ŠTO SVE MOŽETE UGURATI ISPOD STEPENICA: originalne ideje koje će sjajno iskoristiti prostor

Prostor ispod stepenica itekako je iskoristiv i to na mnogo načina te pritom može djelovati vrlo atraktivno. Donosimo vam sjajne ideje i vjerujemo da ćete među njima naći baš onu koja bi najviše odgovarala vašim potrebama!

 

 

 

Kuće i dvoetažni stanovi uvijek imaju dio ispod stepenica s kojim vlasnici uglavnom ne znaju što bi učinili pa uglavnom bude neiskorišten. Na prvu ruku ovaj prostor se čini bez imalo potencijala, ali dizajneri i arhitekti kao i maštoviti vlasnici pokazuju da to baš i nije točno. Kako sve možete osmisliti ovaj prostor, pogledajte u nastavku i inspirirajte se!

 


GARDEROBA

Prva asocijacija mnogima je uglavnom – spremište za obuću. No, ovaj veći dio možete iskoristiti i za kapute i jakne. A umjesto klasičnih vrata te vješalica i polica koje se nalaze na zidu, možete osmisliti cijeli izvlačni sistem.

Ova svojevrsna vertikalna ladica može puno bolje iskoristit prostor a i stvari unutar prostora ispod stepenica su znatno dostupnije i preglednije. Pored toga, lakše vam je napraviti reda na policama.

Foto: Decoist

 


PROSTOR ZA DRUŽENJE

Ako je riječ o otvorenom prostoru pa je stubište u sklopu dnevne zone odnosno boravka, svakako razmislite o tome da kutak za sjedenje stavite baš ispod stubišta. Prostor je dodatno moguće iskoristit za mini biblioteku tako što ćete iskoristiti zid iznad sjedeće garniture.

 

Foto: Julien Fernandez; Amandine Berthon / Domino

RADNI KUTAK

Osmišljavanje prostora za rad aktualnije je je više nego ikada prije. Mnogi još uvijek rade od kuće, pa se prostor ispod stepenica može urediti kao mini ured u kojem će biti ne samo računalo, nego pohranjeni svi računi, dokumenti, stručna literatura

Foto: Lorical Dwell Designs

 


IGRAONICA

Roditeljima najviše muke zadaje neprestano pospremanje dječjih igračaka po dnevnom boravku. To je uglavnom mjesto gdje se djeca najviše vole igrati. Nova omiljena pozicija mogao bi im postati prostor ispod stepenica. Možete ga ispuniti kutijama u koje ćete odložiti igračke, a dio ostaviti za samo igranje – djeca će biti oduševljena svojim novim skrovištem u domu.

Radi sigurnosti i veće komocije, prostor nemojte zatvarati vratima, nego zavjesama. Njihovim pomicanjem nered koji vlada unutra neće se vidjeti.

Foto: House Beautiful

GOSTINJSKI WC

Iako se na prvi pogled čini nemogućim, u prostor ispod stepenica je itekako moguće staviti toalet. Neki su uspjeli osmisliti i doista minijaturnu kupaonicu. Potrebno je imati jedan dio gdje je standardna visina stropa. Dovoljna vam je  tuš kabina sa zavjesama koju ćete pozicionirati u dio gdje je strop najviši, a do njega ćete staviti umivaonik a zatim WC školjku.

Foto: Rescon Basement Solutions

 


MINI SMOČNICA

Dio ispod stepenica funkcionira kao mini smočnica u koju ćete pohraniti namirnice, posuđe, zimnicu. Ovakvo rješenje je vrlo praktično ako je kuhinja u blizini. Ako se odlučite na ovu ideju, svakako umjesto klasičnih ormarića napravite izvlačne elemente po mjeri jer su praktičniji.

Foto: Premier Wardrobes

 


ZELENI RAJ

Biljke su nezaobilazan dodatak svakoga doma. Ponekad nastane problem jer nemamo mjesta za sve vrste, naročito ako tijekom zime ‘udomljujemo’ one koji su bili na balkonu ili terasi, kako bi preživjele niske temperature u sigurnom zaklonu. Prostor ispod stubišta idealno je mjesto za njih, kao i za sve one vrste koje možda ne trebaju direktno sunce.

Foto: The Spruce

 


VEŠERAJ

Moderan način stanovanja izgurao je polako perilicu i sušilicu rublja iz kupaonice u kuhinju, hodnik ili ostavu. Jedno od mjesta gdje biste mogli organizirati mini vešeraj je ono ispod stepeništa. Policama dodatno iskoristite prostor iznad uređaja i smjestite košare za prljavo rublje te deterdžente.

Foto: Mariko Reed, Rosy Fridman / Domino
Komentari