ČIME OBLOŽITI ZIDOVE U KUHINJI: inspirirajte se sa 7 prijedloga studija Mirjane Mikulec

Spremate se na adaptaciju svoje kuhinje i potrebno je sve pomno isplanirati te odabrati sve komponente. Ako vas muči čime obložiti zidove, naročito onaj dio između gornjih i donjih elemenata, pronašli smo u projektima studija Mirjana Mikulec niz ideja

 

 

Nerijetko nam pogled pri ulasku u kuhinju padne na zidne obloge, pa tome dijelu ove prostorije treba posvetiti veliku pažnju prilikom uređenja. Sve do nedavno nije bilo previše dvojbe oko toga što staviti na kuhinjski zid, naročito onaj dio između gornji i donjih ormarića, gdje su obično smješteni sudoper i štednjak. No, dolaze nove ideje koje su ozbiljna konkurencija neprikosnovenom klasiku – keramičkim pločicama.

Što je sve na raspolaganju, pogledajte u nastavku – odabrali smo projekte kuhinja po mjeri a prema zamislima tima Mirjane Mikulec koji će vam biti korisna inspiracija!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

 


1. KERAMIČKE PLOČICE

Keramičke pločice su neprolazni klasik, a za to ima puno dobrih razloga. No, najbitniji su njihova velika otpornost, dugotrajnost i lako održavanje. Želite li biti u trendu birajte pločice vrlo velikog formata te ih slažite da fuge budu vrlo tanke, gotovo nevidljive. To će olakšati i održavanje jer su obično fuge oni najkritičniji dijelovi budući da od kuhanja i vlage lako promijene boju.

 

Projekt: Mirjana Mikulec / Foto: Darko Mihalić

Pored pločica velikog formata, vrlo su moderne i one posve male u obliku pravokutnika koje često zovu i metro pločicama.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Pored mramora, drveta i betona, na keramičkim pločicama naročito su popularni uzorci terazza, kamena koji je nekoć vladao stepeništem, kuhinjskim i kupaonskim podovima.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

 

 


2. KALJENO STAKLO

Ova vrsta stakla obično se koristila do sada za tuš kabine, staklene police ili primjerice vrata bez okvira, a nekoliko posljednjih godina sve su češći kao zidna obloga u kuhinju, između gornjih i donjih ormarića. Nerijetko se kombiniraju s keramikom na ostatku kuhinjskih zidova ili s nekom drugom oblogom.

Iako na spomen stakla prvo pomislimo na krhkost i osjetljivost, kaljeno staklo je sve samo ne to. Riječ je o staklu otprilike pet puta jačem i nekoliko stotina puta otpornije na toplinu od običnog. Stoga je bojazan od pucanja ili neke slične nezgode neopravdana. Čak i ako bi došlo do loma, ovo staklo se neće rasprsnuti u bezbroj sitnih komadića.

 

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

Bitno je prilikom postavljanja angažirati stručnjaka, a možete birati od prozirnog, u boji ili pak s uzorkom. Prozirna varijanta omogućuje da se vidi baza zida koju možete presvući nekom drugom oblogom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


3. KALJENO STAKLO + TAPETA

Jedna od podloga ispod prozirnog kaljenoga stakla je tapeta. Iako postoje posebne vodootporne tapete za kuhinju, ova kombinacija je vrlo atraktivna jer možete imati uzorak kakav želite.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

4. SAMO BOJA

Ovo je varijanta kojoj smo možda najmanje skloni jer imamo strah kako će se zid održavati čistim, budući da je kuhinja prostorija u kojoj je vlaga vrlo prisutna kao i mogućnost mrlja. Rješenje je u kvalitetnim i perivim bojama koje ćete moći čistiti običnom vlažnom krpom, a da pritom boja na tim mjestima neće izblijediti.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Ova varijanta iznimno je dobra za kuhinje u malim stanovima, u onima u kojima se malo kuha ili primjerice u vikendicama i apartmanima. Također je dobra privremena varijanta dok se ne odlučite za keramiku ili neke druge obloge.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


5. OPEKA

Ovu oblogu danas možemo vidjeti u svim prostorijama doma, pa i kupaonici i kuhinji. Iznimno je tražena i kućama za odmor ili prostorima u kući koja su rezervirana za veća druženja, kao što je primjer kuhinje dolje, ali i ‘običnim’ kuhinjama u kojima se svakodnevno kuha. Našim klijentima sviđa se toplina i ugoda koju pruža opeka.

Ako postoji bojazan od upijanja mrlja, opeku uvijek možete impregnirati. Umjesto skidanja žbuke kako biste došli do opeke i nju priredili kao zidnu oblogu, do ovakvog zida možete doći lijepljenjem novog sloja klasične opeke ili primjerice slip opeke koja je rezana i debljine keramičkih pločica.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

 


6. IVERAL

Obični iveral više nije samo na frontama kuhinjskih ormarića, nego i na zidovima koji dijele gornje i donje elemente. Budući da danas postoji širok izbor dekora iverala, doista možete podići svoju kuhinju ovakvom oblogom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Kada je prostor mali, kao u ovoj kuhinji, dobro je zidove barem djelomično osloboditi kako se ne bi stekao zagušujući dojam. A zidove, umjesto keramike, djelomično obložiti drvenim panelima odnosno iveralom u dekoru drveta ili od nekog drugog pločastog materijala koji će biti otporan na vlagu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

7. LAMINAM

Keramika je dobila svoju naprednu i možemo reći savršenu verziju u vidu keramičkih ploča laminam (tako se zovu po proizvođaču) sastavljenima od minerala na bazi porculana. To ih čini ne samo elegantnima i modernima nego i iznimno otpornima na habanje i oštećenja. Osim na zidovima, u kuhinji se jako dobro snalazi i kao radna ploča.

Dolazi u pločama velikog formata 3240×1620 mm debljine od 5 i 12 mm. Budući da laminam keramička ploča dolazi u komadu stvara se neprekinuta površina koja djeluje vrlo atraktivno.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Mario Poje

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

 

Komentari