Sedam kuhinja manjih od 10 m2: sklad funkcionalnosti i ljepote

U maloj kuhinji dragocjen je doista svaki centimetar prostora i zato, prije nego što počnete negodovati kako nemate dovoljno mjesta, dobro pogledajte svaki zid i plohu te razmislite kako ih iskoristiti. Dodatna inspiracija neka vam budu kuhinje koje smo odabrali za vas

 

Mali prostori uvijek su veliki izazov jer treba zadovoljiti puno elemenata, naročito ako je riječ o prostorijama koje imaju nekoliko neizostavnih funkcija. Poput primjerice kuhinje u kojoj treba osigurati nekoliko zona – onu za kuhanje, pripremu hrane, čišćenje, objedovanje, skladištenje….

Ponekad je to sve doista teško organizirati u nekoliko kvadrata, ali zato postoje dizajneri i arhitekti koji mogu biti od velike pomoći. Pomno planiranje je svakako nužno kada je riječ o skučenim kuhinjama, jer je potrebno o svemu dobro promisliti. Nudimo vam sedam malih bijelih modernih kuhinja da vidite kako su to drugi osmislili prostor u kojem najradije borave.

 

 

KUHINJA 1

Radna ploha je vješto iskorištena kao površina za odlaganje i pripremu hrane, ormarići za skladištenje te naslon za klupu u dijelu za blagovanje. Vintage pločice prostoru kojim dominira bjelina daju poseban šarm, a poveznica su im jastuci u smeđim tonovima na klupi.

Foto: El Mueble
Foto: El Mueble

 

 

 

KUHINJA 2

Uski prostor i različita razina prozora iskorištena je na način da se naprave dvije zone naslonjene jedna na drugu: ona kuhinjska i za objedovanje. Ovdje je jedan dio kuhinje na kojem su sudoper i ormarići poslužio kao dio klupe za sjedenje za stolom.

 

Foto: El Mueble

 

Foto: El Mueble
Foto: El Mueble

 

 

KUHINJA 3

Jednostavna linijska kuhinja može postati zanimljiva odabirom atraktivnih pločica koje postaju jaki stilski akcent u prostoru, baš kao i staklena pregrada prema balkonu umjesto zida.

 

Foto: El Mueble

 

Foto: El Mueble

 

 

KUHINJA 4

Ulazni prostor u dom može poslužiti i kao ugradbeni ormar za kuhinjski namještaj. Okrugle barske stolice zauzimaju manje mjesta od klasičnih, što je izvrsno rješenje za male prostore, a bijele ravne fronte čine kuhinju većom.

 

Foto: El Mueble

 

Foto: El Mueble

 

KUHINJA 5

Suvremena stilska varijanta klasične vintage kuhinje s ukladama na frontama pravi je hit. Koketirajte sa starinskim i modernim elementima, no ne zaboravite zakonitosti malih prostora.

Foto: El Mueble
Foto: El Mueble

 

 

KUHINJA 6

Put do kuhinje i dnevne zone u prizemlju vodi malo i usko stepenište s gornje etaže s koje se i ulazi u stan. Prostor ispod stuba iskorišten je za skladišni prostor, a radna površina je produžena te je napravljen stol za blagovanje od nje.

 

Foto: El Mueble
Foto: El Mueble

 

 

KUHINJA 7

U svega dva i pol metra dužine moguće je smjestiti linijsku kuhinju, a dodatni skladišni prostor omogućava polica ili komoda u blagovanju. Pažnju plijeni i kombinacija podne keramike i parketa. Vrlo šarmantno!

Foto: El Mueble

 

Foto: El Mueble
Komentari