Razmještaj kuhinje

Funkcionalnost kuhinje se možda najviše očituje u rasporedu kuhinjskih aparata, kuhinjskih elemenata i ostalog namještaja. U većini kuhinja će se sudoper, štednjak i hladnjak nalaziti uz sam zid, dok će se u onima veće kvadrature isti moći smjestiti i u tzv. otok koji se postavlja i u samo središte kuhinje.


 

gale-1

Ako kuhinja ima prozor, preporuča se ispred njega smjestiti sudoper (prirodna svjetlost), a uz sudoper je dobro smjestiti i perilicu posuđa, zbog lakšeg odlaganja nakon ispiranja suđa. Između perilice i štednjaka dobro je postaviti donji kuhinjski element koji se koristi i kao radna ploha. Hladnjak je dobro postaviti što dalje od bilo kojeg izvora topline. Baš kao i ormar za odlaganje namirnica, i hladnjak je dobro postaviti uz ili blizu vrata kako bi se olakšalo raspremanje stvari s tržnice ili trgovine.

bn_porcellano_9

Dobra organizacija razmještaja kuhinje, osim u slučaju gdje su svi elementi u jednom nizu, je tzv. radni trokut koji čini položaj štednjaka, sudopera i hladnjaka. Mjereći od sredine fronti, dužina njihovih stranica ne bi smjela biti manja od 1,2 m, a cijeli trokut u prosjeku cca 3,5 m. Vodite računa o tome da će se, ako je trokut prevelik, to pokazati nepraktičnim, jer ćete i za najmanju radnju morati gubiti vrijeme na duge šetnje. Stoga predlažem da trokut ne premašuje 6 m.

Prilikom planiranja rasporeda imperativ je voditi računa o tome koliko prostora je potrebno za otvaranje vrata kuhinjskih aparata i ormarića.

Ako u kuhinji radi više od jedne osobe, prolazni prostor ne smije biti manji od 1,25 m, ili bi  radne plohe trebalo smjestiti u istom nizu kako bi se izbjegao međusobni rad iza leđa. U kuhinjama u kojima istovremeno namjerava kuhati više osoba svakako predlažem i veći, dvostruki sudoper.

Zbog što preciznijeg određivanja točnog razmještaja, predlažemo da izradite tlocrt s točnim dimenzijama kuhinjskih aparata i ormarića. Tako ćete jednostavnoo vidjeti i kolika je površina potrebna za odlaganje pomagala kao što su mikrovalna pećnica, mikser i drugo. Vidjet ćete i jeste li ostavili dovoljno velik prostor za prolaženje. Neki će ići i korak dalje i izrezati komade papira koji odgovaraju dimenzijama postojećeg namještaja i kuhinjskih aparata te ih potom staviti na pod prazne kuhinje kako bi se uvjerili da će sve što se planira smjestiti u kuhinju doista u njoj i funkcionirati u realnom prostoru.

  • Kantu za smeće je najbolje smjestiti ispod ili u neposrednoj blizini sudopera.
  • Na radnoj plohi obavezno ostavite mjesta i za kutiju za kruh.
Komentari