Ništa ne prepuštajte slučaju: organizirajte besprijekorno skladišni prostor u kuhinji

Mnoštvo posuđa, prehrambenih artikala, pribora za jelo, uređaja i ostalih sitnica koje ispunjavaju skladišni prostor u kuhinji – od hladnjaka, ormara do ladica često izazovu kaos u kojem se teško snalazimo. Naročito ako je riječ o maloj kuhinji…

 

Tržište kuhinjskih pomagala i aparata, kao i posuđa, ali i namirnica toliko je šaroliko, primamljivo te nam čini kao da bez svakog noviteta koji se pojavi – ne možemo. Doista, lijepo je isprobavati nove namirnice i začine, olakšati si pripremu hrane i kuhanje inovativnim uređajima i imati prekrasno posuđe i pribor u kojem ćemo to sve servirati, no sve to istovremeno stvara veliku zbrku u prostoru naše kuhinje. Naročito ako je mala ili ako nemamo dodatni skladišni prostor u vidu lođe ili ostave.

Donosimo vam nekoliko ideja kako stvoriti skladišni prostor u kuhinji i iskoristiti mudro svaki centimetar. Kod kuhinje je naročito važno planiranje kako vanjskog, tako i sadržaja unutrašnjeg prostora. Pogledajte kako možete umanjiti nered u već postojećeg kuhinji ili dobro isplanirati prostor ako se spremate na adaptaciju ili kupnju posve nove kuhinje.

No, jedno od osnovnih pravila jest: nakon korištenja vraćati sve na predviđeno mjesto. Tako će izbjeći stvaranje nereda i često pospremanje.

Foto: El Mueble

Dio radne plohe možete iskoristiti za ugradnju gornjeg elementa sa staklenim frontama i dodatnom ladicom. Idealan je za skladištenje tanjura i čaša, a ladica za sitnije komade, kao i pribora za jelo. Ormar može biti uži – tako ćete dobiti mjesto za odlaganje, dok kuhate ili spremate hranu. Pored toga, ovakav ormar estetski je dodatak kuhinji.

 

Foto: El Mueble

Velike, duboke ladice bolje su rješenje od plitkih, kao i ormarića jer u njih možete smještati i namirnice. Ovako su one preglednije, a štedite više prostora nego u ormarićima, gdje visina nije dovoljno iskorištena. Izradite kod stolara unutrašnje pregrade po mjeri jer će se tako maksimalno iskoristiti prostor.

 

Foto: El Mueble

Pomične, izvlačne palete također su znatno bolje rješenje od klasičnih ormarića. Sve je znatno preglednije, a i lakše vam je doći do željenih komada suđa. Također, možete po narudžbi izraditi sustav nekoliko kanti za smeće – tako će vam razdvajanje biti olakšano.

 

Foto: El Mueble

Ako već imate kuhinju, tada sustav pregrađivanja u ladicama možete sami stvoriti. Nađite kutije od sladoleda ili one koje više ne koristite i u njih odlažite plastične kutije i pribor za kuhanje kolača. Kako biste mogli stavljati kutiju jednu u drugu, rezervirajte samo jednu kutiju u koju ćete odlagati poklopce. Isto vrijedi i za lonce. Ovako ćete se lakše snaći kada tražite kutiju i njoj pripadajući poklopac.

 

Foto: El Mueble

Ugradbeno odlagalište ostataka namirnica u kuhinjskom otoku, odnosno radnoj ploči dok pripremate jelo… tko to ne bi želio? No, pogledajte dobro svoju radnu plohu – možda se novi sustav ostataka hrane koje koristite za kompost ili odvajate u zasebno smeće može ugraditi naknadno.

Foto: El Mueble

Veliki ormari od poda do stropa idealno su rješenje za skladištenje. Ovako će u njih stati znatno više stvari neko u klasične ormariće. Dodatni plus su ladice – izvlačni sistem pomaže nam da lakše dođemo do onoga što želimo. Usto, ovako je sve preglednije. Ako imate mjesta, ostavite jedan dio ormara bez ladica – u njega smjestite pribor za čišćenje – partfiš, metlu, usisavač, stol za peglanje…

Komentari