BOJE U PROSTORU I RASPOLOŽENJE: evo koje nijanse će nas maksimalno opustiti

Ponekad nismo ni svjesni toga da boje izravno utječu na naše raspoloženje i ugođaj u domu. Dokazano je da čak 87 posto ukupnih osjetilnih dojmova dobivamo putem vida, odnosno upijanjem boja. Uz to, bojama izražavamo i svoju osobnost, a svatko od nas ima svoju omiljenu prema kojoj se ravna pri odabiru odjeće, automobila i naravno – uređenju doma.

 

 

Bez obzira na to jeste li u procesu potpune renovacije ili želite napraviti malu promjenu u svom domu, odabir prave palete boja može biti vrlo težak – posebno kada želite da različite sobe izazivaju različita raspoloženja. Upravo zato, važno je znati koje nijanse na koji način utječu i na našu psihu. Primjerice, jarki crveni tonovi uglavnom će pojačati dozu stresa dok zeleni i bijeli tonovi smanjuju isti. Kako biste u svom domu uvijek bili opušteni, bez dodatne nepotrebne napetosti, u nastavku donosimo popis boja koji bi vam u tome mogao pomoći.

 

ZELENA

Zelena je boja prirode, ona simbolizira sklad i svježinu. Dizajneri tvrde da u kombinaciji sa svijetlo žutim i bež tonovima djeluje iznimno smirujuće. Dobrodošla je u svakoj prostoriji, a posebice u prostoru gdje učite ili radite jer pomaže u smanjenju anksioznosti.

Nama je dovoljno da ove sezone razmislimo o detaljima poput obojanog zida ili presvučenog u zelenu tapetu, o kakvom lijepom baršunastom kauču ili fotelji. Sjajna je stvar što, volite li biljke u prostoru, uklopiti zelene detalje zbilja ne bi trebao biti težak zadatak.

U obzir dolaze, u postizanju opuštajućeg efekta, tamnozelena, pistacio zelena i maslinasta. Ili primjerice zelena koja se “opasno” kreće prema žutoj i donosi “senf” nijansu.

Foto: Ideal Home

 

PLAVA

Nijanse plave najbolje će se uklopiti u prostorije poput spavaćih soba i dnevnih boravka. Najbolje je birati svjetlije nijanse ili pak one umirujuće, mornarsko plave. Stručnjaci kažu kako plava boja smiruje psihu, umanjuje napetost i tjeskobu, a zaslužna je i za smirenije rješavanje problema. Upravo zato, krevet s uzglavljem u tamnoplavoj boji, svjetloplavi jastuci ili fotelja u istoj nijansi bit će odličan odabir u prostorima koje koristite ponajprije za opuštanje.

Pored svjetlijih nijansi kao i mornarsko plave, u obzir dolaze tamnoplava i classic plava.

Foto: Ideal Home

RUŽIČASTA

Kada govorimo o uređenju interijera, nježne nijanse ružičaste u posljednje su vrijeme veliki hit. Pastelnim bojama u prostoru općenito ćete stvoriti smirujuću atmosferu, a pastelno ružičaste nijanse, pitate li nas, izgledat će i nevjerojatno lijepo. Ipak, kada je u pitanju ružičasta, pripazite da ne prijeđete granicu te umjesto umirujućih, iskorististe one nešto jače nijanse, poput primjerice boje fuksije, upravo zato što biste njima u svoj prostor mogli unijeti dodatnu dozu stresa i nervoze.

Najbolje rješenje je puder-ružičasta i sve nijanse ružičaste koje naginju smeđoj.

Foto: Studio Dvordes

 

BIJELA

Bojanje zidova u bijelu ili bijele nijanse sjajan je način da se vaš dom učini prostranijim i otvorenijim. Ima smirujući učinak i ostavlja dojam čistoće.  Birajte čiste bijele boje, one nalik ljuski jajeta i slične varijacije, a odlična ideja bit će i potpuno svjetlosiva nijansa koja će se zatim odlično složiti s komadima u tamnijoj zelenoj ili plavoj boji.

Foto: Interior Design Ideas

 

SVIJETLOLJUBIČASTA

Ljubičasta je prije svega tajanstvena i pomalo hladna, ali su zato njezine svjetlije nijanse poput boje lavande pravi lijek protiv napetosti, umora i stresa. Svijetloljubičasta opušta i mogla bi se koristiti u svakoj prostoriji stana – od kuhinje, preko boravka pa sve do spavaće, hodnika i kupaonice. Naročito ova njezina karakteristika dolazi do izražaja kada je nanosimo u akcentima (komad namještaja, ukrasni detalji, pobojani zid…) u prostore u kojima dominira neutralna – crna, bijela ili siva. Ili primjerice tamnosmeđa. Tada ljubičasta unosi mekoću, nježnost i dozu opuštanja.

 

Foto: Dima Kravtsov
Komentari