Garderoba: što sve morate znati prije nego krenete u osmišljavanje ovog kutka

Dizajneri često garderobe znaju zvati “mračnim predmetom želja”, što možda djeluje i pomalo dramatično. No, ipak ćemo se svi složiti da je san mnogih žena imati zaseban garderobni prostor u domu koji bi bio njihovo malo carstvo za odjeću, obuću i modne dodatke.

 

 

Planiranje garderobe je, kao i svaki dio vašeg doma, iznimno važno. Naročito zbog činjenice da je to prostor u kojem se mora isplanirati svaki centimetar te da se obično sav namještaj radi po mjeri, pa su i izmjene odnosno ispravljanje greška teško izvedivi. Stoga vam savjetujemo da se dobro informirate i pripremite, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko stvari na koje obavezno morate obratiti pažnju.

 

ŽELJE I REALNOST

Ponekad su želje daleko ispred razuma i realnog stana prostora. Stoga, ne žurite… Potrebno je uistinu razmotriti stvarne mogućnosti smještanja velikog ormara u jednu ili više prostorija (kvadratura stana, odnosno fizičke mogućnosti za smještanje ormara u željenu prostoriju), kao i mogućnost da se žrtvuje određena kvadratura stana (ili čak zasebna prostorija) za garderobu.

 

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

STVARNE POTREBE

Bitno je također razlučiti kakva nam garderoba treba i kako bi ona trebala izgledati iznutra s obzirom na vaše potrebe odnosno ono što ćete staviti u ormare. Je li vaša realna potreba za jednim ili više ormara, ili pak cijele garderobe? To znači da valja dobro procijeniti količinu stvari i odjeće koje zahtijevaju skladištenje, kao i ostale mogućnosti u vidu zasebnih spremišta u podrumskim ili tavanskim prostorima.

 

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

FUNKCIONALNOST JE BR. 1

Ormari i garderobe mogu se prilagođavati prostoru, ali važno je znati da za njih vrijede i neka od pravila koja jedina jamče funkcionalnost u svoj svojoj punini. Prije svega se to odnosi na već određene standarde dimenzija ne samo njegove vanjske konstrukcije (ormari su samostojeći ili ugradbeni), već i njegovog, po mnogima još važnijeg dijela – organizacije polica i visećeg prostora u njegovoj unutrašnjosti. Ormari ne bi smjeli biti dubine manje od 60 cm, dok će visina ovisiti o vašim vlastitim preferencijama (potrebama, ali i estetskim parametrima) ili pak zadanoj visini stropova.

 

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

MOGUĆNOST KRETANJA

Prilikom planiranja, nikako se ne smije zaboraviti na način otvaranja ormara – ima li ormar klasična vrata treba voditi računa da takav način otvaranja zahtijeva dovoljan prostor ispred ormara, dok isto ne vrijedi i za klizna vrata, zbog čega su ona praktičnija za manje i skučenije prostore. Računajte da vam je za nesmetano kretanje potrebno 90 centimetara prostora.

 

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

NE ZABORAVITE NA RASVJETU

Jedan od iznimno važnih faktora koji se mora uzeti u obzir prilikom planiranju svakog ormara ili garderobnog prostora, a koji se često zaboravi, svakako je i rasvjeta. Neometan pristup stvarima i dobru preglednost nije moguće optimalno postići ako je riječ o tamnom prostoru, u kojem se teško razabire plavo od crnog odijela ili tamno smeđi od crnog džempera. Zato uvijek pri planiranju vodite računa o električaru koji će isplanirati i omogućiti ugradnju adekvatne rasvjete.

 

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

Jedno viseće tijelo ispred velikog ormara neće se uvijek pokazati dostatnim rješenjem, stoga je danas česta pojava ugradnje manjih svjetlećih tijela na gornju plohu ormara koja poput krovića viri preko ormara ili pak u njegove bočne stranice. Vrlo praktičnim rješenjem pokazat će se automatsko paljenje svjetla otvaranjem vrata ormara.

Uz dobru rasvjetu, idealno bi bilo da veliki ormari i garderobe imaju i neki vid ventilacijskog sustava.

 

 

Komentari