SKLONA PRLJANJU, A RIJETKO ČIŠĆENA: obračunajte se s mjestima koja zaobilazite u pospremanju

Planirate za nadolazeći vikend ostati doma i malo temeljitije ga posremiti? Iskoristite ga za čišćenje baš onih mjesta za koje uglavnom nemamo vremena ili ih se uopće ne sjetimo, a u njima se itekako nakupljaju prašina, prljavština, masnoće, grinje…

 


 

POČNITE SA ZIDOVIMA

Barem jednom godišnje temeljito očistite zidove. Ako to niste učinili već jako dugo, proljeće je savršeno vrijeme. Prvo što morate učiniti jest ukloniti sve što je na njima (slike, ogledala…). Zatim uklonite prašinu s površine pomoću metle ili partviša prekrivenog čistom tkaninom ili pak usisavačem, ali s dijelom koji ima četku. Samo pazite da je četka čista.

Obratite posebnu pozornost na štukature te podne lajsne. Ako možete tretirati zidove mokrom krpom, prijeđite preko dijelova koji imaju mrlje. Ako zidovi nemaju perivu boju, onda mrlje očistite gumicom ili grubom krpom.

Foto: ElMueble

 


TAPECIRANI NAMJEŠTAJ

Tapecirani namještaj također treba temeljito čišćenje s vremena na vrijeme. Čistite ga usisavačem uz pomoć posebnog dodatka za presvlake, a naročitu pažnju poklonite naslonima za ruke. Ako možete, uklonite navlake sa sjedala i naslona i operite ih, a ako ne, usisajte ih svakog zasebno. Dijelove na kojima su mrlje tretirajte suhom pjenom ili otopinom amonijaka i vode (na 1 l vode stavite jednu veliku žlicu amonijaka).

Ako je riječ o baršunu i njegovim imitacijama, možete ga prebrisati krpom namočenom u blagi rastvor detergenta. Ovo će doista osvježiti sjedeće elemente u boravku, blagovaonici te tapecirani krevet i(li) uzglavlje u spavaćoj sobi.

Napravite isto i sa zavjesama po cijeloj kući – operite ih na predviđenom programu u perilici. Ako su deblje i tamnije, zamijenite ih lakšima, pamučnima ili od lana.

Foto: MyDomaine

 


VRATA

Priznajte, rijetko se u čišćenju posvećujete svojim vratima, kako ulaznim, tako i unutarnjim. Sada je pravi trenutak… Prvo nekom starom krpom koju namjeravate baciti prebrišite vrata, a naročito rubove – vertikalne i horizontalne. Kada vidite koliko su ti rubovi prljavi, bit će vam jasno zašto je potrebno uzeti staru krpu, koju više ne kanite upotrebljavati. Zatim prebrišite vrata mokrom krpom koju ste umočili u otopinu vode i detergenta.

Ako su vanjska vrata sa željeznim ukrasnim dijelovima i s puno utora, poslužite se starom četkicom za zube kako bi bolje otklonili prašinu i prljavštinu. Ne zaboravite temeljito očistiti ručke i vanjski dio brave te šarke. Zatim još premažite ručke te dio oko njih sredstvom za dezinfekciju i činite to svaki dan barem jednom dok traje vrijeme zaraze od korona virusa.

 

Foto: Dwell

 


TEŠKO DOSTUPNE PLOČICE U KUPAONICI

Kupaonica je vjerojatno prostorija u domu koja akumulira najviše bakterija. A najgore je što ono što se najviše zaprlja nije i najočiglednije. Svima nam prvo pada na pamet školjka, no, to je ustvari mjesto koje najčešće čistimo, tako da ćemo više bakterija pronaći na slavinama, četkici za zube ili tipkalu za ispiranje WC-a. Zato temeljito očistite i dezinficirajte svaki od ovih elemenata.

Druge površine koje također rjeđe čistimo, pa se na njima nakupi prljavština su pločice (uglavnom zidne, i to onaj gornji dio prema stropu). Ono što je vrlo važno jest da sve ove elemente uvijek čistite odozgo prema dolje (pod je uvijek zadnji) i da koristite različite krpe za svaki element (školjka, slavine, keramika… ).

Možete koristiti proizvode koje imate kod kuće kako biste čišćenje učinili ekološkim. Za čišćenje pločica možete koristiti mješavinu sredstva za čišćenje stakla, alkohola i vode, čišćenje četkice za zube otopinom bijelog octa i ulja čajevca a školjku tretirajte otopinom sode bikarbone i octa.

 

Foto: ElMueble

 


PEĆNICA I NAPA

Dvije su utvrde prljavštine u kuhinji koje obično, prilikom čišćenja, ostavljamo za neki drugi put. Riječ je o pećnici i napi, koje su svakodnevno u uporabi. Pećnicu možete oprati mješavinom sode bikarbone, vode i soli koju ćete poprskati po zagrijanoj pećnici. Ostavite da pripravak djeluje sat i pol, uklonite krpom otopljenu prljavštinu te nakon toga pećnicu istrljajte krpom namočenom u bijeli ocat. Rešetke možete tretirati također ovom otopinom ili ih oprati u perilici suđa.

Što se tiče nape, masnoće su njezin glavni neprijatelj. Bitno je očistiti napokon filter – ako je zaprljan, napa nije učinkovita jer ju masnoće iz filtera blokiraju. Izvadite filtere i natopite ih u sudoperu u otopini kipuće vode, sode bikarbone i sredstva za pranje posuđa. Ako su filteri metalni, možete ih oprati u perilici posuđa.

Očistite vanjštinu nape vlažnom krpom, a ako je od rostfraja, tretirajte ju još krpom koju ste poprskali sa sredstvom za pranje prozora, tada neće ostavljati mrlje i dobit će puni sjaj.

 

Foto: Ideal Home

 


RASVJETA

Redovitim održavanjem rasvjete u domu čistom možete uštedjeti 20 posto na računu za struju. A također žarulja, jer prljave mogu izgubiti do 50% svoje svjetlosti zbog nakupljanja prašine i drugih prljavština (primjerice, masnoće ako je u kuhinji). Ako imate svjetiljke s platnenim sjenilima, maknite prašinu valjkom za uklanjanje dlačica s odjeće, a ako su pleteni, možete koristiti ručni usisavač.

Za rasvjetna tijela sa staklenim kristalima, stavite pamučne rukavice, umočite prste u sredstvo za čišćenje stakla ili malo amonijaka razrijeđenog u vodi i provucite ih kroz cijelu svjetiljku dok sve kristale ne dodirnete. Isto vrijedi i za žarulje. Samo pazite da svjetlo bude isključeno dok čistite žarulje, te ako je bilo uključeno prije čišćenja, pričekajte par minuta da se žarulje ohlade kako bi ih tretirali.

Foto: ElMueble

 


GARDEROBA

Budući da smo trenutno u promjeni godišnjih doba, vrijeme je za sezonsko razvrstavanje odjeće. Na manje dostupna mjesta odlaze zimski komadi, a na prednja i lakše dostupna proljetni i ljetni. To je će ujedno biti izvrsna prilika da napravite generalku u svome ormaru – prebrišete sve police i vrata ormara, kao i ladice komode te kutije u kojima držite modne dodatke i rublje. Ako su kutije od platna, očistite ih ručnim usisavačem. Provjerite donji dio ormara, gdje se obično nalaze kutije i razne vrećice, jer se tamo obično skuplja više prašine. Dezinficirajte ručke ormara te prostor oko njih, te stavite lavandu koje će unijeti miris te uplašiti moljce.

Ovo je izvrsna prilika da se riješite sve odjeće koju ne namjeravate više nositi. Kriterij bacanja vjerojatno znate: van idu komadi koji su vam mali, preveliki ili ih niste nosili posljednje dvije godine.

 

Foto: MiCasaRevista

 


PERILICE RUBLJA I SUĐA

Uređaji koji i sami imaju funkciju čišćenja, poput perilice rublja i suđa su prljaviji nego što mislimo. U perilici rublja, pored bubnja, najviše izložena prljanju je guma te kutija u koju stavljamo detergent. Guma se dobro čisti otopinom bijelog octa, vode i sode bikarbone.

Da biste uklonili bakterije, gljivice i neugodne mirise, perilicu napunite vrućom vodom i dodajte ocat. Uključite na neki brzi program. Zatim otvorite perilicu rublja i pustite je da se isuši. Još temeljitije možete je i oprati tako da uključite praznu perilicu na program otkuhavanja (90°). Ne zaboravite prije uključivanja u kutiju za detergent staviti šalicu sode bikarbone.

Za čišćenje perilice posuđa uključite program pranja i nakon 10 minuta ulijte čašu bijelog octa i nastavite s pranjem. Druga je mogućnost da se soda bikarbona posipa po dnu posude za perilicu posuđa te se uključi kratki program pranja.

 

Foto: MiCasaRevista

 


I NE ZABORAVITE MADRAC!

Čist madrac bitan je za kvalitetu našeg sna ali i zdravlja jer se u njemu nakuplja više bakterija, grinja i prašine nego što mislite. Da biste uklonili moguće mirise na madracu, samo trebate raspršiti sodu bikarbonu po njemu i ostaviti da djeluje nekoliko sati prije uklanjanja usisavačem. Da biste dezinficirali madrac, poprskajte ga otopinom sode bikarbone, octa ili vodikovog peroksida.

Ako ima mrlje, možete ga obraditi octom ili s malo tekućeg deterdženta. Također, bitno je prilikom čišćenja madraca okrenuti i njegov donju stranu i ponoviti postupak.

Foto: ElMueble

 

Komentari