STILSKE IGRE NA STROPU: donosimo sve prednosti spuštenih stropova i ideje kako ih možete oblikovati

Oni koji žele pomno osmisliti svaki dio svoga doma svakako ne bi trebali zaobići stropove. Mi vam predlažemo gipsane ploče kako biste dobili atraktivne spuštene stropove. Kako oni mogu postati funkcionalan i stilski element, saznajte u nastavku.

 

 

 

Prva asocijacija na stropove je rasvjeta. To je dio prostorije u koji je obično integrirana osnovna rasvjeta. No, dizajneri i arhitekti će, osim pomnog odabira rasvjetnog tijela, u uređenju svake prostorije stropu dati i dodatnu stilsku vrijednost. Primjerice, ukrasiti strop obrađenim gipsanim pločama, poznatijima kao knauf. Iako se knauf, koji stručnjaci još nazivaju i suhom gradnjom, primarno i najviše koristi za pregradnju prostorija, iznimno je zanimljiv i kada je u ulozi spuštenog stropa.

Ovako obogaćeni stropovi sastavni su dio većine modernih interijera. Više o njima saznajte u nastavku članka koji smo realizirali u suradnji s tvrtkom MC Plus koja u svojoj ponudi ima kompletan građevinski materijal i opremu.

 

Foto: Decoist

SVE PREDNOSTI SPUŠTENIH STROPOVA

 

POVOLJNI I LAKO SE POSTAVLJAJU

Spušteni stropovi sve su popularniji u interijerima zboga niza prednosti u odnosu na ‘klasične’ ili primarne stropove. Prvi motiv za njihovo postavljanje svakako je postizanje dodatne estetike u prostoru. No, ploče od knaufa koje se dodaju stropu imaju i veliku funkcionalnu ulogu te se usto i vrlo jednostavno i lako postavljaju, bilo da je riječ o domu koji se tek gradi ili naknadnom stavljanju, tijekom adaptacije, te za njih nije potrebna visina stropa veća od standardne. 

 

Foto: Design Cafe

ŠTEDE ENERGIJU

No, u prostorima s visokim stropovima dodatak gipsanih ploča odnosno spuštanje stropa može doprinjeti smanjenju troškova grijanja. Naime, prostorije s visokim stropovima nerijetko su i velike površine pa ih je teško zagrijati.


IZRAVNAVAJU STROPOVE I POVEĆAVAJU ZVUČNU IZOLACIJU

Pored toga, spušteni stropovi od knaufa dobri su jer izravnavaju postojeće stropove te povećavaju razinu zvučne izolacije. Ključnu ulogu u zvučnoj izolaciji ima i mineralna vuna, koja je uz metalnu potkonstrukciju, sastavni dio svakog gipsanog zida odnosno spuštenog stropa.


SKRIVAJU INSTALACIJE

Spušteni stropovi od gipsa skrivaju instalacije od klime, ventilacije, električne energije… Naime, spuštanjem stropova stvara se prostor između primarnog i dodanog stropa i u njemu se mogu nalaziti instalacije koje ne trebaju biti vidljive. Isto tako, ovako spušteni strop omogućava da prilikom kvara ili postavljanja nove instalacije jednostavnije dođemo do kablova i cijevi.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

U slučaju ugradbene rasvjete, preporučuju stručnjaci, potrebno je napraviti dovoljno velik prazan prostor između primarnog i spuštenog stropa, kako bi se u njega sakrile instalacije te mogla ugraditi rasvjeta. Za ugradbenu rasvjetu potrebno napraviti minimalno 10 cm razmaka između stropova jer je toliko potrebno da led lampice budu stavljene u udubine.


PRILAGODLJIVI SVAKOM STILU

Jedna od prednosti spuštenih stropova što se mogu uklopiti u svaki stil interijera. Želite li dodatnu dozu luksuza, obogatit ćete ih lajsnama i ugradbenom rasvjetom, a ako težite posebnosti, vaš spušteni strop može imati zanimljv oblik ili biti obojan u neku drugu boju od one koja je u prostoru. Za one odvažne, spušteni strop može biti oslikan ili obljepljen tapetama te će stvarati dojam umjetničke instalacije ili skulpture.


Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

IDEJE ZA SPUŠTENI STROP

Udruženi s građevinarima, arhitekti i dizajneri stvaraju neprestano nove ideje koje su ne samo estetski nego i funkcionalni pomak. Već ste do sada vidjeli kako spušteni strop možete imati ne samo u obliku pravokutnika ili kvadrata, te mu dodati ugradbenu rasvjetu.

Projekt: Mirjana Mikulec interjeri / Foto: Darko Mihalić

Na primjeru spuštenog stropa (fotografija gore) gipsano-kartonska ploča je oplemenjena ukrasnim lajsnama tj. štukaturama i led rasvjetom koje su dodatno podigle prostor. Meko, suptilno svjetlo daje potrebnu svjetlost i difuzno je raspršuje po prostoru, a u kombinaciji s TV zidom od knaufa i istim principom postavljanja umjetnog svjetla stvara poveznicu u prostoru.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Spušteni stropovi mogu se i ‘spustiti’ na zidove te se iza njih ugrade LED trake koje pružaju doista efektnu, ali i vrlo funkcionalnu rasvjetu, kao što možete vidjeti na primjeru blagovaonice (gore) i hodnika (dolje). Rubni dijelovi stropa se spuste niz zid, a u procjep između spuštenog stropa i onog primarnog se stavi rasvjeta.

Projekt Mirjana Mikulec interijeri / Foto Darko Mihalić

Strop se može spustiti i preuzeti ulogu karniše. Tako se stvara dojam elegancije i prozračnosti ali i da karniša ne postoji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

U nastavku pogledajte još nekoliko zanimljivih ideja!


PROMO

Komentari