SAVJETI I SVJEŽE IDEJE: kako odabrati pravi namještaj za balkon ili terasu

Dolaskom proljeća naši vanjski prostori – balkoni, lođe, terase i vrtovi čekaju obnovu i novo uređenje. Ako ih planirate tek namjestiti ili obnoviti novim komadima, pomažemo vam savjetima i idejama kako odabrati udoban i pouzdan namještaj za druženja s prijateljima ili opuštanje uz knjigu i šalicu kave.

 


Napokon dolazi sezona druženja na balkonima i terasama, kada možete uživati u svom ‘domu na otvorenom’, opuštati se uz jutarnju šalicu kave ili čaja ili pak čašu vina navečer, diveći se okolišu ili prvim klicama biljaka u vašim teglama.

Da bi taj vanjski prostor izgledao lijepo, nije dovoljno staviti tegle s biljem i poneki detalj i iznijeti kuhinjsku stolicu da imamo gdje sjesti. Otvoreni prostor također zaslužuje biti pomno uređen jer je dio našega doma. Važno je stoga odabrati odgovarajući namještaj, tako da kasnije možete provesti ugodno vrijeme na balkonu ili terasi s potpunom udobnošću. Dobar namještaj osigurava ugodniji i duži boravak, a pravilno odabrani komadi u potpunosti će zadovoljiti vaše potrebe te dugo trajati.

Set namještaja Sunfun Savannah / Foto: Bauhaus

Kako odabrati prave komade namještaja za svoj vanjski prostor, saznajte u nastavku članka te se inspirirajte dobrim idejama koje smo pronašli u Bauhausu!

Set vrtnog namještaja Sunfun Maja I / Foto: Bauhaus

RAZMISLITE O VAŠIM ŽELJAMA ALI I POTREBAMA

Početak uređenja kreće od planiranja prostora i traženja inspiracije. A planiranje – od osvješćivanja želja i potreba. U uređenju nas uglavnom vode želje, ali svakako trebamo razmisliti kakav eksterijer trebamo: hoće li to biti mali kutak za ispijanje kave, opuštanje i čitanje magazina i knjiga ili ćemo rado na njemu organizirati druženja, ručkove i večere…

Viseći stol za balkon Sunfun Diana ; Vrtna stolica Sunfun Diana / Foto: Bauhaus

Dakle, razmislite hoće li vaš balkon ili terasa biti blagovaonica ili dnevni boravak na otvorenom. Ili možda oboje? Kada si posvijestite sve ovo, krenite dalje u uređenje i shodno tome birajte vrtni namještaj koji će zadovoljiti ne samo želje nego i potrebe.

Set lounge namještaja Sunfun Passione / Foto: Bauhaus

UREĐENJE BALKONA POČNITE OD OSNOVNIH KOMADA

Kao i u interijeru, ako opremate eksterijer od nule, potrebno je krenuti od osnovnih komada namještaja. Često se dogodi da prvo biramo detalje poput jastuka, lampiona i tegli za cvijeće, a tek onda krenemo razmišljati o namještaju. Vrlo je nezgodno usklađivati osnovne komade s postojećim detaljima. Zato je bolje krenuti kako treba – od velikih, osnovnih komada.

Tenda Sufun / Foto: Bauhaus

Sjedeći namještaj osnova je svakog vanjskog prostora, bez obzira bio to stol sa stolicama standardne visine kao i blagovaonski, garnitura za sjedenje s nižim klub stolićem, kao u dnevnom boravku, klupa ili pak samo ležaljke ili udobni lounge naslonjači.

Pored njih, u osnovne komade spada i ormar ili komoda ako ih kanite staviti ili pak sanduk za pohranu jastuka i ostale opreme. Klupa često može imati ulogu sanduka jer ispod sjedišta ima spremište.

 

Vrtna klupa Sunfun Diana / Foto: Bauhaus

PAZITE NA VELIČINU NAMJEŠTAJA

Kada je u pitanju vanjski namještaj, veličina je doista ključna. Namještaj bi trebao biti što kompaktniji i po mogućnosti sklopiv kako bi mogao stati u mali prostor (osim, naravno, ako niste ponosni vlasnik veće terase ili vrta). Masivna garnitura sa sofom, stolom i foteljama možda dobro izgleda kada je vidimo na webshopu ili nekoj inspiracijskoj fotografiji ali pitanje kako bi funkcionirala u vašem eksterijeru s obzirom na veličinu.

Foto: Bauhaus

Budite realni i uvijek prije kupnje namještaja izmjerite površinu svog balkona. Još je bolje nacrtati skicu s rasporedom predmeta ili samoljepljivom trakom označiti izravno na podu balkona ili terase kamo ih planirate postaviti – kako biste bolje zamislili hoće li odabrani predmeti pristajati svojim dimenzijama, hoćete li se moći kretati prostorom i imati slobodan pristup namještaju i cvijeću ili ćete namještaj morati vratiti u trgovinu.

Balkonski stol Sunfun Diana; Vrtna stolica Sunfun Moni  / Foto: Bauhaus

Ako namještaj zauzima više prostora nego što je planirano, možda je potrebno nešto potpuno odbaciti. Prije kupnje razmislite trebate li zaista veliki stol ili voluminozni jacuzzi s palmom na balkonu i trebate li stvarno glomazni stalak za cvijeće (može se zamijeniti visećim loncima za cvijeće ili zidnim vertikalnim vrtom).

Uz sklopivi namještaj razmislite i o pametnim rješenjima za balkone i terase, poput klupe koja je i spremište, taburea koji je i stolić i sjedalica i spremište, suncobrana i visećih šankova pričvršćenih izravno na ogradu, teglama koje su ovješene na ogradu pa štede prostor, kutija za odlaganje…

Garnitura balkonskog namještaja Sunfun Maja / Foto: Bauhaus

ODABERITE PRAVI MATERIJAL ZA VANJSKI NAMJEŠTAJ

Drvo je lijep i izdržljiv materijal, ali zahtijeva održavanje. Usto, drvo slabije podnosi vlagu, kišu, led i snijeg pa je, ako je terasa ili balkon nenatkriven, dobro birati vrste poput tikovine ili eukaliptusa. I ako odaberete ove otpornije vrste, drveni namještaj koji stoji na otvorenom potrebno je redovito tretirati uljem ili posebnim proizvodima za zaštitu od vlage i sunca.

Balkonski set namještaja Sunfun Diana / Foto: Bauhaus

Ako vam je to opterećenje i nemate vremena za održavanje a i želite da vam namještaj što duže traje, bolje je odabrati materijale koji su lakši za održavanje za otvoreni balkon ili terasu – aluminij ili neki drugi metal, plastiku ili plastični ili sintetički ratan.

Navlaka za suncobran Sunfun Ligurien; Vrtna stolica Sunfun Maja / Foto: Bauhaus

U svakom slučaju – drvo je bolja opcija za natkriveni eksterijer. I imajte na umu da mraz, snijeg i visoka vlažnost u jesen i zimu ubrzavaju proces starenja ne samo drva, već i drugih, trajnijih materijala.

Također, ako je riječ o eksterijeru koji je na jakom direktnom suncu ili se nalazi u području velikih vrućina, bolje je izbjegavati plastični namještaj jarkih boja jer će s vremenom izblijediti.

Vrtna fotelja Sunfun Falun / Foto: Bauhaus

Još više inspiracije za vanjski prostor – od namještaja do detalja poput zelenila, tegli i ostaloga pogledajte na Bauhausovom Instagram profilu. 


PROMO

Komentari