OD TEEN SOBE DO VEŠERAJA: kuhinjski ormarići poslužili su Ingrid u opremanju nove sobe u domu

Naša nova kolumnistica Ingrid Jančec obožava preuređivati svoj dom. Pročitajte njezinu priču i pogledajte kako je iskoristila kuhinjski namještaj u opremanju nove prostorije u svome domu – vešeraja.

 

 


Neke ideje dođu spontano, druge se  dugo “kuhaju”, nadograđuju i čekaju svoj red. Ima i onih trećih koje suprug predloži pa ih se u startu odbaci, no kasnije postanu najbolja stvar ikada. Tako nekako je bilo i s mojim vešerajem.


KRAĐA DIJELA KĆERKINE SOBE

Naime, njegov prijedlog da kćeri “ukrademo” dio sobe, najiskrenije, odmah sam odbacila. Bilo mi je nezamislivo da njoj smanjimo kvadraturu sobe samo da bih ja imala prostoriju sa sušilicom rublja. Sada, godinu i pol kasnije, čini mi se nezamislivo kad bi bilo drukčije.

Kćerkina soba bila je uređena po njezinim željama. Izabrala je metalni krevet i tapetu. Ciljala je neki romantičan vibe i bila jako zadovoljna tim dijelom sobe. Moj toaletni ormarić uklopio se u priču te sam joj ga s veseljem poklonila. Tu je bio i naš stari noćni ormarić koji smo napravili davnih dana.

Znala sam da ako idemo s idejom smanjenja sobe moramo promijeniti krevet, noćni ormarić i da gubi tapetu koju smo tada tek nedavno postavili.

 

Foto: Privatni arhiv
Foto: Privatni arhiv
Foto: Privatni arhiv

 


DOVOLJNO MJESTA ZA KĆER, DOVOLJNO ZA VEŠERAJ

S obzirom da se radilo o sobi, točnije o dvjema spojenim sobama s dva ulaza sveukupne kvadrature od 20 kvadrata bilo je jasno da imamo dovoljno mjesta i za vešeraj.

Granicu koliko će biti široka nova prostorija diktirala su vrata njezinog spavaćeg dijela. Više od toga nisam htjela da joj skraćujemo sobu. Tako sam ja dobila 160×300, odnosno 4,8 kvadrata na raspolaganje.

 

Foto: Privatni arhiv

Ono što me najviše mučilo bila je pomisao na radove koji zahtjevaju zatvaranje jedne prostorije, brušenje i sve što slijedi. Na kraju se rješenje nametnulo samo. Odlučila sam da ako već moramo knaufom napraviti zid da se taj zid uopće ne brusi, čak ni ne gleta.

Onako kako sam ja bila skeptična na početku kada je suprug predložio radove, čisto radi ravnoteže u braku, sada je bio on.

 

Foto: Privatni arhiv

TAPETA ZA SVEGA 50 KUNA

Zid od knaufa izravnali smo glet masom samo na spojevima. Kupila sam najobičniju, no debelu bijelu tapetu sa uzorkom na akciji za svega 50 kn i nalijepila na knauf (foto gore).

Toliko sam bila oduševljena što se sve napravilo bez imalo prašine od radova u kući. U tom trenutku odlučila sam ostaviti i tapetu (foto dolje) koja je bila iza kćerinog kreveta, no iz posve drugog razloga. Kako starim, tako se više emotivno vežem za neke sitnice. U ovom slučaju bila je to tapeta koja ima svoju, nama važnu priču.

Foto: Privatni arhiv

STARE PLOČICE

Što se tiče pločica, njih nismo kupovali. Financijski ne igra ulogu cijena pločica u tako maloj prostoriji, no željela sam da ovaj put pokušamo napraviti maksimalno sve što možemo sa stvarima koje imamo doma. Ove male bijele smo, vjerovali ili ne dobili na poklon i godinama nismo znali kamo s njima. Sad su konačno našle svoje mjesto u kombinaciji s malo manjim zelenim pločicama i sve smo složili u mozaik. Sigurno da sam išla birati pločice bile bi potpuno drukčije od ovih, ali ne žalim ni malo.

 

Foto: Privatni arhiv

VEŠERAJ OD KUHINJSKIH ELEMENATA

Cilj je bio uklopiti u vešeraj dio kuhinjskih elemenata koje smo imali posljednjih 6 godina pošto smo se u to vrijeme odlučili i za promjenu kuhinje. Visoki element, niski element sa dvije ladice, tri zidna elementa, radna ploča, lajsna,indirektna rasvjeta, čak i tepih dio su stare kuhinje.

Odabrala sam sušilicu za nešto manje od 4000 kn te je ona uz knauf od oko 1000 kn i tapetu od 50 kn jedini trošak cijelokupne prostorije. Naravno, da smo morali ponovo kupovati elemente i radnu ploču, trošak bi bio veći za oko 7000 kn.

Foto: Privatni arhiv

 

Foto: Privatni arhiv

MOJ MALI PRAKTIČNI RAJ

Kao što sam spomenula na početku, sada mi je nezamislivo da nemam tu malu prostoriju u koju stane mnogo više stvari nego li sam u početku planirala. Ručnici, posteljine, košare za veš, sredstva za čišćenje, parna postaja te aparat za čišćenje tepiha i tepaciranog namještaja te mnogo drugih stvari našli su svoje mjesto upravo ovdje.

Čak sam i neke sitnice iz kuhinje koje rijetko koristim spremila na jednu policu u visoki element.

 

Foto: Privatni arhiv
Foto: Privatni arhiv

 

Foto: Privatni arhiv

 

Foto: Privatni arhiv

 


SVI SMO ZADOVOLJNI PROMJENAMA

Na kraju sve ispadne kako treba. Ja imam prostoriju za koju nisam ni znala da mi fali, kćer ima sobu funkcionalniju nego prije sa 3 m ormara sa druge strane knauf zida i najbitnije, nitko više ne mora slušati moje kukanje kako, pogotovo hladnijih dana, vešu dugo treba da se posuši.

Foto: Privatni arhiv

Stara siva kuhinja s bijelo zelenim pločicama, s dvije različite tapete i to sve u manje od 5 kvadrata sada ima smisao. Sve osim sušilice kupljeno je davno, no ne bih mijenjala ništa.

Dovoljno je već to što se vrijeme promijenilo jer kladila bih se da je prije nego li sam imala sušilicu bilo puno više kišnih dana. Barem kada je bio dan mijenjanja posteljine 🙂

 


Pogledajte u nastavku kako izgleda kćerkina soba… iza velikog ormara sada se nalazi moj vešeraj!

Foto: Privatni arhiv

 

Foto: Privatni arhiv

 

Foto: Privatni arhiv

 

Foto: Privatni arhiv

 

Komentari