OPEKA U DNEVNOM BORAVKU: izvrsno funkcionira i kad nije na akcentnom zidu

Opeka je izvrsna dekoracija koja oplemenjuje svaki prostor, daje više estetike i topline te unosi dašak industrijskog ili rustikalnog štiha. Sve to razlozi su zašto je teško odoljeti njezinu šarmu, naročito u dnevnom boravku.

 


Pored betona i mramora, opeka je jedan od najradije viđenih materijala u suvremenim interijerima kada su obloge u pitanju. Opeka se, za razliku od navedenih, znatno rjeđe pojavljuje kao podna obloga.

No, zato je prisutna u svim prostorijama, pa čak i kupaonicama i to kao dekorativni element. Ovaj puta možete vidjeti kako ona funkcionira u dnevnim boravcima, prostorijama koje ju ipak najčešće upotrebljavaju.

Foto: Studio BAS

Neka vas eventualna briga oko usklađivanja stilova ne brine. Opeka je ne tako davno bila atribut samo industrijskih i rustikalnih prostora, a sada se nalazi u interijerima različitih stilova – od klasičnih stanova u starim historicističkim kućama pa sve do modernih prostora u novogradnji.

Dakle, bojazni da se opeka neće uklopiti u postojeći stil uređenja ili vaš moderno koncipirani dom ne bi trebalo biti.

Foto: Natalija Četverikova Design

Opeka se dobro slaže sa štukaturama i parketom, kao i seljačkim podom te detaljima od betona i metala koji su svojstveni industrijskoj estetici. No, isto tako i s plastičnim stolicama, baršunastim sofama, kožnim foteljama, mramorom…

Želite li se dodatno poigrati opekom ili je više prilagoditi svome dnevnom boravku, uvijek postoji opcija bojanja u neku drugu boju – obično su to bijela, siva ili crna. Ali, možete se odvažiti i na neki veći koloristički izazov!

Foto: Tatjana Korzun

U dnevnoj sobi zidne obloge od opeke mogu imati ulogu jakog stilskog naglaska koji će isticati prostor za TV ili primjerice kamin. Obično se tamo nalaze, no ako ih smjestite na zid iza sofe ili primjerice ulaznih vrata ili prozora, također nećete pogriješiti.

Foto: Marina Kutepova

Opeka je također odličan način za razgraničenje prostora kuhinje i dnevnog boravka bez dodatnih pregrada ili može poslužiti kao pregrada unutar prostorije kada želimo odvojiti različite sadržaje te dobiti potrebnu intimu.

Foto: Anna Morozova

Ekspresivna tekstura opeke omogućuje da zid ostane prazan i da djeluje dovoljno dekorativan bez dodatni ukrasa – slika, fotografija….

Foto: Coblonal Interiorismo

 

Komentari