UREĐENJE DNEVNOG BORAVKA: 10 grešaka koje dizajneri prvo primijete u ovoj prostoriji

Omiljena prostorija u domu zaslužuje najbolje, zar ne? Bitno je stoga izbjeći greške prilikom uređenja. U tome će vam zasigurno pomoći iskustvo stručnjaka. Saznajte koje dizajneri pogreške prve uoče u svakom dnevnom boravku! nekom dnevnom boravku.


Neke greške i sami možemo vidjeti, ali obično se to događa tek nakon što uredimo neki prostor. Postoje i one koje može bolje primijetiti iskusno, stručno oko. Naročito je bitno što bolje urediti one prostorije koje su manje kvadrature, kao i one u kojima najviše boravimo. U svakom domu je to je zasigurno dnevni boravak. Svaki kutak u njemu potrebno je pomno urediti.

Kako biste što bolje uredili omiljenu prostoriju u svome domu u kojoj se opuštamo, družimo i primamo goste, bitno je učiti od stručnjaka i izbjeći pogreške na vrijeme. A ako je ona već uređena, sada ćete je konačno moći dovesti u red!

Foto: Maxim Maximov

1. POGREŠNO POSTAVLJEN NAMJEŠTAJ

Loše smješten komad namještaja u dnevnoj sobi može pokvariti uređenje i kompletan dojam. Bilo da ste loše iskoristili prostor, da su područja kretanja uska, pa čak i da soba izgleda neuredno. I to sve može uzrokovati nelagodu kada boravite u prostoru.

Rješenje je u analiziranju položaja svakog komada namještaja na planu. Dobro je skicirati prostor i sve elemente u zadanoj kvadraturi vidjeti moguće kombinacije. Tada ćete lakše vidjeti da raspored za koji ste mislili da funkcionira možda nije najsretnije rješenje.

Foto: Freepik

2. PRAZNI ILI PREOPTEREĆENI PROSTORI, LOŠA RAVNOTEŽA

U devnom boravku mora vladati ravnoteža tj. proporcionalan odnos između površine prostorije i elemenata koji su u njoj. Soba mora imati odgovarajući namještaj s obzirom na kvadrturu prostora. To se odnosi također i na ukrasne dodatke.

Velike prostorije trebaju i veće komade namještaja te mogu primiti i više komada poput fotelja, polica, taburea, komoda… I kutna garnitura se može pomaknuti od zida. Ako vam se i nakon toga soba čini praznom, dodajte ukrasne predmete poput umjetnina ili jastuka kako biste ispunili prostor. Ako se, naprotiv, dnevni boravak čini preopterećenim, potrebno je smanjiti broj elemenata.

Foto: El Mueble

I imajte u vidu da mali dnevni boravci bolje funkcioniraju s namještajem manjeg volumena i sa reduciranim brojem uzoraka, boja i detalja. Dobro je da u takvim prostorima baza uvijek bude svijetla – bijela, siva ili bež.

Foto: Craftberry Bush

3. KRIVO ODABRANE ZAVJESE

Mnogi dnevni boravci nemaju zavjese, što je prava šteta. Osim što nude privatnost i donose zatamnjenje pri jakom suncu, zavjese oplemenjuju svaki prostor. Kako bi polučile takav efekt, dovoljne su tek debele nadzavjese koje će stajati skupljene sa strane prozora. Ili primjerice, rolo zavjese. No, pazite na moguće pogreške…

Foto: El Mueble

Vrlo česta dekorativna greška je da zavjese ne ‘oblače’ prozore kako treba. Obično su previše kratke i siromašne tkaninom pa izgledaju jeftino. Zastori s obilnim naborima djeluju bogato. Imajte u vidu da tekstura igra u prilog osjećaju ugode. A duljina zastora mora biti dovoljna da se oslone na tlo, iako noviji trnedovi donose i one koje se malo vuku po podu. Izbjegavajte zavjese do pola zida (za to služe rolete), čak i ako su samo za prozore, bez balkonskih vrata. Kako riješiti problem kratke zavjese? S dodatnom trakom od tkanine.

Foto: ElMueble

4. ISTROŠENI ILI LOŠE OBOJENI ZIDOVI

Zidovi u svakoj prostoriji, pa tako i dnevnom boravku moraju biti održavani, bez mrlja i krhotina. Također, ako postoje, redovito sanirati mrlje od vlage. Jer, to je ono što se prvo primijeti ulaskom u prostor. Ako su zidovi neuredni i boja se ljušti onda je i opći dojam neuredan, makar soba bila pospremljena. Najčešće je riječ o boji koja je promijenila svoj pravi ton ili potamnila u uglovima. Ako niste dugo bojali, nemojte mrlje i zatamnjenja bojati bojom koju ste spremili za ovakve popravke. Učinit ćete da zidovi dobiju nove mrlje.

InDizajn / Foto: Marko Cindrić

Rješenje je potpuno obojiti sobu tom rezervnom bojom (ako je imate dovoljno ili ste u prilici kupiti istu nijansu) ili nekom posve drugom bojom. Pritom je bitno prije bojanja sastrugati one dijelove koji se odižu. Tako ćete napokon sanirati zidove.

InDizajn / Foto: Marko Cindrić

5. PREVELIKA PRESVLAKA ZA SOFU

Dizajnerima interijera ne promakne kada uđu u dnevnu sobu vidjeti u kakvu je stanju presvlaka na sofi, fotelji ili kutnoj garnituri. Često se dogodi da sjedeći elementi imaju navučenu presvlaku koja ne stoji dobro nego je sva razvučena. Dobro je imati presvlake jer tako održavate sofe čistima. To je i izvrstan, povoljniji način obnove starih i dotrajalih sjedećih elemenata. No, dobro je povremeno ih i promijeniti. I samo pranje u perilici će ih malo ‘skupiti’.

Prilikom odabira presvlaka imajte na umu da one moraju savršeno odgovarati dizajnu i dimenzijama namještaja ili se gubi cijela priča. Najbolje je napraviti ih po mjeri modela, od prirodne tkanine poput lana ili pamuka.

Foto: El Mueble

6. NAMJEŠTAJ LOŠE KVALITETE

Nije tako loše vidjeti zastarjeli komad namještaja u dnevnoj sobi – ako je očuvan to može biti dobar vintage dodatak. Problem su pohabani komadi namještaja kao i oni nekvalitetni koji su okrhnuti, izbljedjele površine ili odvojen na spojevima. To je prva distrakcija u prostoru koja znatno spušta ljestvicu estetike.

Dizajneri interijera predlažu zamjenu tog komada ili njegovo uklanjanje (u nekim slučajevima soba djeluje bolje nakon toga, jer se oslobodila možda nepotrebnog elementa. Ako komad vrijedi i zastario je, može se prilagoditi s novim izgledom, lakiranjem, bojanjem ili tapeciranjem.

Foto: El Mueble

7. LOŠE OSVJETLJENJE

Mnogi zaboravljaju važnost prirodnog svjetla i načina na koji se ono raspoređuje, kao i općenito osvjetljenje rasvjetnim tijelima.  Nedovoljno prirodnog svjetla i loša umjetna rasvjeta mogu biti veliki problem jer prostor djeluje mračno. Prozori ne smiju imati prepreke, svjetlo koje ulazi ne smije biti odsječeno pretamnim tkaninama ili visokim namještajem u blizini.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

A rasvjeta mora biti postavljena po cijeloj prostoriji kako prostor ne bi bio siromašan i mračan kad padne noć. Tamni prostor nije gostoljubiv. Rješenje je ugradnja nove rasvjete (danas vrlo jednostavno zahvaljujući lampama s punjivim baterijama), zamjena žarulja prikladnim žaruljama veće snage i ispravne temperature svjetla te ‘čekiranje’ zavjesa.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

8. TEPISI NEODGOVARAJUĆE VELIČINE

Dosta je česta i ova dekorativna pogreška: neadekvatni tepisi s obzirom na raspored elemenata i kvadraturu prostorije.

Ta tepih svakako nije dobro da bude prevelik jer preplavi prostoriju i uvijek bi trebao biti odmaknut od zida barem 20-ak centimetara. Isto tako, premaleni tepisi nisu dobri jer čine prostor manjim i neskladnim. Tepih bi trebao biti znatno veći od klub stolića, i ako je moguće ispod ili do ruba kutne garniture, te cijelom njezinom dužinom. Dakle, bitno je pokriti prostor sjedećih elemenata, pri čemu su, kad sjedite, noge na tepihu te da tepih dopire do zida ili glavnog komada namještaja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

9. PRETRPANE POLICE

Police su izvrstan način kako učiniti prostor ljepšim i zanimljivijim kako i praktičnijim. No mogu biti i uzrok stvaranja dojma nereda, svojevrsnog vizualnog šuma u prostoru. I to ne samo jer na njima vlada nered nego i zato jer ima previše predmeta.

Police moraju izgledati uredno, ispunjene knjigama, kutijama i pomno odabranim ukrasnim predmetima. Svako gomilanje predmeta nije poželjno. Jedina iznimka su knjige, ali tada stavite minimalan broj dekoracija.

Foto: El Mueble

Ispraznite police i analizirajte jesu li stvarno tu predmeti i uspomene koje želite pokazati te napraviti novu ‘postavu’.

Foto: El Mueble

 


10. NEPRIKLADNI UKRASNI PREDMETI

Dnevni boravak može djelovati neskladno i zbog detalja koje je načelo vrijeme ili ih ima previše. Stoga s vremena na vrijeme trebate provjeriti odgovaraju li predmeti ili ukrasni dodaci u prostoriju. Ne libite se odreći nekih stvari tako što ćete ih isključiti iz prostorije jer će ona izgledati bolje.

Stil prostora može se razvijati dakle ne treba se izgledati kao i kad ste uredili prostor, a trendovi također mogu donijeti osvježenje. Dizajneri interijera savjetuju da smanjite broj suvenira.

Foto: Freepik

 

Komentari