8 ZLATNIH SAVJETA: evo kako ćete ukrasiti svoje božićno drvce kao profesionalac

Svi želimo savršeno ukrašeno božićno drvce s dekoracijama usklađenim sa svjetlima lampica kao iz bajke – drvce koje će nam uljepšati naš dom i unijeti taj čarobni božićni duh.  Međutim, ove želje nije tako lako sprovesti u djelo…

 


Ukrašavanje božićnog drvca nije nikakav znanstveni podvig pogotovo za one perfekcioniste među nama, ali opet zahtjeva vremena i truda. Svakome je njegov dom ponos i radost, a božićno drvce u vrijeme blagdana zauzima središnje mjesto. Uz savjete koje vam donosimo izrazit ćete svoj stil i dekoraciju dovesti do savršenstva.

Prije nego što krenete, kao i za svaki zadatak, morate imati prave alate kako bi sigurno i pravilno izvršili postavljanje i ukrašavanje božićnog drvca. Pripremite pamučne rukavice za oblikovanje grana, škare, lampice, ukrase te čvrste ljestve ili stolac za postavljanje dekoracija na gornje dijelove drvca.

Foto: unsplash, Alsu Vershinina

1. Uložite u umjetno božićno drvce

Božićna drvca izrađena od kvalitetnog materijala pružaju čvrstu i pouzdanu potporu ukrasima. Na tržištu možete pronaći umjetna drvca različitih veličina, boja i sve ih je više koji svojim izgledom konkuriraju pravim drvcima.  Umjetna drvca, unatoč nedostatku prirodnog mirisa, imaju nekoliko prednosti.

Općenito su izdržljivija i dugoročno isplativija jer ih svake godine možete iznova koristiti, ne trebate trošiti vrijeme na planiranje i kupovinu novog već u toplini svog doma jednostavo postavite i ukrasite svoje drvce kad god poželite i ono najbitnije – nema čišćenja iglica koje znamo nalaziti i mjesecima kasnije po stanu.

Foto: Cox And Cox

Koliko god vam bila privlačna drvca u nekoj drugačijoj boji ili obliku, ne povodite se za trendovima već se odlučite za ono tradicionalnog izgleda. Što se tiče veličine, velika božićna drvca sada su iznimno popularna, ali uvijek biste trebali odabrati ono koje se uklapa u vaš prostor.

Kupite savršeno božićno drvce i naučite kako brinuti o njemu

Foto: Unsplash

2. Odaberite odgovarajuće boje i materijale prema stilu ukrašavanja

Odlučite se za određeni stil ukrašavanja i prema tome odaberite ukrase. Na primjer, za tradicionalni, ali raskošan izgled držite se kombinacije crvene i zlatne boje, za skandinavski nijanse bijele i meke neutralne boje ili za nešto drugačiji izgled odaberite plavu i srebrnu boju za ledeni zimski ugođaj. Držite se dvije (definitivno ne više od tri) boje kako bi izgled bio sadržajan, ali ne pretrpan i kičast.

Foto: Planete Deco

Također razmislite i o materijalima i teksturi: plišane baršunaste kuglice dobro se uklapaju u raskošno drvo, dok su papirnati i drveni ukrasi idealni za sva drvca inspirirana nordijskim ili minimalističkim stablima.

Manje je uvijek više, ali ipak je Božić, pa iznad svega ukrasite svoje drvce na bilo koji način koji vas čini sretnima! Bitno je da se pritom malo poigrate, izrazite svoju kreativnost i dobro zabavite.

Foto: Jay Wilde

3. Počnite s lampicama

Božićne lampice omiljena su blagdanska dekoracija. Toliko volimo njihov ugođaj da ih mnogi u domu zadrže tijekom cijele godine. Prva i najvažnija stvar koju trebate učiniti prilikom ukrašavanja božićnog drvca je postaviti lampice.

Koristite utikač lampica kao polaznu točku postavljanja, omotavajući kabel s lampicama oko debla, zatim nastavite ravnomjerno omotavati lampice oko grana pa tako sve do vrha.

Foto: Unsplash, Morgane le Breton

Pripremite dom za božićnu atmosferu


Prije nego krenete s dekoracijama upalite lampice i provjerite jesu li ravnomjerno raspoređene.

Inspiracija Mirjana Mikulec / Foto: Rajna Raguž

 


4. Uravnotežite dekoracije

S obzirom na raznolike ukrase za božićno drvce koje ćete vjerojatno imati, vodite računa da sve bude dobro izbalansirano i rašireno po vašem ukusu. Započnite s postavljanjem ukrasa s vrha stabla prema dnu.

Foto: Unsplash, Andreas Brun

Ako imate različite veličine kuglica, veće kuglice objesite bliže središtu drvca kako biste mu dali veću dubinu, a manje na vrhove grana.

Foto: El Mueble

5. Ukrasne vrpce i mašne

Ukrasne vrpce i mašne također su neizbježan dio božićne dekoracije. Osim što dodatno podižu estetiku drvca, stvaraju i vizualnu slojevitost. S vrpcama možete biti veoma kreativni i oblikovati ih i postaviti kako se vama najviše sviđa. Također odlično će poslužiti za prekrivanje nedostataka na drvcu i popuniti eventualne praznine među granama.

Jednostavne, ali efektne ideje za božićni dekor

Foto: unsplash, Alsu Vershinina

6. Dodajte umjetno cvijeće i mirisne ukrase

Mi smo jednostavno oduševljeni dodavanjem umjetnog cvijeća u dekoraciju drvca. Uz sve standardne ukrase, cvijeće može biti odličan detalj i dati dozu glamura. Kako bi nadomjestili miris pravog drvca dodajte razne mirisne ukrase ili zapalite svijeću koja će ispuniti cijeli sobu s mirisom božićne magije.

Foto: Oana Blogs

7. Ukras za vrh bora

Kako bi drvce u potpunosti zasjalo, mora imati na vrhu ukras. Tek kada okitimo vrh možemo reći da je ukrašavanje završeno. Među različitim oblicima koje ljudi odabiru najpopularniji su oni tradicionalni: betlehemska zvijezda i anđeli, detalji koji drvce čine dodatno lijepim.

Foto: Chuttersnap, Unsplash

No ne morate nužno se povoditi za tradicijom već budite kreativni i sami izradite ukras, postavite nešto drugačije – poput cvijeća, životinja, lutkica, velikih lizalica i sličnih motiva. Budite maštoviti, ali se držite i teme vaše dekoracije.

Foto: Pexels, Jonathan Borba

8. Božićna suknja

Često zanemarena, suknja za božićno drvce je završni detalj ukrašavanja i uravnotežuje cjelokupan izgled. Osim što uljepšava izgled drvca odlična je i za sakrivanje neuglednih “nogica” od postolja i kao zaštita podova i tepiha od otpalih borovih iglica ako imate pravo drvce. Osim toga, savršena je i kao pozadina za lijepo zamotane božićne darove.

Foto: Unsplash, Amira Hegazy

 

Komentari