Kao nova: kako sami možete očistiti svoju staru garnituru za sjedenje

Sofe, trosjedi, dvosjedi, garniture i fotelje čine centralni dio svake dnevne sobe te se zbog svakodnevnog korištenja lako zaprljaju – bilo da je riječ o koži i tekstilu. Kako imati čiste i mirisne sjedalice u boravku, saznajte u tekstu

 

Dnevni boravak središnje je mjesto svakog doma, a sjedaći elementi u njemu, nakon kreveta, mjesto na kojem provedemo vjerojatno najviše vremena kada smo kod kuće. Najbolja formula odmora i opuštanja za mnoge je ispred tv ekrana, čitajući novine ili družeći se s članovima obitelji. Stoga se naše fotelje, sofe, trosjedi i kutne garniture vrlo lako uprljaju. Kako ih održavati da budu opet čiste i svježe, a da pritom ne oštetite materijal kojim je garnitura presvučena, saznajte u nastavku.

 

KOŽA

Za mnoge je koža prvi izbor, jer je dugotrajnija i otpornija na tekućine i sve ostalo čime se može uprljati i zbog čega mogu nastati mrlje. Usto je otpornija za habanje i ogrebotine. Možete ju čistiti specijalnim sredstvom, ali je ustvari najbolje redovito je brisati mokrom krpom namočenom u blagom rastvoru sa detergentom. Primjerice, šamponom. Pritom stvorite bogatu pjenu jer ona uspješno skida prljavštine dok kružnim pokretima prelazite po površini, ali pazite da ne budete pregrubi.  Krpu dobro zacijedite prije nego što počnete tretirati sofu. Kožu je dobro povremeno premazati i lanenim uljem, ali je prethodno pobrišite vlažnom krpom.

 

Foto: Dwelling Decor

Također, kožu možete očistiti i otopinom bijelog octa. Ulijte 4 dl octa i dodajte 10 kapi eteričnog ulja limuna ili čajevca te tom tekućinom pobrišite garnituru.

 

Foto: Gera-europe

 

TKANINA  I MIKROFIBRA

Tkanina poput baršuna ili pamuka je već dobro poznata na garniturama za sjedenje, a mifrofibra je noviji materijal već 15-ak godina vlada našim interijerima. Za razliku od kože, znatno je osjetljiviji i treba više pažnje i češće održavanje. Svakako je ne zaboravite prilikom usisavanja očitisti dodatno nastavkom sa četkom ili povremeno vlažnom krpom skinuti prašinu i druge nečistoće koje su se zalijepile.

Kada je riječ o čišćenju, ne morate koristiti posebna sredstava nego se možete poslužiti onim što imate u svom kućanstvu i svako malo napraviti suho pranje svoje sofe od tkanine ili mikrofibre.

 

Foto: Apartment Therapy

 

 

Uzmite dvije-tri žličice sode bikarbone i otopite je 4 dl mlake vode. Nanesite otopinu na krpu i njom lagano trljajte tkaninu, ali prije toga dobro usisajte garnituru. Osim sodom bikarbonom, mikrofibru možete čistiti etilnim alkoholom kojeg ćete uliti u bočicu koja ima raspršivač. Poprskati ćete garnituru, naročito dijelove gdje su mrlje, te lagano istrljati sa spužvom. Nakon toga, u praznu bočicu ćete uliti destiliranu vodu te poprskati njom cijelu garnituru te ju krpom dobro pobrisati. Svakako nemojte sjedati na garnituru dok se ne posuši.

 

Foto: B&B Italia

 

 

 

Komentari