7 jednostavnih načina za glačanje odjeće bez glačala i aparata na paru

I vi imate problema s odjećom kada idete na put? Kako teška pegla u koferu baš i nije neka opcija, otkrivamo trikove koji će vam pomoći da izgledate najbolje u svakoj prilici – od odlaska na posao pa do (poslovnog) putovanja!


Postoje trenutci kada uređaji za glačanje nisu pri ruci ili primjerice zakažu. A važno je izaći iz kuće ili hotela u urednoj odjeći ili se pojaviti na nekoj svečanosti i važnom događaju. Što u takvim trenucima napraviti? Tisuće žena isprobale su ove jednostavne načine koje vam u nastavku otkrivamo!

Tako ćete uštedjeti vrijeme provedeno u glačanju, ali i potrošnju struje, budući da klasično glačalo veliki potrošač.

Foto: Sigmund / Unsplash

METODA 1 — SUŠILO ZA KOSU

Lagano navlažite naborana mjesta na odjeći, položite tkaninu na ravnu površinu i počnite sušiti sušilom za kosu na maloj udaljenosti. Uključite najtopliju postavku i prođite kroz odjeću s obje strane.

Foto: Element5 / Unsplash

METODA 2 — TUŠ

Bolje je ne koristiti ovu metodu često, jer je daleko od ekološki prihvatljive i ekonomične. Za glačanje odjeće na ovaj način potrebno je uključiti vrući tuš i zatvoriti vrata kupaonice kako bi se napunila parom. Naboranu odjeću trebat će staviti u ovu “saunu” deset minuta – para će izgladiti sve nabore tako da naš zgužvani komad napokon izgleda uredno i ispeglano.

Foto: Chandler Cruttenden / Unsplash

METODA 3 – KUHALO ZA VODU

Ako je nabor vrlo mali, a ne želite stvarati parnu kupelj u kupaonici, samo držite problematično područje na odjeći iznad kuhala za vodu ili posude s vrućom vodom. I, što je najvažnije, nemojte se opeći!

Foto: Edward Howell / Unsplash

METODA 4 – MOKRI RUČNIK

Ako nabori na odjevnim predmetima nisu jako veliki, možete proći preko njih vlažnim ručnikom. Namočite ručnik vodom, čvrsto zavrnite i ocijedite višak tekućine i zatim ručnikom prijeđite preko nabora i zagladite ih. Poravnajte odjeću i objesite je na vješalicu – nakon sušenja izgledat će urednije.

Foto: Engin Akyurt / Unsplash

METODA 5 – “TEKUĆE GLAČALO”

“Tekuću peglu” možete pripremiti i sami – pomiješajte bijeli ocat i vodu u omjeru jedan prema tri i poprskajte odjeću iz boce s raspršivačem.

Bonus – oslobađanje od neugodnih mirisa. Minus – odjeća će mirisati na ocat.

 

Foto: Moral Fibres

METODA 6 – KOCKICE LEDA U SUŠILICI

Ako kod kuće imate sušilicu, odjeću možete ispeglati za 15-20 minuta. Provjerite mogu li se tako sušiti, a uz izgužvanu odjeću u bubanj ubacite 3-4 kockice leda ili jedan mokar komad odjeće. Postavite maksimalnu temperaturu na kojoj će voda ispariti i time izgladiti bore. Izvadite odjeću, ravnomjerno je poravnajte na vješalici i pričekajte da se osuši – rezultat bi vam se trebao svidjeti.

Foto: Freepik

METODA 7 – PEGLA ZA KOSU

Najvažnije je raditi na minimalnoj temperaturi i osigurati da radna površina gadgeta bude bez tragova kozmetike za kosu i spaljivanja. Koristite ovu metodu za grube tkanine i teške nabore, ali za tanke materijale ipak pronađite aparat za paru.

Foto: Andrea Donato / Unsplash

 


 

 

Komentari