Budžet: kako ga odrediti i izbjeći dodatne troškove

Jedna od najgorih stvari koja vam se može dogoditi kada opremate prostoriju ili cijeli dom je da usred procesa ostanete bez novca.

Vrlo je lako upasti u zamke troškova koji se jednostavno vežu jedan na drugi, no uz nekoliko savjeta možete izbjeći većinu neplaniranih troškova:

Houzz
Houzz

Znajte da će vam sigurno trebati više novca no što mislite da je dovoljno. Napravite računicu, odredite okvirne troškove za svaku stavku, od radova do nabavke namještaja i detalja te uvećajte cifru za 20 posto. To će pokriti sve one neočekivane radove ili troškove koji vam nisu bili ni na kraj pameti.

Planirate li temeljit zahtjev kao što je opremanje cijelog stana od početka, nemojte misliti da će vam biti dovoljno napraviti osnove – rasvjetu, podove, sanitarije i slično – a da namještaj i dekor mogu pričekati koji mjesec ili godinu. U polunamještenom stanu ili kući nećete se osjećati dobro. Radije napravite kompromis i uštedite na stavci na koju ste namjeravali izdvojiti više nvca. Tržište je vrlo široko i sigurno možete pronaći nešto po svom ukusu po nižoj cijeni. Ipak, to ne znači da se ne možete i počastiti – ako ste pronašli savršen komad namještaja ili ukras, izdvojite koju kunu više, ali odredite na kojoj ćete stavci taj novac kompenzirati.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Imajte na umu da je kupiti nešto po najjeftinijoj cijeni katkad i najskuplja opcija jer donosi skrivene troškove. Kupili ste madrac nestandardne veličine zbog super povoljne cijene? Vjerojatno ćete ušteđeni novac morati potrošiti na kupovinu kreveta koji će mu odgovarati.

Iako ste možda napravili plan i budžet, morate znati da će, kao što to obično biva, većina troškova doći na naplatu u isto vrijeme. Budite sigurni da budžet rasporedite i vremenski.

Komentari