Adaptacija i troškovnik – sve što morate znati prije radova

Adaptacija prostora zahtjevan je, složen i nimalo jednostavan posao. Ipak, dobrom organizacijom i svim potrebnim predradnjama možemo uštedjeti pozamašnu svotu novca i vremena, izbjeći nepotreban stres i u konačnici dobiti prostor kakav želite.

Savjetujemo da odredite budžet kojim raspolažete i koji su vam prioriteti kod adaptacije. Zatražite pomoć stručnih ljudi koji će vam pomoći osmisliti prostor te iscrtati sve tehničke nacrte. Na temelju nacrta izrađuje se troškovnik. To je tekstualni opis radova, količine materijala i načina izvedbe, razložen na pojedinačne stavke. On je svakako vrlo važan dio projektne dokumentacije koji u konačnici može uštedjeti vrijeme i novac.

 

MMI
MMI

Niže je primjer troškovnika adaptacije kupaonice od šest četvornih metara:

I RUŠENJE I DEMONTAŽE – u ovu stavku uključena je demontaža postojećih sanitarija kade, WC školjke, umivaonika (cijena demontaže jednog sanitarnog elementa kreće se od 150-250 kn), demontaža radijatora, rušenje svih podnih i zidnih obloga (cijena po m2 od 25-40 kn). U ovu stavku važno je uključiti odvoz i zbrinjavanje otpada na deponij.

II ZAVRŠNI ZIDARSKI RADOVI – ova stavka podrazumijeva ravnanje zidova žbukom, odnosno pripremu zidova za postavljanje nove keramike (od 30-50 kn/m2), obzidavanje kade siporeksom (400-500 kn) i izravnavanje poda glazurom (40-50 kn/m2).

III VODOINSTALATERSKI RADOVI – izmjena instalacija dovoda i odvoda vode, te prilagođavanje instalacija novim pozicijama (cijena po komadu od 300-500 kn), montaža sanitarne opreme i radijatora (cijena po komadu od 150-300 kn).

IV HIDROIZOLATERSKI RADOVI – dobava materijala i postava horizontalne hidroizolacije

IV KERAMIČARSKI RADOVI – polaganje i fugiranje keramičkih pločica (60-150 kn/m2)

V ELEKTROINSTALACIJE – izmjena elektroinstalacija po rasvjetnom mjestu (100-150 kn/kom)

VI SOBOSLIKARSKI RADOVI – bojanje stropa i eventualno zida disperzivnom bojom (20-35 kn/m2)

Foto: Behance
Foto: Behance

Treba napomenuti da je prije radova potrebno kupiti svu potrebnu opremu koja ovdje uključuje sanitarne elemente, armature, keramičke pločice, radijator, rasvjetna tijela… Na konačnu cijenu adaptacije kupaonice uvelike utječe odabir opreme. Cijene jako variraju, pa je gotovo nemoguće odrediti kakvu prosječnu cijenu.

Kod odabira izvođača radova savjetujemo da troškovnik ispune barem dvije građevinske firme kako biste mogli usporediti konačnu cijenu radova. Moramo napomenuti da cijena često nije garancija za kvalitetu. Prije same odluke uzmite u obzir i rokove izvedbe, a poželjno je i informirati se o referencama pojedinog izvođača.

Adaptacije su često vrlo zahtjevne, pa savjetujemo da imate na gradilištu građevinski i arhitektonski nadzor koji će nadgledati radove kako bi projekt uspio i u konačnici svi sudionici gradnje od investitora, projektanta do izvođača bili zadovoljni.

Zapamtite, uspješna je adaptacija rezultat dobre pripreme i kvlitetnih izvođača.

Dulux
Dulux
Komentari