Napravi sam! Kreativne radionice koje će svakoga natjerati da probaju nešto novo u vlastitom domu

Nakon završetka sajma InDizajn – festival modernog doma, puni smo inspiracije! Velika posjećenost kreativnih radionica by Bauhaus  potaknula nas je da se i sami okušamo u izradi zanimljivih predmeta, presađivanju biljaka i uređivanja vlastitog doma. Donosimo vam i nekoliko odličnih savjeta koje smo naučiti od naših kreativaca kako bi se i sami okušali u izradi – ne brinite, nije ništa teško!

 

 

Kokedama

Radionica kokedame

Dakle, znate li što su kokedame? Svi oni koji nisu znali istu su i naučili raditi na radionici. Inače, kokedama je stara japanska tehnika oblikovanja biljaka u kuglama od mahovine. Naziv je nastao od japanskih riječi koke = mahovina, dama = kugla. Ono što smo naučili na radionici je i to da biljka u kokedami nikad neće izrasti velika nego će zbog posebnih uvjeta u kojima raste, zauvijek zadržati minijaturni oblik.

Kokedamu možete posaditi i u zemlju. Zimi ili ljeti biljku sadite zajedno s kuglom, a u proljeće ili jesen uklonite mahovinu i suvišnu zemlju oko korijena i biljku posadite tamo gdje želite.

 

Tapiserije Voona

Radionica Voona

Retro trendovi u interijerima, kao i povratak prirodnim materijalima i starinskim umijećima vratio je i tapiseriju kao dekorativni element na naše zidove. Ivona Martinčić tako je održala radionice izrade tapiserije koja na jednostavan i efektan način ukrašava vaš dom. Iako je vuna tipično zimski materijal, ako je njezina obrada drugačija, primjerice, ako je filcana, ona stvara potpuno drugačiji efekt i atmosferu u prostoru. Ivona je voli koristiti na razne načine – tkati na okviru za tkanje, plesti rukama i iglama. Upravo su to trikovi i kako taj prirodni materijal uklopiti u vlastiti interijer.

 

Terarij & Osnove uzgoja bilja

Dnevna doza biljaka – Izrada terarija

Leon Božić i Tomislav Štrkalj iz Dnevne doze biljaka, dijele ljubav prema zelenim ljubimcima! Tu ljubav nesebično dijele s drugima, zato su i njihove radionice bile pune entuzijasta koji su poželjeli naučiti nešto novo o uzgoju biljaka. U odabiru biljaka kreće sve od kupnje tako da treba obratiti pozornost u kakvom je stanju biljka – kakvi su listovi, zemlja i tegla u kojoj se nalazi. Naon toga važno je i pozcionirati biljku u interijeru, ovisno o samoj vrti i na koji položaj ćemo ih smjestiti – više ili manje na danjem svjetlu.

Terarij je zato posebna priča i zahtjeva minimalno brige. “Terarij je jedan od najboljih načina za doživjeti pravu džunglu u vlastitom domu, osim ako odlučiš dnevnu sobu preobraziti u staklenik. Dakle, to je samoodrživi biljni sustav – biljke se zalijevaju kondenzacijom, a putem fotosinteze proizvode kisik i hranu. To znači da zalijevanje neće biti problem! To je veliki benefit terarija”, ističu dečki. Vrijedi probati, zar ne?

Terra keramika

Terra keramika

Splitska kiparica Tea Radić je na radionici Osnove keramike sve zainteresirane naučila kako u svega nekoliko trenutaka napraviti unikatan ukras u vlastitom domu ili personalizirani poklon. “U svakoj radionici uživam gledati ljude kako reagiraju kada se prvi put susretnu s glinom – kreativni su i puni entuzijazma!“, nedavno je izjavila mlada umjetnica čije radionice uvijek privuku pažnju.

Pogledajte kako je bilo i na InDizajnu, a možete se i sami okušati u izradi vlastite keramike.

 

Foto: Darko Mihalić

Komentari