RECITE ZBOGOM MRAČNOM HODNIKU: evo kako ćete dovući više svjetlosti u ovakav prostor

Koncept uređenja hodnika i osvjetljenja ne idu uvijek ruku pod ruku, ali pomoću naših savjeta i ideja moći ćete unijeti više svjetla i prozračnosti u ovaj prostor. Mračni hodnik tako će postati stvar prošlosti!

 

Hodnik je nerijetko tek prolazni prostor u domu, iako je riječ o prostoriji koja zahtjeva pomnu pažnju prilikom uređenja. No, i kada pristupimo uređenju, naiđemo na brojna ograničenja zbog uskog oblika, male kvadrature i nedostatka vanjskih otvora. Sve to čini hodnik nepraktičnim, ali i mračnim mjestom pa ponekad imamo dojam kao da se nalazimo u spilji.

Evo nekoliko načina kako možete “dozvati” više svjetlosti u vaš mračni hodnik – tako će izgledati i ljepše, prozračnije i prostranije!

 

Dva hodnika, dvije različite i sjajne stilske priče by Mirjana Mikulec


ZAMIJENITE ZID STAKLOM

Moderan dizajn voli staklene pregrade u interijeru. Osim za pregrađivanje unutar jedne prostorije kako bi se dobila privatnost, možete ga upotrijebiti i između dvije prostorije, umjesto klasičnog gipsanog zida. Primjerice, između hodnika i neke prostorije koja ne treba veću dozu privatnosti poput dnevnog boravka ili kuhinje. Ovo je izvrsno rješenje za mračni hodnik. Transparentni stakleni zid s drvenim ili metalnim profilima lijepo će izgledati, a svjetlost će dopirati do njega iz prostorije koja se nalazi s druge strane stakla.

Ako niste u mogućnosti napraviti cijeli stakleni zid, onda kreirajte vrata s donjim zatvorenim dijelom (gips, drvo, metal…), a gornji dio neka bude u staklu, poput prozora.

Foto: ElMueble

 


UMNOŽITE SVJETLO OGLEDALOM

Ogledala u hodniku su prije svega funkcionalan predmet, a zatim i dekorativni i zato ga je dobro uvijek imati, bez obzira na količinu svjetlosti. A ako hodnik nema svjetlosti onda je ogledalo “must have”. Nasuprot izvoru prirodne svjetlosti ili primjerice lampe dobro je postaviti jedno ili više ogledala koja će reflektirati svjetlost. I mračni hodnik više neće izgledati mračno!

Foto: ElMueble

 


LAKIRANE I SJAJNE POVRŠINE

I lakirane površine poput akrila, sjajni materijali poput stakla ili metala te satenski finiši također reflektiraju svjetlost i pomažu prostoru da izgleda svjetlije. I ne samo to, ovakve površine daju dinamiku prostoru i čine ga zanimljivijim i elegantnijim.

 

ONO ŠTO SVI ŽELIMO: 6 načina kojima ćete unijeti više prirodne svjetlosti u dom

Foto: ElMueble

 


DOMINACIJA BIJELE

Dobro je u mračnom hodniku imati namještaj i zidove svijetlih tonova, a najbolje bi bilo da bijela – dominira. Bijela više i bolje odražava svjetlost od drugih boja, oko 96 posto. Stoga, ako je vaš hodnik taman i želite mu dati više svjetla i jasnoće, neka bijela bude najviše zastupljena, s dodatkom nekih drugih boja u akcentima.

Foto: Pexels

OSTAKLJENA VRATA

Pored ostakljenih zidova dobro je imati i vanjska vrata koja u sebi imaju ugrađeno staklo. Isto se odnosi i na unutarnja vrata. Naravno, ona koja su na prostorijama koje ne trebaju naročitu privatnost.

Ako se umjesto “slijepih” vrata odlučite za ostakljena, svjetlo ćete iznijeti iz tih prostorija u hodnik. Dojam će pojačati okviri vrata u bijeloj boji. Odlučite li se ipak za “slijepa” vrata, birajte ona u bijeloj, svijetlosivoj ili bež boji.

Foto: MiCasa

PLANIRAJTE RASVJETU

Kako biste umjetnom rasvjetom donijeli više svjetla u mračni hodnik, kombinirajte više vrsta rasvjetnih tijela – od visilica, preko plafonijera, reflektora i ugradbene rasvjete pa sve do zidnih, stolnih ili podnih lampi. Nabavite žarulje jačeg intenziteta, a umjesto fluorescentne bijele svjetlosti predlažemo one toplijeg, žućkastog sjaja koji podsjeća na sunčeve zrake.

Foto: Rocommunitysummit.org

SAVEZ SA SVIJETLIM PODOVIMA

Svijetli podovi bolje odražavaju svjetlost, pa su zato oni najbolja opcija u tamnim hodnicima. Ako već imate tamne podove, možete ih obojiti posebnim bojama, ili ih jednostavno prekriti svjetlijim tepisima: dobit ćete više svjetlosti i prostranost, a hodnik ćete učiniti ugodnijim.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić
Komentari