RASVJETA U KUHINJI: izbjegnite 4 najčešće greške u najprometnijoj prostoriji u domu

Rasvjeta može biti jedan od najvećih problema u kuhinji, ali to obično shvatimo tek nakon što sve namjestimo i počnemo koristiti prostor. Koje su najčešće greške u postavljanju rasvjetnih tijela u ovoj prostoriji, saznajte u nastavku

 

 

Dobra osvijetljenost je potrebna u svakoj prostoriji, a naročito u onima u kojima najviše boravimo i u kojima stalno nešto radimo, poput kuhinje u kojoj pripremamo hranu, kuhamo, peremo posuđe, objedujemo… Kuhinja ustvari funkcionira kao veliki radni prostor te je i tijekom dana, a ne samo u večernjim satima, potrebno imati pomoć u vidu umjetne rasvjete jer prirodna najčešće nije dovoljna. Tim više što dobar dio današnjih kuhinja ima male vanjske otvore, ili ih nema uopće.

Stoga je planiranje rasvjete u ovoj prostoriji u domu iznimno bitno. Kako bi rezultat bio maksimalan – kako u funkcionalnom, tako i estetskom smislu, nastojte ići korak po korak u osmišljavanju te izbjegnite greške…   U suradnji s HEP-om donosimo vam četiri najčešće pogreške u postavljanju rasvjetnih tijela u kuhinji.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

1. SAMO JEDNO RASVJETNO TIJELO

Bez obzira na veličinu kuhinje, jedno rasvjetno tijelo na stropu doista nije dovoljno. Pa čak i u mini kuhinjama. Kuhinja zbog toga neće biti dovoljno osvijetljena, a naročito ne svi dijelovi, što je potrebno. Naročito se to odnosi na radnu plohu, štednjak, sudoper, stol za blagovanje…. sve su to kutci koji trebaju biti osvijetljeni dodatnom rasvjetom kako bi prostor bio maksimalno funkcionalan. Pored toga, jača svjetlost, kao i više raznovrsnih rasvjetnih tijela, učinit će da dizajn kuhinje dođe više do izražaja.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Nastojte da u kuhinji budu uključene tri vrste rasvjete: opća tj. osnovna rasvjeta na stropu, radna (iznad nape, radne plohe, stola ili šanka…) te dekorativna rasvjeta, kojom želite nešto naglasiti ili stvoriti određenu atmosferu (primjerice, rasvjeta usmjerena na neke arhitektonske osobitosti u prostoru, ugrađena u unutrašnjost kuhinjskih ormarića ili iznad slike na zidu).

Radnu rasvjetu optimalno je postaviti između korisnika (otprilike u visini njegove glave) i radne površine – primjerice, ispod gornjih kuhinjskih elemenata, za što su idealne LED trake.


PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

2. SAMO UGRADBENA RASVJETA

Iako je trenutno vrlo popularna i ima niz vrlina, ugradbena rasvjeta na stropu i(li) zidu nažalost nije dovoljna. Izrazito je funkcionalna i izvrsna u pružanju atmosfere a k tome još i povoljna, no dizajneri savjetuju da se nipošto ne ograničite samo na njoj. Čak ni kada ju ravnomjerno rasporedite po cijelom stropu ili ispod visećih ormarića. Tada ustvari imate više rasvjetnih tijela, ali efekt je gotovo isti kao da imate jedno.

Jer, ni na ovaj način nećete dobiti svjetla koliko vam treba, naročito ne na okomitim površinama, uslijed kojih će zidovi biti nedovoljno osvijetljeni, kao i neki potrebni elementi, te će se stvarati sjene u prostoru.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

3. OSLANJANJE NA DIZAJN

Dizajn je iznimno bitan kod odabira rasvjete, i treba mu posvetiti pažnju, no on ne smije biti glavni kriterij. Uz dizajn, kao i dimenzije rasvjete (moraju biti proporcionalne površini prostorije kao i visini stropa), svakako vodite računa i o svim karakteristikama rasvjetnog tijela – koliko ima izlazne svjetlosti s obzirom na sjenilo, materijal i boju modela, kako se svjetlo distribuira po prostoru, koje su druge njezine performanse.

Tako možete gubiti dragocjenu energiju s kojom uvijek treba biti racionalan.

Kako još možete paziti na potrošnju električne energije saznajte na stranicama HEP Opskrbe koja za svoje korisnike ima posebnu ponudu. Ona će vam ponuditi najpovoljniju cijenu struje za vaš dom i razne druge pogodnosti.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

4. ZANEMARUJEMO PODESIVOST I TOPLINU SVJETLA

Podešavanje intenziteta svjetlosti važno je u svakoj prostoriji, pa tako i kuhinji jer ćete tako rasvjetu maksimalno moći prilagoditi svojim aktivnostima i potrebama u svakom trenutku. Tako ujedno i štedite dragocjenu energiju.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Isto tako, dobro bi bilo da se svi različiti izvori svjetlosti mogu i kontrolirati zasebno, kako bi bili funkcionalni i učinkoviti. Prilikom odabira rasvjetnih tijela, pazite i na boju koju ona daju. To će ovisiti i o tipu rasvjete i njezinom dizajnu, ali i odabiru žarulje. Bijela svjetlost unosi atmosferu suzdržanosti i hladnoće, dok će toplije, žute i narančaste nijanse unositi toplinu i ugodu.


PROMO

 

Komentari