IKONE DIZAJNA: odabrali smo projekte s kultnom stolicom Gubi Beetle

Stolicu Beetle kreirao je za brend Gubi studio GamFratesi prije 11 godina i za to vrijeme postala je prava ikona dizajna. Za vas smo prikupili primjere dizajnerskih projekata u koje su uključene ove popularne stolice.

 


Iako je proizvedena tek prije 11 godina, za Gubi Beetle stolicu možemo reći da je ikona dizajna. Ovu laskavu titulu u tako kratkom roku dobivaju rijetki predmeti produkt dizajna. A to sve upućuje da je ova linija stolica – sasvim posebna i da stoga zaslužuje takav status.

GUBI BEETLE: kako je popularna stolica postala ikona dizajna današnjice

Foto: Mihail Loskutov

Godine 2013. danski brend Gubi i studio GamFratesi svijetu su predstavili stolicu mekih, zaobljenih linija imenom Beetle i tako je rođena nova zvijezda u svijetu produkt dizajna. Model je odmah stekao popularnost i od tada je ostao bestseller, nakon što je prošao kroz brojna reizdanja u različitim presvlakama i materijalima.

Foto: Evgenij Bulatnikov

Dizajn modela Beetle stolica inspiriran je prirodom, o čemu svjedoči njegov naziv (“buba”) te ergonomski oblik sjedala i naslona koji podsjeća na ljuske kukca. Može se zaključiti kako je njezina upečatljiva organska forma osigurala kultni status u rekordnom roku.

Foto: Studio Murs & Merveilles

Ono što je vrlo zanimljivo, kada je predstavljena na sajmu u Milanu prije 11 godina, Beetle je bila tek – koncept. Nikada nije ni trebala ući u komercijalnu proizvodnju. Pa ipak, tamo je privukla pozornost brenda Gubi i ubrzo krenula u proizvodnju.

Foto: Ivan Sorokin

Danas krasi brojne restorane, hotele, barove, ali i urede, kuće, stanove i druge objekte. Gotovo da i nema luksuznije opremljenog interijera bez ove sad već kultne stolice koju podjednako vole vidjeti i laici i insajderi.

Foto: Jurij Griško

Za vas smo prikupili primjere korištenja ovog modela iz dizajnerskih projekata – prođite kroz naš izbor i prikupite ideje za svoj dom!

 

Komentari