KUPAONICA S TOPLINOM I KARAKTEROM: opeka je čini posebnom stilskom oazom

Opeka se tijekom posljednjih nekoliko godina uvukla u sve prostorije doma. Čak joj ni najintimnija prostorija doma, nije mogla odoljeti. Kako izgleda kupaonica dekorirana opekom te što sve morate imati na umu prije postavljanja, saznajte u nastavku


 

Čini se da kod opeke u interijerima vrijedi pravilo: ili je volite ili ne. Iako, svaki dizajner bi onima koji ju a priori odbijaju, savjetovao da razmisli. To je svakako i jedan od ciljeva ovoga teksta – da vam približi ljepotu, ali i prednosti ovakve dekoracije te da joj date šansu i tako uljepšate svoj dom. I to ne u prostorijama u kojima ste ih najviše viđali – poput boravka, kuhinje ili primjerice hodnika.

Ovaj puta riječ je o opeci u kupaonicama… Primjeri koji vam nudimo pokazat će vam kako opeka nije rezervirana samo za kupaonice u kojima industrijski ili primjerice rustikalni stil. Možete ih lako ukomponirati u bilo koji dizajn, ali uz vješto doziranje.

Foto: El Mueble

Sve vrline opeke

Opeka će u svakoj kupaonici biti jak stilski naglasak i zato ih je dobro stavljati na akcentni zid na kojem je primjerice umivaonik s ogledalom – tako će se ti elementi jače isticati. No, ako ih stavite i na neku veću površinu koja nema ulogu akcentne površine, također će dobro funkcionirati, u što se možete uvjeriti na našim primjerima. Opeka će usto kupaonici dati toplinu i šarm.

U kupaonicama gdje vladaju umjetni materijali poput plastike, epoksi smole ili betona i stakla, cigla je savršen element koji će donijeti ravnotežu. Također, kako u kupaonicama uglavnom vladaju geometrija i ravne linije te neutralni tonovi, unijet će dašak nesavršenosti, a to je ponekad tako potrebno u ovakvom prostoru.

 

Foto: Digsdigs.com

Što ako ne želite klasičnu, prirodnu opeku?

Postoji više modela opeke koju možete koristiti. Osim klasične koju možete dobiti tako da skinete površinski sloj boje i žbuke sa zida, opeku je moguće staviti na gotov zid. U tom slučaju koristite klasičnu opeku ili slip opeku, koja se sve češće koristi u interijerima zbog svojih prednosti. Slip opeka je također prirodna opeka, ali znatno tanja od klasične (deblja je tek centimetar od keramike) tako da vam u tom slučaju neće smanjiti volumen kupaonice.

Također, za zidove kupaonice možete birati i pločice, tapete i PVC obloge s uzorkom opeke.

 

Foto: Laureline Koenig Design

Način održavanja

Veliki otpor uvođenju opeke izaziva njezino održavanje. Keramiku je svakako lakše održavati, no i opeku možete tretirati vlažnom krpom. To će olakšati premaz koji možete staviti na prirodnu, klasičnu opeku koji će joj dati sjaj, zaštititi od prljavštine i učiniti dugovječnijom. I ne bojte se, vlaga koja je uvelike prisutna u kupaonici, neće joj našetiti!

Foto: Freshome

Opeka u boji

Ako vam se sviđa ideja opeke, no njezina topla, narančasto-smeđa nijansa vam se ne sviđa ili jednostavno ne uklapa u prostor, razmislite o opeci u boji. Izaberite omiljenu nijansu boje za zidove i pobojajte opeku. Također, možete se i poigrati pa ju pobojati u nekoliko boja ili poneku opeku ostaviti u prirodnoj nijansi, što će dati vintage izgled zidu.

Foto: Digsdigs.com
Komentari