UNESITE IH BEZ STRAHA U DOM: razotkrivamo 5 mitova o bojama na zidu

Iako volimo da u našem domu ima boja i da zidovi ne budu isključivo bijeli, ipak na kraju prevladava ova druga varijanta. Razlog se krije u našim uvjerenjima koja vrlo često nemaju uporište u – činjenicama. Saznajte najčešće mitove koji vladaju vezano uz boje na zidu!

 

 


Boje na zidovima su jedan od velikih trendova u interijerima i doista im je teško odoljeti. Prekrasne završne ideje obrade zidova ostavljaju nas bez daha tako da, i ako smo skloni neutralnim tonovima i jednostavnosti, polako počinjemo razmišljati o bojanju zidova u neku drugu nijansu osim bijele ili svijetlo sive.

No, teško se odvažiti zar ne? Obično je posrijedi neko uvjerenje o neprikladnosti boja na zidu, koje se kasnije pokaže kao mit. Saznajte najčešće mitove u nastavku, možda otkrijete i neki u koji ste i sami uvjereni. Pa nakon svega, ipak neki zidovi u vašem domu osvanu u novim, smjelijim nijansama!

Foto: Utility Design

Mit br. 1: BOJA NIJE ZA KUHINJU JER ĆE SE BRZO ZAPRLJATI

Kuhinja je prostorija u kojoj su zidovi posebno izloženi raznim vrstama nečistoća, ali i većoj količni vlage. Stoga, prilikom uređenja kuhinjskog prostora, mnogi od nas automatski odabiru tradicionalne pločice. Međutim, jednako dobro rješenje je i upotreba boje koja pruža širok raspon mogućnosti uređenja interijera. Boja na zidu gdje inače dolaze pločice veliki je trend u uređenju interijera.

Foto: Unsplash

Bitno je pritom samo birati boje koje će biti otporne na vlagu i prljavštinu. Raspitajte se o perivim bojama s kojih ćete vlažnom krpom moći brisati mrlje, a da pritom boja neće izljedjeti.

 

Foto: Neptune Henley

Mit br. 2: BOJAMA NIJE MJESTO U KUPAONICI

U kupaonici, kao i u kuhinji, češće dolazi do vlage i kondenzacije. Stoga je na mjestima izloženim izravnom djelovanju vode najbolje rješenje za završnu obradu zidova postavljanje pločica, ali u ostalim dijelovima zida te stropu – boju možete koristiti bez straha. Boja namijenjena upotrebi u kupaonici trebala bi prije svega biti otporna na vlagu i razvoj gljivica, plijesni i bakterija koje u „mokrom“ okruženju imaju dobre uvjete za rast.

 

Foto: Home Book

Otpornost perive boje na pranje i ribanje omogućit će nam da lako uklonimo svu prljavštinu a da boja pritom neće izmjeniti svoj intenzitet tako da mjesta koja ste tretirali neće biti različita od ostataka površine gdje se nalazi boja.

Boja na zidovima kupaonice pruža vam mogućnost da često radite povoljne makeovere i tako time osvježite prostor da izgleda bolje i drugačije, a da niste uložili ni puno vremena ni novaca.

Foto: oldbrandnew.com

 


Mit br. 3: BOJE SE NE PREPORUČUJU ALERGIČARIMA

Nema razloga da alergičari odustanu od bojanja svoga doma bojama. Na tržištu postoje proizvodi čiji su sastojci ugodni za ljude koji pate od alergija. Pri odabiru specifičnih rješenja vrijedi obratiti pažnju na oznake boja i odabrati one s hipoalergenim svojstvima, s malim udjelom HOS-a (hlapljivi organski spojevi) i certifikatom ekološke oznake – relevantni podaci mogu se naći na deklaraciji ili u tehničkom listu.

 

Foto: Home Book

Takve boje nerijetko smanjuju količinu formaldehida u sobi koja može biti prisutna u namještaju, tepisima ili pločama, a time poboljšava i kvalitetu zraka u unutrašnjosti.

Foto: Dear Designers

U stanu alergičara, gdje je čišćenje potrebno češće nego inače, također su dobrodošle boje koje stvaraju antistatički premaz otporan na mrlje te koji u manjoj mjeri privlači prašinu. Nečistoće s tako obojenih površina lako možete ukloniti mokrom krpom, bez straha od gubitka boje.

Foto: Dear Designers

Mit br. 4: BOJANJE JE SKUP I ZAHTJEVAN POSAO

Bojanje je najbrži i najlakši način za promjenu interijera. Moderne boje odlikuju se visokom učinkovitošću i pružaju učinkovito prekrivanje, zahvaljujući čemu možete dobiti trajni i estetski premaz boje na zidu.

 

Foto: Shoko Design

Usto, bojanje nije skup pothvat, naročito ako se sami odlučite bojati. Boje novije generacije lako se nanose i ne prskaju prilikom nanošenja tako da će vam to pojednostaviti posao ako radite sami.

Foto: Shoko Design

Ako odaberete boje otporne na mrlje, dugo ćete moći uživati ​​u lijepim zidovima bez mrlja i prljavštine, a ponovno bojanje bit će potrebno samo kada želite promijeniti boju zidova.

Foto: Home Book

Mit o br. 5: DEKORATIVNE BOJE SE TEŠKO NANOSE

Strukturne boje, za koje se kod nas uvriježio naziv dekorativne, omogućuju stvaranje prekrasnog, dinamičnog i jedinstvenog interijera. Za razliku od izgleda, njihovo nanošenje doista nije tako komplicirano kao što možda na prvi pogled izgleda. U većini slučajeva za nanošenje dekorativnih boja nisu potrebne posebne slikarske vještine, pa se boje mogu nanositi samostalno, bez potrebe angažiranja stručnjaka.

Foto: Kalklitir

Potrebno je samo zapamtiti nekoliko osnovnih pravila: pravilna priprema podloge; temeljni premaz; priprema proizvoda i precizna, pažljiva distribucija boje na površinu zida. Najbolje je slijediti preporuke “korak po korak” s pakiranja ili tehničke kartice odabranog rješenja.

Foto: @deco__chloe

 

Komentari