Elementi iz Toskane i Provanse u vašem interijeru

Jug Frencuske, poznat po nepreglednim poljima lavande, suncokreta, stoljetnim maslinicima i vinogradima, mnogima je vječna inspiracija, pa ne čudi stoga što je ovakav eksterijer pravo vrelo ideja za uređenje interijera. Tako su nastali stilovi kao što je onaj mediteranski.

U mediteranom inspiriranim interijerima su prisutniji tamniji tonovi poput tamno zelene, plave, lila i zagasito ružičaste te žute boje. Ovakve nijanse nerijetko nalazimo i na zidovima. Za navedene boje važnije je njihovo dobro ‘balansiranje’ nego koordiniranje. Česta je, primjerice, kombinacija boje senfa, trešnje i plave boje. Osim jednostavnog drvenog namještaja, često nailazimo i na namještaj na koji su naneseni deblji premazi ‘provansalskih’ boja. U Provansi su česti i željezni kreveti, a kao dekor se nerijetko koriste keramički tanjuri na zidu. Zavjese od čipke, floralni ili dezan napravljen po principu zakrpa (patchwork) na na prekrivačima kreveta, također su dio ovog stila. S druge strane, jedna od odlika toskanskog stila je korištenje toplih, zemljanih tonova i oker žute (zidovi, tekstil), a posebno terakote kao česte opcije za podne obloge, te kovano željezo (posebno za unutarnje ograde stubišta).

Navedeni elementi Provanse i Toscane mogu se dobro uklopiti u hrvatsku varijantu Mediterana, ali ipak savjetujem da ih se u našim kamenim kućama više koristi kao detalje (npr. korištenje neke od tih boja za jedan od zidova u nekoj prostoriji ili postavljanje terakote na kuhinjske podove) te da se prije konačnih odluka svakako posavjetujete sa stručnjacima. Također savjetujem da se elementi unutarnjeg uređenja karakteristični za Provansu i Toskanu više koriste u kamenim kućama u urbanim mediteranskim sredinama, ili pak onima smještenim u unutrašnjosti (vinogradi, maslinici, polja).

U kamenim kućama posebnu pažnju posvetite rasvjeti – neka bude što je moguće sličnija prirodnom svjetlu (nemojte se libiti upotrijebiti jača rasvjetna tijela na stropu, dok stajaće lampe ili lampe na komodama mogu biti ambijentalno ‘prigušene’). Rasvjetna tijela neka budu što je moguće jednostavnija i neprimjetnija.

Kolorit neka bude što je moguće neutralniji i nenametljiv, a za one koji žele lagano odstupiti od tradicionalnog, osim namještaja od kovanog željeza, dobro će se uklopiti i staklo (npr. stolić za kavu ili jednostavne staklene police u primjerice kombinaciji rasvjete koja podsjeća na brodske lampe). Dozvoljena je i upotreba mozaika, ali ga savjetujem samo za dekorativne elemente poput svijećnjaka ili tanjura i zdjela za voće.

Ako u vašem domu već postoji otvoreni kamin, svakako ga zadržite, baš kao i starinski, rustikalni predmeti poput lonaca od mesinga, ribarski pribor (harpuni, mreže…), mogu biti izvrstan dekor.

[

Fotografije:

http://adelaparvu.com/2013/08/13/casa-de-vacanta-a-doi-decoratori/
http://glamorousinteriordesign.blogspot.com/2012/12/arteriors-and-lisa-luby-ryan.html
http://www.everydayhomeblog.com/2014/02/farmhouse-bathrooms.html
http://inspirationsdeco.blogspot.com/2011/08/une-maison-dhotes-en-provence.html
http://www.dejavuedesigns.com/adding-farmhouse-charm/
http://www.interiordesignipedia.com/tuscan-interior-design.html

Komentari