. Veliki grmovi mogu zauzeti puno prostora i na taj način ostavljaju malo mjesta za ostale potrebne sadržaje. Osim toga, zagušuju ionako mali prostor.

Ako su već zasađeni u vrtu i imaju uglogu ograde, razmislite o tome da ih uklonite i zamijenite drvenom ogradom, ako je potrebna sigurnost. Ili da na njihovom mjestu posadite travu i stavite više uske žardinjere pune šarenog cvijeća. Tako ćete imati i lijepu šarenu ogradu.

Foto: Future PLC/Mark Bolton

8. NAPRAVITE ZONE

Planiranje prostora u malom vrtu pomoći će vam da ga maksimalno iskoristite. Dijeljenje vrta na zone koje će imati različite sadržaje i imati različite podove (decking, trava, šljunak..) dati će iluziju dodatnog prostora.

Birajte manje komade namještaja koje ćete smjestiti u jedan kutak, kao i dio s vanjskom kuhinjom ili roštiljem ili pak dio gdje je zasađeno povrće. Tako će sve izgledati manje pretrpano.

Foto: Future PLC

 


9. IZABERITE PRAVI NAMJEŠTAJ

U opremanju vrta namještajem vodite se pravilima kao i u malom interijeru. Izbjegavajte stolove, stolice, naslonjače i kutne garniture glomaznog i naglašenog dizajna. Birajte male sklopive stolove, a dobro rješenje su okrugli stolovi.

Ako je stol ogroman, on će postati fokus u prostoru, a ne prekrasno zelenilo i cvijeće.

 

Foto: Future PLC/Hannah Lewis

 

Komentari