ŽIVOT POD KOSIM KROVOM: 5 savjeta koja biste trebali usvojiti prije uređenja

Osmišljavanje potkrovlja prilično je zahtjevno i zna zadati mnogo muke, a greške uvidimo tek nakon što počnemo živjeti u njemu. Kako biste ih preduhitrili, nudimo vam pet najvažnijih savjeta prije nego krenete u uređenje

 

 

Potkrovlja sve češće postaju stambeni prostori – njihov šarm i posebnost, kao i sve mogućnosti koje nude nadvladali su predrasude i tvrdokorne stavove o tome kako je kvaliteta života smanjena u ovakvom prostoru. Današnja potkrovlja imaju veće krovne prozore, balkone i terase, a načinom uređenja maksimalno se iskorištava prostor.

Kosine, grede i krovni prozori čine ih neodoljivima jer stvaraju originalan i netipičan dom. Naročito ako nude mogućnost stvaranja galerije i podesta. No, pritom treba sve pomno isplanirati i dobro se informirati, budući da uređenje zna biti prilično zahtjevno. Evo što sve morate znati prije nego krećete u prenamjenu tavanskog prostora u stambeni, ili se bavite mišlju da za svoj novi dom pronađete – potkrovlje.

 

Foto: Lakber Magazin

 

1. STANJE KROVIŠTA

Prije svega, krenite od krovišta. Provjerite stanje krova i treba li ulagati u popravak, ako je građa dotrajala ili je možda oštećena. U suprotnom, mogli biste itekako imati problema prilikom svake kiše ili snijega. Također, toplinska izolacija krovišta mora biti besprijekorna, inače ćete imati problema tijekom cijele godine – vladat će nesnosne vrućine ljeti, a zimi će vam biti hladno. Ovo je izvrsna prilika da razmislite o klima uređaju – mi vam ga toplo preporučujemo, čak i onda kada doista imate dobru izolaciju.

 

Foto: Homebook

 

2. VISINA KROVA

Pazite na visinu krova – visina sljemena ne bi smjela biti ispod 2,40 metara. Sama iskoristiva visina će ovisiti i nagibu krovne plohe. Svakako su bolja ona potkrovlja koja imaju strmiju krovnu plodu jer daju više volumena, ali i nude kreativna rješenja.

Dijelove gdje je kosina najmanja dobro je iskoristiti za sofe, kutne garniture, krevete, ugradbene police ili ormariće, radne stolove. U kupaonici na ta mjesta stavite kadu ili školjku, a u kuhinji kuhinjske ormariće. Imajte na umu da biste se primjerice mogli nesmetano ustajati od radnog stola, njegova udaljenost mora biti barem 100 od zida. Visoke zidove ostavite za ormare.

Pazite također da onim dijelom doma koji ima ulogu prolaza visina ne bude ispod 1,80 metara.

 

Foto: Laureline Koenig Design

 

3. PROZORI

Ne štedite na prozorima, bez obzira na sve. U stanovima u potkrovlju iznimno je bitno da u svakoj prostoriji bude osigurano dovoljna količina svjetla te da su prozori ravnomjerno raspoređeni. Bilo bi izvrsno kada biste mogli pored krovnih, imati i klasične prozore. Kod ugradnje krovnih prozora treba paziti da visina donjeg ruba prozora bude između 90 i 110 centimetara. Tako će se kroz prozore omogućiti pogled dok sjedite ispod.

 

Foto: Nonagon.style

 

4. ODABIR BOJA

Dobro razmislite prije nego odaberete boje. Tamne boje nisu potpuno nepoželjne u potkrovlju, ali treba odustati od namjere da one budu dominantne. U ulozi akcenata tamno plava, crna, smeđa i zelena savršeno funkcioniraju, a tamna boja jednog ili dijela zida bit će pravi pogodak jer će dati dubinu prostoru. Tapete s vertikalnim prugama na akcentnom zidu stvorit će iluziju veće visine stropa. No, baza, kao i veliki komadi namještaja neka budu u svijetlim tonovima – bijeloj, bež ili sivoj jer će one povećati prostor i stvoriti dojam je da je više prirodnog svjetla prisutno u njemu. Također, prostor će ovako izgledati prozračnije.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

5. ODABIR NAMJEŠTAJA

Opremanje potkrovlja ima svoje specifičnosti. Što se tiče namještaja, svakako razmislite o onome po mjeri jer je on najbolja opcija. Pomoći će vam da maksimalno namještaj prilagodite prostoru i da iskoristite svaki centimetar. Birajte sjedeće garniture, komode, naslonjače… jednostavnijeg volumena i jednostavnijih linija jer se tako neće dodatno zagušivati prostor. U potkrovlju vrijedi pravilo – manje je više. Stoga pazite da ga ne pretrpate namještajem i stvarima.

 

Foto: Julija Gorškova
Komentari