Da bi duže trajale: savjeti i trikovi za pravilno održavanje zavjesa

Zavjese su jedan od najosjetljivijih tekstilnih dekora koje imate u svome domu i prilikom kupnje bitno je upoznati se o tome koliko su zahtjevne za održavanje i pranje, treba li ih glačati ili ih treba, ako ih želimo oprati, odnijeti na ‘remont’ na kemijsko čišćenje

 

Kada kupujete nove zavjese za svoj dom dobro se raspitajte o tome kakvi su uvjeti održavanja, da biste model mogli prilagoditi svojim navikama i životnim potrebama. Trgovci će vam tada i obično reći da će pravilno održavanje zavjesa produžiti njihov vijek trajanja. Vjerujte im kada vam to kažu. Dakle, estetski kriterij kojim biste se trebali voditi u kupnji zavjesa.

Uzmite u obzir jeste li ih voljni glačati i često prati kao i to gdje živite – ako ste na prometnom mjestu, onda ćete zavjese morati prati barem svaka dva mjeseca, što želimo postići zavjesama – samo estetski učinak ili da imaju funkciju zatamnjivanja prostora odnosno da po potrebi vrše ulogu roleta, za koju prostoriju ih ustvari trebamo, imamo li zdravstvenih problema (primjerice, astmu)… Sve to treba utjecati na odabir zavjesa.

Budite svjesni da također postoje zavjese koje nećete moći prati ručno niti u stroju nego samo na kemijskom čišćenju. Postoje i vrste koje uopće ne možete prati nego ih nakon nekoliko godina – zamijeniti novima.

Svakako se raspitajte kod trgovca o načinu održavanja ili pogledajte na deklaraciji.

 

Foto: TheSweetBeds.com

 

Kemijsko čišćenje – najbolja opcija

Najbolje bi bilo sve zavjese prati u kemijskoj čistionici, no to si baš ne možemo uvijek priuštiti. Da bi pranje kod kuće bilo što efikasnije, dobro je zavjese, naročito ako ih dugo niste prali, namočiti prije stavljanja u perilicu, u rastvor s detergentom i nakon toga isprati. Tako će otići prvi val prljavštine.

Zlatno pravilo jest da se zavjese ne bi smjele prati na temperaturi iznad 30°, naročito one koje imaju svilu ili viskozu u svom sastavu ili su od markizeta. Optimalan program bi bio onaj koji ima većina perilica rublja za osjetljive tkanine. Takvi programi ne centrifugiraju robu, tako da se zavjese neće oštetiti niti jako zgužvati kao što bi mogle za vrijeme centrifugiranja.

Jedina iznimka su zavjese od pamuka koje možete prati na višim temperaturama, ali bi bilo dobro nakon pranja odmah ih staviti sušiti i pokupiti dok su još vlažne, kako bi se lakše ispeglale.

 

Foto: Pfor

 

Odmah iz perilice na karnišu

Ako niste za opciju peglanja, a zavjese nisu pamučne, najbolje ih je vrlo kratko držati na konopcu za sušenje (ili nikako, ako se ne cijede nakon što ste ih izvadili iz stroja za pranje). Odmah ih vlažen objesite na karnišu i najkasnije za dan-dva će se posve izravnati.

Ako ih peglate, činite to dok su još vlažne i na vrlo laganoj temperaturi, jer bi lako mogle progorjeti ili se trajno zdužvati pod velikom toplinom. Zavjese od debelog neprozirnog pamuka poželjno je ipak ispeglati prije stavljanja.

Zavjese od tankih traka kao ni panel zavjese ne biste smjeli prati kod kuće – za njih eventualno postoji opcija brisanja vlažnom krpom ili kemijskog čišćenja. Postoje neke panel zavjese koje se mogu prati, ali to morate provjeriti s trgovcem.

 

Foto: Biggie best

 

Rolo zavjese od tvrdog materijala također se ne mogu prati, dok one koje su napravljene od pamuka ili nekog mekog materijala (markizeta) možete prati i peglati.

Također, kod trakastih zavjesa često postoji površina koja tolerira vlagu i glačalo, tako da je to rješenje za održavanje. Dobar trik je stara pamučna krpa koju ćete staviti između glačala i zavjesa – tako ćete postići svoj cilj a zavjesa se neće oštetiti.

 

Foto: Pinterest

 

Dodatni savjet za bijele zavjese:

Tijekom vremena, ma kako ih revno održavali i pravilno prali, bijele zavjese s vremenom poprime nijanse sive ili žute. Naravno da će njihova boja ovisiti o tome koliko često ih perete, kako se grijete, pušite li u domu i provjetravate li ga redovito, no ipak ćete povremeno morati i poraditi na vraćanju njihove prvotne nijanse.

To ćete učiniti uz pomoć specijalnog detergenta za bijeljenje zavjesa koji možete kupiti u trgovinama ili upotrebom običnog bijelog alkoholnog octa. Dovoljno je prije pranja u perilicu staviti 1 dl bijelog octa (najbolje u malu plastičnu poluotvorenu lopticu u koju inače stavljate tekući detergent). Isti trik možete koristiti i za bijelu posteljinu, rublje i ručnike.

Komentari