Ideje i savjeti za opremanje kućne teretane

Želja za vježbanjem u privatnosti doma, bez opterećenja točnim terminima, upisninama i članarinama, parkirnim mjestima i slično, sve više potiče ljude da naprave osobnu teretanu, prilagođenu vlastitim potrebama u nekoj od prostorija svog stambenog, a katkad i poslovnog prostora.

Teretane se mogu osmisliti i opremiti na tavanima, podrumima, bilo kojoj neiskorištenoj zasebnoj prostoriji ili dijelu prostorije, zimskom vrtu, garažama, itd. Kako vježbanje iziskuje određen prostor, prostorija bi morala imati boko 15 kvadrata.

Donosimo nekoliko savjeta i podsjetnika na što obratiti pažnju prilikom uređenja ove vrste prostora:

Raspored i planiranje

Imajte na umu da je vrlo važno omogućiti nesmetan pristup svim spravama i rekvizitima. Najviše i najveće sprave smjestite uz same zidove, dok one manje i lakše prema sredini prostorije.

Izolacija

Zvučna izolacija podova, kao i specijalizirane vrste podova za sportske aktivnosti kakve nalazimo u sportskim dvoranama, iznimno su važan faktor, jer amortiziraju skokove i čuvaju zdravlje.

16

Boja zidova

Izbor boje zidova ovisit će o karakteru osobe i njezinom pristupu vježbanju, ali i samoj vrsti tjelovježbe – primjerice, namjeravate li raditi aerobik ili pak pilates i yogu. Ukoliko se tijekom tjelovježbe želite dodatno napuniti energijom, motivirajuće će djelovati jedan zid obojen u žarko crvenu ili narančastu boju. Kako se u teretanama znoji, hladniji plavi ili smirujući zeleni zid unijet će smirenost i smanjiti osjećaj vrućine.

Za one koji žele atmosferu mira i čistoće, tu je uvijek predvidivo dobra bijela boja. Hladniji tonovi općenito se više preporučaju za mirnije, opuštajuće aktivnosti, poput yoge.

Audiovizualni uređaji

Veći LCD televizor na zidu, kao i muzička linija olakšat će tjelovježbu i djelovati poticajno. Također, video koji se projicira na jednom od zidova, a koji prikazuje vježbe koje upravo radite, djelovat će ne samo stimulacijski već i pružiti osjećaj da niste sami. Svakako prilikom uređenja obratite pažnju na postojeću poziciju utičnica, jer se u protivnom može pojaviti problem žica i produžnih kabela po podu, koji će zasigurno smetati i vizualno narušiti čitav prostor. Predlažem zidne držaće koji će uštediti prostor ali će izgledati vrlo efektno.

Ogledala

Kako bi vizualno povećali prostor, ali i provjerili izvodite li koju vježbu ispravno te primjećujete li učinak ranije odrađenih vježbi, poželjno je na jedan od zidova postaviti obično ogledalo, bez okvira. Ako organizirate kućnu teretanu kao dio neke postojeće prostorije, tada predlažemo da se taj prostor odvoji manjim drvenim ili papirnatim paravanima, koji se sa strane u kojoj se vježba mogu također u obući u ogledalo.

Vizualni dojam

Nasuprot primjerice trake za trčanje dobro je postaviti i fototapetu staze u šumi ili morske plaže. Alternativno, postavite samo poster ili fotografiju većih dimenzija s nekim za vas inspirirajućim motivom. Za dodatni osjećaj prirode, poželjno je staviti i nekoliko lončanica s prirodnim biljem – postavite ih u kutove kako ne bi sputavali vježbanje i prolaz prostorom.

 Mirisi u interijeru

U teretanama se, bez obzira na dobru ventilaciju i prirodno prozračivanje znaju pojaviti neugodni mirisi – predlažemo da uvijek ostavite mjesta za svjetiljke s aromatičnim uljem, električne osvježivače zraka ili jednostavno zapalite mirisne štapiće.

Zidni sat

Bez obzira što se na nekim spravama već nalaze satovi, uvijek je dobro imati i dodatni zidni sat, kako bi u svakom trenutku znali koliko dugo radite određenu vježbu.

Foto: Ivana Niskota
Foto: Ivana Niskota

Mini-hladnjak

Hladnjak manjih dimenzija u kojem ćete uvijek pri ruci imati potrebnu tekućinu, energetske pločice, voće i slično svakako je poželjan element prostora za tjelovježbu. Predlažemo da ga smjestite u jedan od kutova prostorije.

Rasvjeta

Prigušena rasvjeta može uspavati i djelovati demotivirajuće. Ako namjeravate raditi aerobne vježbe, predlažem stropnu rasvjetu jačeg intenziteta, uz obavezno izbjegavanje visećih rasvjetnih tijela.

Zidne police

Uz dio zida obavezno postavite zidnu policu – idealno, izrađeno po mjeri i prema vlastitim potrebama, u koju ćete smjestiti ručnike, strunjače, kao i primjerice užad za skakanje ili bućice. Za odmor ili izvođenje određenih vježbi dobro će doći i drvena ili kožna tapecirana klupica.

Šipka za istezanje ili pilates lopte

Ako u vašoj teretani, nakon što smjestite sve željene sprave, ostane još prostora, svakako na barem jedan zid namontirajte šipku za istezanje. Ako ipak nemate mjesta za šipku za istezanje, pilates lopte će idealno poslužiti za razgibavanje a neće vam zauzimati prostor jer ih uvijek možete premjestiti u neku drugu prostoriju.

Prostirke

Uslučaju da pod niste obložili posebnim elastičnim oblogama kakve možete vidjeti u teretanama, prostirke će se pokazati vrlo praktičnima jer ih možete nakon korištenja zarolati i spremiti u neki kut teretane gdje će vam najmanje smetati.

Vješalica

Za vješanje ručnika dobro je imati i vješalicu koja zauzima jako malo prostora a služi svrsi. Smjestite je na bilo koji dio zida koji vam ostane slobodan.

projekt: MMI
projekt: MMI

 

Komentari