Planiranje dnevnog boravka: što sve trebate znati prije opremanja?

Dobro planiranje osobito je važno kada se počinje od nule – prije uređenja dobro je u prostoriju unijeti uzorke željenih boja, materijala i dezena kako biste provjerili kako djeluju u zadanom prostoru.

 

Za dobro planiranje dnevnog boravka važno je uzeti u obzir kvadraturu sobe i sukladno tome, veličinu namještaja koji već imate, a koji biste htjeli ukomponirati u budući raspored prostorije. Ponekad neće biti dovoljno mjesta da se uz sofu i stolić smjesti dvije fotelje – u tom slučaju predlažemo da radije smjestite jednu fotelju, kako bi se spriječila zagušenost prostora. Umjesto druge, dobro će doći manja, laganija stolica ili kakav tabure.

 

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

 

Ako postojeći namještaj i pripadajući dodaci poput tepiha, jastučića i drugog, sadrže suviše boja i različitih motiva, predlažemo da ih ujednačite. Na primjer, tapeciranje sofe i fotelja u novu tkaninu kakva će se naći i na zastorima. Elemente možete vizualno povezati i bojenjem jednog od zidova u neku od boja tkanine.

 

Foto: Pinterest

 

U svakom prostoru gdje istovremeno boravi više osoba važno je predvidjeti načine na koje će se taj prostor održavati urednim i preglednim. Ovdje je važno početi od planiranja mjesta gdje će se smjestiti predmeti svakodnevne upotrebe, poput mobitela, punjača, deka za TV, i sl. Stolići za kavu koji su zapravo škrinje s poklopcima pokazat će se za tu svrhu vrlo praktičnim rješenjem, kao i veće ukrasne tegle.

 

Dizajn: Alex Koretsky
Dizajn: Alex Koretsky

 

Imajte na umu i da je svaki detalj važno isplanirati – dovoljan je zanimljiv drveni sat za originalan estetski doživljaj. Pored drvenih, trenutni trend su mramorni satovi, kao i ogledala okruglog i nepravilnog oblika te vaze oštrih, geometrijskih rubova.

 

Foto: Archiscene.net

Dodatni savjeti

  • idealna orijentacija dnevnog boravka je zapad ili jugozapad
  • dobro je nabaviti tlocrt koji će jasno pokazati mogućnosti smještanja određenih komada namještaja u prostor. Prije kupovine svakog komada namještaja predlažemo da ga sami izmjerite ili zatražite već gotove specifikacije dimenzija
  • vodite računa o trenutnom položaju električnih utičnica, što će se vrlo vjerojatno morati mijenjati sukladno novom izlgedu sobe
  • što jednostavnije – to bolje. Vizualno ujednačavanje prostora učinit će sobu jedinstvenom, elegantnom cjelinom, a u kasnijim fazama prostor možete dodano oplemeniti određenim elementima koji će dati konačan “štih”
  • s obzirom da je dnevni boravak soba koju dijele svi ukućani, predlažemo da

 

Foto: Adorable-home
Komentari