Ukradite devet super ideja za mali stan iz jednog pariškog apartmana

Želite li ublažiti nedostatke i istaknuti vrline svoga interijera siromašnog kvadratima, dobro je usvojiti neke trikove koji će stvoriti iluziju većeg prostora. Kako to učiniti, naučite na konkretnom primjeru stana od 50 četvornih metara

 

Pariški arhitekt Philippe Harden uredio je stan u centru Pariza u minimalističkom stilu, ali je uspio stvoriti intiman prostor, prilagođen za život. Mali dvosobni stan pravi je primjer kako se mogu posve zadovoljiti potrebe vlasnika, mladog izdavača koji obožava knjige i zato za njih treba prilično prostora, te iskoristiti sve trikove da se u malom interijeru stvori iluzija prostornosti. Arhitekt Harden vodio je računa da stan bude posve funkcionalan i praktičan, a da istovremeno, prema želji vlasnika, ne bude zatrpan namještajem, detaljima i tamnim bojama.

No, prije uređenja, učinjene su neke male prostorne preinake: nekadašnja kuhinja pretvorena je u tv sobu, veliki ugradbeni ormar postao je mini kuhinja budući da vlasnik nije vičan kuhanju, a kamin u spavaćoj sobi zamijenjen je garderobnim prostorom. Stan je sada tako koncipiran da je centralni prostor doma postala dnevna soba, iz koje se ulazi u kuhinju, spavaću i tv sobu. Pogledajte na konkretnim primjerima ovog predivnog pariškog stana kojim trikovima se i vi možete poslužiti kako bi vaš mali stan izgledao većim nego što jest.

 

  1. Obojite u tamniju boju dio zida kako biste dobili dojam dubine

Foto: Philippe Harden

Mali prostori ne vole tamne boje, ali su one dopuštene na određenim mjestima, naročito ako riječ o niši u zidu. Tako se stvara dojam dubine prostora. Arhitekt je odabrao tamnozelenu jer je komplementarna sa smeđim drvom na podu. ‘Tamne boje su zanimljive jer mijenjaju boju prema različitim trenucima dana’, ističe Harden.

 

2. Odaberite sklopiv i lako mobilan namještaj

Foto: Philippe Harden

Stolci na preklapanje, taburei, kao i oni koji imaju kotačiće pa se lako mogu premještati kao i multifunkcionalni stolići koji imaju prostor za skladištenje te se mogu produžavati, odnosno smanjivati idealni su komadi za male prostore. Također, modularne sofe koje možete razdvajati dobro će poslužiti u malom stanu.

 

3. Okrugli blagovaonski stol stavite u neiskorišten ugao

Foto: Philippe Harden

Uglovi, pogotovo ovakav na čijim zidovima su prozori je dobro iskoristiti za stol. I to onaj okruglog oblika, jer zauzima manje prostora. Isto tako, dobro je rješenje i pravokutni stol koji se može prisloniti jednom ili dvije strane uz zid, odnosno kut, pa se štedi na prostoru. Pored toga, ovako ste iskoristili i pogled na ulicu dok sjedite za stolom te dali posebnu atmosferu ovom sadržaju u domu.

 

4. Ne ometajte dotok prirodne svjetlosti

Foto: Philippe Harden

Stavljanjem okruglog stola arhitekt je stvorio prozračan kutak u stanu, a taj dojam je povećao tako da nije stavljao puno detalja na zid, kao dekore niti zavjese koje bi zagušile prostor i učinile da manje prirodnog svjetla prodre u stan.

 

5. Koristite ogledala kako biste povećali dojam prostornosti

Foto: Philippe Harden

Ogledala su praktični detalji, ali i jak stilski akcent u prostoru. Usto su idealni za male prostore jer ih povećavaju. Stoga se preporuča stavljati ogledala na više mjesta u stanu, kao i na fronte komoda, ormara…

 

6. Ujedinite i povećajte prostor istom podnom oblogom

Foto: Philippe Harden

Arhitekti i dizajneri savjetuju da podovi u interijeru budu, ako je moguće, obloženi istom oblogom. I to ne samo u malim stanovima, nego i u svim drugim interijerima jer se tako stvara dojam koherentnosti. A u onima skromne kvadrature prostor se povećava na ovaj način.

 

7. Stavite zidnu rasvjetu gdje god je to moguće

Foto: Philippe Harden

Rasvjeta je također moćan saveznik kada imate mali stan, jer ga može uvećati i stvoriti divnu atmosferu. Pored toga, zidne lampe dobra su opcija kada nema mjesta za podne lampe. U svakom slučaju, stropna, funkcionalna rasvjeta nije dovoljna nego je potrebna i ona ambijentalna, koja stvara ugođaj.

 

8. Ugradite klizna vrata

Foto: Philippe Harden

Klizna vrata su praktičnija u svakom domu, a u malom naročito. Lakše se otvaraju ormari i ne morate prilikom namještanja voditi brigu o tome ima li dovoljno mjesta da se vrata ormara mogu otvoriti. Ista je stvar i s vratima koja pored toga stvaraju dojam većeg prostora te djelomično otvorena, nude pogled u drugi prostor, što zna biti estetski privlačno.

 

9. Ubacite luksuzne materijale u najmanje prostore

Foto: Philippe Harden

Ako je kupaonica minijaturna, to ne znači da se mora odreći stila. Kako biste je učinili posebnim mjestom i lišili prvotnog dojma da je riječ o malom prostoru, dajte joj dašak glamura, i to preko posebnijih materijala, primjerice sa sjajnim premazom, dizajnerskim umivaonikom, jednostavnom ali efektnom visilicom….

3D Philippe Harden

 

Izvor: Remodelista.com

Komentari