Mala spavaća soba: ukradite super rješenja iz jednog švedskog hotela

Novi hotel Hobo u centru Stockholma, okružen bankama i poslovnim zgradama, nije samo ugodno i lijepo mjesto za odsjesti. Svojim načinom uređenja skučenih soba savršena je inspiracija i dizajnerima kako urediti mali prostor. A sada to može biti i vama!

 

 

U zgradi iz 70-godina prošlog stoljeća u centru Stockholma smjestio se hotel Hobo koji se prije svega ističe svojim dizajnom i funkcionalnošću. Kako je riječ o Skandinaviji, pojam luksuza i klasike nije prioritet ni u hotelima. Ovaj u nekim trenucima nalikuje na moderne, dizajnerske varijante malih stanova za studente i mlade parove koji cijene jednostavnost i originalnost, a nemaju previše kvadrata na raspolaganju. Zbog svega toga Hobo je izvrsna inspiracija ne samo za arhitekte i dizajnere, nego i sve one koji žive u malim stanovima ili imaju malu spavaonicu. Ako i vi imate malu spavaonicu nadahnite se kreativnim rješenjima Studija Aisslinger.

 

Panel ploča s rupicama

Jedna od najpoznatijih kuharica i TV ličnosti, Francuskinja Julia Child popularizirala je panel ploče s rupicama, mnogima poznate kao pegboard. Rupice su kod Julije Child služile za vješanje tava, pregača i kuhinjskih krpa a u ovom hotelu služe kao klinovi u koje se stavljaju kuke za vješanje odjeće, modnih dodataka ili za učvršćivanje polica. Brojne rupice omogućuju vam da sami kreirate raspored kukica i polica. Tako s pegboardom iznad kreveta savršeno koristite prostor koji inače služi eventualno za dekoracije. Ovako na vrlo jednostavan i originalan način, bez kupovine novih ormara, možete stvoriti dodatni prostor za skladištenje i vješanje odjeće.

Isto tako, pegboard, kojeg možete napraviti sami tako da naručite ploču od šperploče, OSB-a ili iverala s izbušenim rupama, koristiti kao pano na koji ćete stavljati podsjetnike, obavijesti i vješati sitnice – nakit, ključeve….

 

Krevet okrenut prema prozoru

Uzglavlje koje ne zagušuje prostor

Trenutno su vrlo popularna bogata i dimenzionirana tapecirana uzglavlja, no u malim prostorijama oni stvaraju dojam zagušenosti, pa soba izgleda manjom nego ustvari je. No, ako želite ipak imati uzglavlje u svojoj maloj spavaćoj sobi, pričvrstite na zid jastuke od kože ili nekog bogatog materijala poput baršuna. Možete se nasloniti na njih dok čitate, ali će i akcentni zid izgledati atraktivno. Že3lite li da se jastuci još više ističu, obojite zid u neku drugačiju boju ili stavite drveni panel.

 

 

 

Iluzija prostora uz pomoć ogledala

Stavljanje ogledala u male prostore dobro je poznati trik stvaranja iluzije dodatnih kvadrata u malim prostorima. No, studio Aisslinger izveo je priču s ogledalima malo drugačije, odabirući crvenu boju za njega. Zatamnjena ogledala imaju svojih čari jer su dodatni estetski plus u prostoru, malo drugačija zidna dekoracija. Također, takav ćete efekt postići i ako stavite trendi ogledala u bakrenim ili zlatnim nijansama, i to s patinom.

 

Višenamjenski komadi namještaja

U skučenim prostorima multifunkcionalni komadi namještaja super su rješenje. Obavljaju istovremeno više zadataka kao ovaj stol koji je ujedno radni prostor, ali može biti stol za šminkanje, pult, a istovremeno služi kao stražnja stranica kreveta.

 

 

 

Foto: Patricia Parinejad, Studio Aisslinger

 

Komentari